ARQUITECTURA MEDIEVAL I GEOMETRIA

L’arquitectura de l’edat mitjana ens crida força l’atenció després de visitar Montblanc. Durant uns dies parlem molt sobre esglésies, torres, convents, arcs, portals… i aprofitem aquestes observacions per fer relacions matemàtiques, en concret, parlem de geometria. Sorgeix la idea de poder fer alguna maqueta per representar aquests edificis, però abans cal fixar-se més en la construcció, tant en forma com en volum. Per tal de poder anar empapant-nos, portem a la classe un material per poder experimentar: els cossos geomètrics.

Els mirem de prop, els toquem i anem compartim tot el que observem. A la nostra manera, anem definint allò que descobrim amb el vocabulari que creiem més adequat, però ens adonem que ens falten recursos lingüístics.

Per parelles i trios decidim quin edifici volem representar amb una maqueta i busquem fotografies des de diferents punts de vista per poder, sobretot, fixar-nos en quins cossos geomètrics podrien ser els que formen part de l’arquitectura. Amb plantilles de paper manipulem forma i volum, ens adonem de les figures planes que els formen i anem posant nom a cada part; costats, arestes, vèrtexs, bases…

Des de casa anem portant caixes de diferents productes, portem cossos geomètrics de cartró! Després, cada grup comença la seva maqueta intentant ser molt fidel a les formes i volums per intentar realitzar edificis el més realistes possibles.

Finalment, aconseguim construir un monestir, un portal, una esglèsia romànica i un castell.