Reunió informativa

Es convoca a una reunió informativa als pares dels alumnes de sisè de primària que el proper any cursaran 1r d’ESO a l’Institut.

Els temes que es tractaran seran:

 • Inici de curs
 • Llibres
 • Pagaments
 • Optatives
 • Qualsevol dubte

Data: 28 de juny

Hora: 13h

Per tal de seguir els comunicats del centre es recomana seguir el canal “Institut Seròs” a l’aplicació e-Bando.

 

Última trobada

Per acomiadar-nos del projecte TEI d’enguany els alumnes de 1r i 4t han creat un photo call, cadascú amb la seva parella corresponent. D’aquesta manera han pogut col·laborar en un projecte comú després d’haver passat un any junts.

Alumnat de 6è: Escoles adscrites

En aquest apartat trobareu els deures d’estiu que ha preparat el professorat de l’Institut de Seròs juntament amb les Escoles adscrites en els diferents seminaris de coordinació. Els alumnes de 6è haurien de lliurar-los al setembre  al professorat de 1r d’ESO que imparteix la matèria.

Deures de Llengua catalana:

Deures de Llengua castellana:

Deures de Llengua anglesa:

Deures de Matemàtiques:

Basketbeat

L’alumnat que cursa la matèria de música a 4t Eso ha desenvolupat un projecte de Basketbeat durant part del segon i tercer trimestre. Els nois i noies van escollir aquesta activitat entre altres propostes que van sorgir a l’aula. L’objectiu era crear un espectacle de basketbeat amb un dels estils musicals que estem estudiant a 4t Eso. El basketbeat és una disciplina que uneix l’esport del basquet amb la música, ja que es fa servir la pilota com a instrument de percussió. Es creen així coreografies molt interessants que combinen el treball en equip i la interpretació de polirrítmies, tot aprofundint en els conceptes de pulsació/ritme musical i harmonia/coordinació corporal. Vam poder comptar, a més, amb el Pau Estrella que també va composar la música de la nostra coreografia. Després d’uns dies assajant i creant els passos i ritmes vàrem gravar tota l’activitat i es va poder visionar durant la festa d’orles de l’alumnat de 2n Batxillerat d’enguany.

Núria Enrich.

Trobada primària i secundària

El passat 12 de maig els alumnes de 1r ESO van fer una sortida a Fraga, juntament amb els alumnes de 6è de primària de les escoles adscrites. L’objectiu de la sortida era fer un intercanvi de vivències entre els alumnes de l’institut i els de les escoles. Una vegada a Fraga, els alumnes van practicar diferents esports: piragua, orientació, tir en arc i pàdel surf.
Va ser una jornada esportiva divertida on els alumnes van fer noves amistats.

 

Fem melmelades!

El passat divendres els alumnes del projecte “Hort ecològic” han participat en un taller de melmelades al laboratori del centre. Amb els albercocs, gentilesa de Fruites Prudenci, i la recepta de la Núria Baró, s’estan convertint en uns autèntics experts en melmelades!

Anirem veient com evoluciona el projecte la propera setmana.

Ciència al carrer – Dissabte 27 de maig

1

Ciència al carrer és una fira on empreses, docents i alumnat de tots nivells mostren els seus experiments. Aquesta és una iniciativa del CRP del Segrià, amb la col·laboració del  Museu de l’Aigua de Lleida, patrocinada per l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Universiotat de Lleida i Educaixa (Fundació la Caixa).

A més a més, durant el mes de maig es fan actes paral·lels, com ara conferències i visites organitzades per les entitats patrocinadores o col·laboradores.

Un any més, els nostres alumnes de l’INS Seròs han participat en aquest projecte amb molta il·lusió i entusiasme!

D’Horta de Sant Joan a Xerta

El día 12 de mayo cogimos un autobús con destinación Horta de  Sant Joan donde empezamos la Vía Verda, un recorrido de más de 30 KM donde hubieron: caídas, baños y sobretodo diversión.  Al principio parecía aburrido pero con el tiempo se disfrutó más del entorno. Durante el recorrido paramos en Font Cala para comer y luego bañarnos en el agua estancada. Después de bañarnos seguimos hasta Xerta por un camino de 15KM,  y llegamos a Xerta. Cogimos el autobús y regresamos a casa, algunos sin ningún rasguño.

Oriol Juste (2º C)

Concurs Bíblic

El passat 18 de maig va tenir lloc l’entrega de premis de la 32a edició del Concurs Bíblic de Catalunya. Els alumnes de 1r d’ESO de l’INS Seròs van ser guardonats amb tres premis:

 • Dos premis en la categoria d’Educació especial (Laura Florensa i Lluís Vilchez).
 • Un premi en 3a categoria en l’apartat de Dibuix (Isaac Prats Peralta).

