Departament d’Educació

Article publicat al Diari Ara 07/12/18:

“D’Ensenyament a Educació: el departament torna a canviar de nom

La iniciativa segueix els paràmetres internacionals i de la Unesco referents al dret a l’educació

El departament d’Ensenyament passa a denominar-se, a partir d’aquest divendres, departament d’Educació, després que el consell executiu aprovés el canvi aquest dimarts i s’hagi publicat al ‘Diari Oficial de la Generalitat’ (DOGC). Aquesta no és la primera vegada que es fa aquest canvi. El primer cop que es va dir Educació va ser amb els governs tripartits. L’executiu d’Artur Mas va recuperar la denominació d’Ensenyament i ara, amb el conseller Josep Bargalló al capdavant, torna a canviar de nom.

Segons el Govern, el canvi es fa en coherència amb la terminologia que s’utilitza en la llei d’educació de Catalunya i la Generalitat s’adapta a la terminologia internacional i acadèmica més utilitzada. La Generalitat defensa que Educació “remet a una concepció moderna de les polítiques educatives, les quals van més enllà de l’adquisició de coneixements acadèmics” per anar cap a “la necessitat de tenir una visió integral de l’educació, també des de la perspectiva de caràcter social i professional, orientada al ple desenvolupament de la personalitat, amb respecte als principis democràtics de convivència i als drets i llibertats fonamentals”.

Aquesta homologació també és a les mateixes sigles de l’Unesco, l’organisme internacional que vetlla per garantir el dret a l’educació i, alhora, és el concepte que utilitzen la majoria de ministeris dels estats propers, començant per la mateixa Unió Europea amb la comissió d’Educació, Cultura, Joventut i Esport.

La modificació tindrà un cost mínim des del punt de vista econòmic, atès que els principals canvis seran a nivell d’actualització de les aplicacions digitals. Es formalitzarà en la placa identificativa de la seu central del departament, a la Via Augusta de Barcelona, però no es modificaran les plaques ja existents en escoles i instituts d’arreu del país, almenys fins que les actuals es malmetin i pertoqui renovar-les. De fet, algunes plaques encara conserven el nom de departament d’Educació de l’anterior etapa. Així mateix, la papereria del departament amb el nou logotip s’anirà encarregant a mesura que l’actual es vagi gastant. El canvi de nom immediat es farà en totes les aplicacions digitals. Aquestes mesures entren dins del pressupost de la direcció de Serveis.”