VOLEM FER EXPERIMENTS: El mètode científic

Des del principi ho vam tenir clar! Un dels reptes dels Cossmans era:

Volem fer experiments

Molts coneixíem el típic experiment de l’erupció volcànica i ens feia gràcia fer-lo a l’aula. Tot i així, la nostra inquietud no anava més enllà, volíem remenar i barrejar uns ingredients, que ja sabíem, simularien una erupció volcànica. Però… de res serveix reproduir experiments sense plantejar-nos bones preguntes: Per què volíem experimentar? Què era el que realment volíem investigar? Necessitàvem indagar una mica més per trobar la pregunta adequada.

Per fer-nos conscients de la importància dels experiments i de les persones que es dediquen a fer-ne ens vam endinsar en el món del mètode científic. Vam estar mirant alguns vídeos per a descobrir que era i com es feia amb  l’objectiu d’entendre que, darrera d’un experiment, hi ha molt més que unes instruccions per a reproduir-lo.

Ens vam adonar que gràcies al mètode científic molts investigadors, a partir d’una bona pregunta, una planificació i uns anàlisis de resultats, trobaven respostes a moltes incògnites. De fet, vam descobrir que nosaltres, molt més sovint del que ens pensem, també utilitzem el mètode científic en la vida quotidiana: quan comencem a caminar, a parlar, a anar en bicicleta, quan provem un menjar nou…

Després de veure els vídeos i algunes imatges i de conversar-ne plegats, vam arribar a una conclusió: els científics utilitzen aquest mètode per a millorar el món, que no és poc! Quina responsabilitat!

Va ser llavors que ens vam adonar que ens havíem de plantejar una molt bona pregunta al voltant de les erupcions volcàniques si volíem fer una mica de científics, no podíem fer per fer!  Conversant sobre els nostres neguits vam acordar que la pregunta que encapçalaria el nostre repte seria:

AMB QUINS ELEMENTS PODEM SIMULAR UNA ERUPCIÓ VOLCÀNICA?

Així va ser que vam començar a planificar, com a bons científics, el nostre experiment.

BARRET DE CIENTÍFICS EN MARXA!