Concurs Fotogràfic – L’Hivern

Aquest 2n Trimestre la comissió Escola Verda ha organizat un Concurs Fotogràfic Grupal.
Cada classe podia presentar una fotografia que els representés per participar al concurs. El tema era “L’hivern”.D’entre totes les classes participants, s’ha escollit dos fotografies guanyadores:
 • El nostre hivern al Baix Segre (1rA)
 • Enciam gelat (2nA)
Les classes guanyadores faran un bon esmorzar en grup!

També hi ha dos fotografies del professorat, fora de concurs.

Tremp

El passat dia 9 de maig els alumnes de 1r d’ESO van anar a Tremp per visitar quatre zones geològiques molt interessants.

 • Les icnites de la Posa (una antiga platja amb rastres de vertebrats fossilitzades)
 • L’estany de Basturs (aquïfer amb surgència d’aigua subterrània)
 • El mirall de falla d’Abellà de la Conca (zona d’encavalcament del plec anticlinal)
 • Les icnites d’Orcau (un jaciment amb petjades de Titanosaure i fòssils de rudistes)

Va ser un dia molt intens i molt aprofitat!!

Renovem la Biblioteca!

En motiu de la diada de Sant Jordi, la Comissió de Biblioteca va organitzar una mostra dels nous llibres adquirits pel Centre per tal de renovar i millorar el fons de la biblioteca.

LLIURAMENT DELS PREMIS DE SANT JORDI 2017

Els guanyadors del Concurs Literari de Sant Jordi d’aquest any són:

Categoria de Batxillerat

LORENA MAFTEI de 2n de Batxillerat amb l’escrit titulat: Continuarem perdent més coses?

Categoria de 4t ESO

ACCÈSSIT: ROGER RAIDÓ amb l’escrit titulat: Diaro de guerra

1r PREMI: ADRIÀ MORENO amb l’escrit titulat: Vida intel·ligent

Categoria de 3r ESO

1r PREMI: DAVID JOVÉ amb l’escrit titulat: Aphrodita1

Categoria de 2n ESO

1r PREMI: CARLES SÁNCHEZ amb l’escrit titulat: Lugar soñado o pesadilla?

Categoria de 1r ESO

Accèssit: LLUÍS VÍLCHEZ amb El camí de les herbes

Accèssit: DAVID CASTELLNOU amb l’escrit titulat: I feel something different!

1r PREMI: DAVID CASTELLNOU amb l’escrit titulat: Mama, vull que m’agradi el futbol!

 

Els guanyadors del Concurs de punts de llibre són:

LAURA FLORENSA

JARA RATIA

SALIMA ZANA

SALMA BADAOUI

L’electromagnetisme a les aules

Avui hem pogut gaudir d’un taller d’experiments d’electromagnetisme i llum impartit pel Celestí Capell, professor de l’INS La Caparrella. Les experiències han estat realment sorprenents!

Si voleu tornar a reviure-ho podeu seguir el seu canal a YOUTUBE

La plaça del Diamant al teatre

El passat divendres 31 de març els alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut de Seròs vam anar a veure l’adaptació teatral feta per la companyia Mea Culpa de l’obra de Mercè Rodoreda La plaça del Diamant al teatre l’Escorxador de Lleida.

La novel·la ens relata la història de la Natàlia o, com l’anomena el seu estimat Quimet, la Colometa des del dia que el coneix fins el dia que aconsegueix desempallegar-se de tots els dimonis que la persegueixen a causa de la guerra i d’altres desgràcies que li han succeït al llarg de la seva vida.

L’adaptació fou magnífica. Una hora i mitja d’espectacle que aconsegueix que no puguis apartar la vista de l’escenari ni un sol moment. La representació és dinàmica i han sabut donar unes pinzellades d’humor al que és un dels majors drames en català del segle XX. Els actors fan que t’enganxis a la trama i transformen el públic en un membre més del repartiment.

En general, l’excursió va estar molt bé. Els alumnes vam gaudir molt de l’espectacle que, sense fer-nos moure de les cadires, va aconseguir transportar-nos a la Barcelona del segle passat.

Carme Teixidó 2n Batxillerat

IMG_8078

CONCURS PICA LLETRES I VISITA AL DIARI SEGRE

El passat dimarts 28, els alumnes de 3r d’ESO anàrem de sortida. Amb els nervis a flor de pell, ens disposàvem a pujar a l’autobús i encaminar-nos a la que seria la nostra primera vegada a la televisió. Ja no hi havia marxa enrere perquè ens esperaven a l’Intèrpret per rodar els dos primers programes del Pica Lletres Lleida.

