Coltan

Els nens de sisè hem estat investigant sobre un mineral anomenat Coltan i us hem escrit aquest article per tal que estigueu més informats:

 

EL COLTAN: “EL MINERAL DE LA SANG”.

Els darrers anys a la República Democràtica del Congo, al cor de l’Àfrica, hi ha persones que treballen dur per extreure un mineral anomenat coltan. El coltan és necessari per fer funcionar alguns dispositius electrònics com per exemple: mòbils, tabletes, ordinadors, Play Station… És un mineral molt resistent, és un gran conductor de l’electricitat, és molt difícil de fondre i és de color metàl·lic fosc. Les reserves mundials de coltan són escasses i el 80% es troben a l’Àfrica, la resta està repartida en els altres continents.

Què passa a les mines?

Els explotadors obliguen als miners a treballar sense protecció, inhalant gasos tòxics i arriscant les seves vides per un salari molt baix en condicions de semiesclavitud; s’aprofiten de la pobresa de la gent perquè treballin per ells a canvi de molt pocs diners i després fan negoci venent el coltan a un preu molt alt. D’ençà que va començar el conflicte -la guerra del Congo de 1998- han mort 5 milions de persones.

El coltan que extreuen aquests miners  viatja fins a Àsia on, les gran empreses fabriquen els dispositius electrònics que seran venuts arreu del món. Un cop els mòbils ja no funcionen, els residus que generen tornen a l’Àfrica i els nens juguen amb els aparells morts i s’intoxiquen.

Què podem fer al respecte?
A Espanya la mitjana de vida d’un mòbil és d’un any i mig, per tant hauríem d’intentar arreglar els mòbils quan s’espatllen i no llençar-los sinó reciclar-los; hi ha ONG’s que fan campanyes de reciclatge de mòbils i altres aparells electrònics.

Una altra alternativa és comprar dispositius que no continguin coltan com per exemple alguns models de la casa Apple, Samsung, BQ i alguna empreses xineses (Xaiomi). També hi ha empreses que fabriquen mòbils fets amb peces fàcils de reemplaçar (Fairphone).