Història

La Vitxeta és una escola jove que va començar el seu camí amb una bona dosi d’il·lusió i un projecte progressista, innovador i engrescador.

L’escola obre les seves portes, per primera vegada, el curs 2005-2006, amb el nom provisional de “CEIP Reus 17”, i amb l’equip directiu compost per la directora d’aleshores, Assumpta Ripoll i la cap d’estudis, Lídia Cabré; més endavant, s’hi incorporaria el càrrec de secretària i l’ocuparia la Blanca Roselló.

El Departament i l’Ajuntament van prendre la decisió de dotar la ciutat d’una escola nova com a resposta a la demanda dels reusencs i reusenques de més places escolars per aquell curs.

La seva ubicació, provisionalment, fou en uns aularis al nord-est de la ciutat, al capdamunt de l’avinguda dels Països Catalans, tocant a la plaça del Nucli, anomenada popularment plaça de les Baldufes.

L’escola, en el seu primer curs, només matricularia alumnat d’educació infantil i de 1r curs de primària i comptaria amb 7 professionals d’educació:

  • Directora, secretària, tutores, un especialista de música i una tècnica d’educació infantil.

La comunitat educativa era petita, però força participativa. Les mares i pares es van organitzar: van formar la junta de l’AMIPA, van crear comissions i van fer el possible per a que l’escola tingués tot el necessari; cal destacar, com a element emblemàtic, el logotip que a partir d’aquell moment ens acompanyaria; fou creat, aquell mateix curs, pel dissenyador Guillem Castro, amic d’una família de l’escola.

L’equip directiu i els/les docents eren pocs, però no van escatimar esforços en dibuixar el que seria un projecte educatiu pensat per a l’enriquiment personal i col·lectiu de tots els seus membres.

Des del primer moment se’ns informà que la seu definitiva de l’escola, en el futur, s’ubicaria en un camp d’oliveres que es trobava al camí de La Selva, número 6.

El 15 de març de 2006, en la resolució EDC/693/2006, se li atribuïa la nova denominació específica La Vitxeta, d’acord amb la sol·licitud presentada pel consell escolar d’aleshores.

El bateig es festejà el 16 de juny del mateix any amb la presència de la Vitxeta i la seva parella El Vitxet. S’hi van convidar les autoritats del moment, tant de l’Ajuntament encapçalat pel Sr. Alcalde Lluís Miquel Pérez i la regidora d’Educació, la Sra. Empar Pont, com del Departament, encapçalat pel director dels serveis territorials, el Sr Zacarias Henar i l’inspector d’educació, el Sr. Francesc Roig.

A finals de 2008, segons previsions, s’iniciaren les obres en els terrenys del Passeig del Nord (actual Camí de la Selva).

El dimarts 16 de juny de 2009, tot i que ja feia mesos que l’obra estava en marxa, tota la comunitat educativa es va traslladar als terrenys de l’escola per tal d’assistir a l’acte de col·locació de la primera pedra, obert a la ciutadania i que va reunir un nombre important de gent.

 

El 16 de juny de 2010, alumnat, professorat, famílies i autoritats es van desplaçar pels carrers, avingudes i places de la ciutat fins arribar al nou edifici tot celebrant la festa del trasllat i fent saber als convilatans/es que l’escola La Vitxeta estava d’enhorabona.

 

En aquest acte divertit i carregat de simbolisme, ens hi van acompanyar els elements festius que pares i mares de l’escola havien anat creant:

La Vitxeta creada per la Pepa Alonso i el Josep Ma. Casas,

l’Espantaocells i la Cuca amb el Sol i la Lluna pel mateix Josep Ma Casas.

L’1 de setembre de 2010, s’obriren les portes de l’escola a la ubicació actual, al passeig del Nord, 120, al nord de la ciutat, en uns terrenys de prop de 10.000 m2, amb una superfície construïda de 3.307 m².

La inauguració oficial, a l’hora que la de l’escola El Pi del Burgar i el nou edifici de l’escola Sant Bernat Calbó es va celebrar el 10 de setembre de 2010. Hi foren convidades totes les direccions de les escoles, dels instituts i de les guarderies de la ciutat, la inspecció d’ensenyament, els membres del consell escolar i la comunitat educativa de la pròpia escola.

 

La va presidir l’Honorable Conseller d’educació de la Generalitat, el Sr. Pasqual Maragall, l’alcalde de la ciutat, el Sr. Lluís Miquel Pérez i la regidora d’educació d’aquella legislatura La Sra. Misericòrdia Dosaiguas.

 

Més endavant, l’1 d’octubre, es va celebrar la inauguració oficiosa, la familiar, amb tallada de cinta inclosa. En aquesta, cada nen/a acompanyava a la seva família per tota l’escola i li mostrava i explicava les seves dependències i a que estaven destinades.

 

Fins aquí els actes extraordinaris, propis d’una escola que començava a caminar…

Actualment podem dir que la comunitat ha volgut anar a més, l’any 2014 el claustre en primer lloc i les famílies després, es van plantejar esdevenir comunitat d’aprenentatge. Es va fer un debat profund, teníem la necessitat i la voluntat d’un canvi, es va votar i per unanimitat vam decidir emprendre aquest camí. Vam fer la formació durant tres cursos i a finals de curs del 2017, amb la Festa del Somni, ens vam constituir Comunitat d’Aprenentatge (CdA).

Hem desenvolupat les Tertúlies dialògiques, els grups interactius, la resolució de conflictes, un conegut projecte de pati i moltes altres coses més, no voldríem deixar-nos res ni a ningú.

Durant el curs 2018/19 hi va haver un canvi d’Equip directiu però l’essència de l’escola es manté. Volem créixer i aprendre de la manera que creiem i de la manera com ho fem, compartint, conjuntament, amb entusiasme, ganes i no tenir mai prou.

Tal i com diu Paulo Freire:

“Tots nosaltres sabem alguna cosa, tots nosaltres ignorem alguna cosa,

per això aprenem sempre.”

 

A més afegiríem “tots junts”.

Desitgem que entre tots puguem fer créixer i ser partícips de la comunitat educativa de la Vitxeta.

 

La Direcció