Pràcticament havent posat un peu en terra lleidatà, ja ens donava la benvinguda un encarregat del programa i ens conduí als sis concursants al “camerino”. Allí ens varen fer presents les bases del concurs, i un cop llestos… A lletrejar! A partir d’aquí tot és TOP SECRET. Ho sento, però no puc dir res. A més, el fet que ho sigui ens fa sentir importants i ens dona una aparença intrigant.

Vora les 11h sortíem del plató i ens dirigíem a carrer el Riu, 6 on són les oficines del diari Segre. Ens varen rebre a la sala de reunions per fer-nos una petita xerrada sobre l’àmbit periodístic i seguidament ens van guiar per les instal·lacions: la redacció, el plató de Lleida TV i diverses sales amb diverses finalitats. A més a més, per acabar-ho de rematar, vam aparèixer a la secció de Cercles de l’edició de l’endemà.

Entre TV i diari aquesta setmana ens hem sentit importants! 😉

David Jové 3r C

Pica lletres

Pica Lletres

Per veure més fotos al Bloc del Departament de Català.

Per saecula saeculorum

Les alumnes de Batxillerat humanístic han visitat avui la Saragossa romana (Caesar Augusta en llatí): el fòrum, el port fluvial i el teatre. També han assistit a la representació d’una tragèdia grega, Les Bacants d’Eurípides, i han saludat l’estàtua d’August que vigila les restes de la muralla romana. Els déus ens han acompanyat i hem tingut molt bon temps!

L’art d’estimar l’art

Ja sigui per distàncies o per horari de les activitats que havíem de dur a terme, vam haver de matinar de valent. El viatge d’anada es va fer curt, ja que la pel·li que vam mirar al bus va ser d’allò més entretinguda. Un cop al Teatre Nacional de Catalunya vam agafar les nostres respectives entrades i vam poder gaudir de la funció «Florentina i el seu amor Homer», que va ser molt graciosa però un pèl llarga pel nostre gust. Seguidament i sense temps a esbufegar vam dinar en temps rècord per entrar al plató del famós programa de TV3 «TOT O RES», que presentava un gran atractiu ja que la presentadora, l’Ares Teixidó, és de Lleida. El programa va ser interessant i a la vegada força distret gràcies a l’animador i a algunes sorpreses que ens va deixar el públic… Tot i això es va allargar més del previst degut a canvis que va fer la productora, cosa que ens va fer arribar amb una mica de retard a casa. Avui les nostres cares pagaven! Va ser un dia fabulós!

Roger Raidó, 4t B

El dijous ens vam llevar ben d’hora i vam anar cap a Barcelona. Ens esperava un dia força entretingut i diferent. Quan vam arribar vam anar al Teatre Nacional de Catalunya a veure una obra que es deia “La senyora Florentina i el seu amor Homer”. Ens va agradar molt a la majoria ja que tot i ser bastant llarga, l’estona va passar ràpid. L’obra tractava sobre una història d’amor entre dos amants i estava representada per actors i actrius molt bons. Una de les actrius que ens va agradar més va ser l’Elisabet Casanovas, la Tània de la sèrie de Merlí, que feia el paper de la Serafina. Vora les 2h vam anar a dinar prop del centre comercial les Glòries i més tard vam entrar al plató del “Tot o res”,  un concurs presentat per la lleidatana Ares Teixidó que retransmeten a TV3. Vam gaudir força de l’experiència i ens ho vam passar molt bé.

Marta Aresté, 1r de Batxillerat

Proves Cangur 2017

Les proves Cangur és un concurs de matemàtiques que s’organitza en més de 30 països amb l’objectiu d’acostar les ciències matemàtiques als més joves. La competició es dur a terme al mes de març i el nostre Institut hi participa anualment. Les competències d’aquesta prova és una combinació entre lògica i matemàtiques.

Cap a Sebes!

Sortida dels alumnes de 1r d’ESO a la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Els alumnes han pogut gaudir de la fauna i flora dels aiguamolls i aprendre moltes coses sobre aquest ecosistema característic.

Concurs de “Debats de filosofia”

El dimarts 28 de febrer, l’Estel, la Salma, l’Andreea, el Martí i Jesús Lázaro alumnes de 1r de batxillerat vam concursar a la lliga de debat 2017. Aquest any el debat és sobre la qüestió: “Els animals tenen drets?“. Vam guanyar dos debats dels tres que vam fer! Volem agrair al nostre professor de filosofia, el Jaume Garcia, que ens ha ajudat molt i gràcies a ell hem pogut viure una nova experiència en la qual hem après molt.

