“Els dos llops”, una llegenda Cherokee

Sovint a l’aula de les Alícies, com a qualsevol altre grup que conviu una sèrie d’hores junts, hem d’aturar les rutines del dia per seure i conversar sobre conflictes i malentesos que tenim entre nosaltres. N’hem parlat molt sobre el com ens parlem i el com actuem, ens dol en l’ànima certes conductes i moltes paraules, i estem d’acord que tots i totes podem equivocar-nos en un moment donat. 

Amb la intenció de seguir treballant aquests aspectes per millorar la nostra convivència però també amb l’objectiu de poder donar-los més estratègies a l’hora de resoldre conflictes, triem un conte ben especial. Es tracta d’una llegenda dels indis Cherokee adaptada i il·lustrada per l’escriptor i il·lustrador Wilfred, Els dos llops”.

Explica aquesta llegenda dels indis cherokee 

que cadascú de nosaltres porta a dins un llop bo i un llop dolent. 

Tots dos conviuen dins nostre, 

però dependrà de nosaltres 

quin dels dos viurà amb més intensitat.

 

Després d’escoltar aquesta història hem pensat perquè l’hem portat a l’aula i hem compartit impressions i opinions sobre el missatge que la llegenda ens vol transmetre.

La protagonista de la història fa una pregunta a l’avi indi, Quin dels dos llops guanyarà dins meu? i l’avi indi li respon “Guanyarà el llop que tu alimentis”. 

Aquest moment de la llegenda ens ha fet pensar molt… No hauríem de “deixar sortir” el llop dolent dins nostre? No hem d’enfadar-nos mai? Hem d’estar sempre alegres i contents? 

Després d’una llarga conversa on hem deixat clar que tots dos llops han de viure dins nostre, que tenim dret a enfadar-nos després de moments difícils alhora que podem riure pels descosits quan el que vivim és molt divertit, també valorem la importància de buscar l’equilibri entre els dos per tal que les nostres emocions i sentiments no derivin en conflictes i malentesos. Hem buscat un racó de la classe perquè els dos llops ens acompanyin al llarg del curs i hem fet llista d’accions que ens ajuden a alimentar un i altre llop. Sabem que… serà difícil, però ens esforçarem per aconseguir el nostre equilibri intern.