20170228_185932

Conferències de Llatí

Dimecres passat, 1 de març, les alumnes de 2n de Batxillerat de la modalitat humanística es van desplaçar a la Universitat de Lleida per assistir a les Conferències de Batxillerat que ofereix la secció catalana de la SEEC (Societat Espanyola d’Estudis Clàssics). La conferència de Llatí la va impartir Víctor Sabaté, ex-alumne del centre i que ara treballa en la seva tesi doctoral a la Universitat de Barcelona, que va parlar de “L’Eneida de Virgili, entre la literatura i la política”. La conferència de Grec va tenir per títol “La guerra i la dona en el món grec: d’Helena a Lisístrata” i va córrer a càrrec de Jesús Carruesco, professor a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.  Prèviament, les alumnes van visitar el Museu de Lleida, per detenir-se concretament en els apartats dedicats als ibers, la Ilerda romana i l’època visigòtica, on destaca el baptisteri original que es va trobar al jaciment de Bovalar.

ACROSPORT

Durant sis sessions els alumnes de tercer d’ESO han estat practicant ACROSPORT. L’acrosport és una modalitat que combina figures acrobàtiques amb elements gimnàstics. Té una sèrie de característiques cooperatives i integradores que el converteixen en un instrument molt important a treballar dins les classes d’educació física. És una activitat en què tot són imprescindibles per al desenvolupament i consecució amb èxit de la tasca. Entre les característiques del treball d’acosport trobem: creativitat, cooperació, autosuperació, autoestima, expressivitat i sociabilitat. És un fantàstic treball cooperatiu.

[Departament d’educació física]

Jornada de portes obertes 2017

Sistema de reg automàtic

A la classe d’Informàtica de 4t hem aplicat el mètode projectes per a iniciar-nos en la programació amb Arduino.
Com a centre participant en el programa “Impulsem la robòtica”, coordinat per CESIRE i amb el suport d’ EduCaixa hem seguit la formació durant el segon trimestre i l’hem acabat amb la construcció d’un projecte que vam presentar el 17 de febrer a Cosmocaixa, a la 3ª Fira de projectes juntament amb 175 institus més d’arreu de Catalunya.

Hem viscut una experiència força interessant.

Verdures saboroses

Els alumnes de primer i segon d’ESO A treballen conjuntament per dur a terme el Projecte destinat a l’HORT de l’Institut Seròs. Per fi, després d’uns quants mesos han obtingut els fruits del seu esforç i dedicació. Fa uns dies van fer un concurs de cuina amb les verdures collides i ara han decidit vendre els enciams i cebes per que tots puguem tastar-los!

Gràcies per la col·laboració de tots aquells que hi vau participar!

Dia Internacional de les llengua materna

Avui, 21 de febrer, és el dia internacional de la llengua materna. És una jornada declarada per la UNESCO que se celebra anualment per promoure la diversitat lingüística, cultural i el multilingüisme. Es calcula que al món es parlen unes 6000 llengües, el català està entre les 100 llengües més parlades del món i el xinès la més parlada seguida del castellà. Els alumnes de 2n A han preparat un mural per commemorar aquest dia.

Llengua materna

img_7217

«La llengua materna, la de les primeres paraules i l’expressió del pensament individual, constitueix el fonament biogràfic i cultural de cada persona …. Les llengües són, de manera intrínseca, vectors de comprensió del proïsme i de tolerància. El respecte de tots els idiomes és un factor decisiu per garantir la coexistència pacífica, sense exclusió, de totes les societats i, dins d’elles, de tots els seus membres ».

(Extracte del missatge de la Sra Irina Bokova, directora general de la UNESCO).

             Resultado de imagen de día de la lengua materna unesco 2017

Primers auxilis – 4t d’ESO

A l’Institut de Seròs,  des de l’assignatura d’educació física, hem treballat alguns continguts bàsics de primers auxilis. Pensem que és de vital importància tenir uns coneixements mínims sobre què fer davant una situació d’emergència, saber com hem de reaccionar i actuar davant un fet crític inesperat i que pugui ser perjudicial per la vida d’una persona. Per això, donar a conèixer als nostres alumnes unes eines bàsiques per una primera actuació abans que arribi l’ajuda profesional sanitària, pensem que és interessant i necessari.

                                                                                                                                            Departament E.F