Projecte Les Cultures de Les Aigües. Abril dedicat a Colòmbia

A l’escola tenim iniciat un projecte de multiculturalitat i plurilingüisme complementari a la tasca docent contemplada en el Projecte Educatiu de l’escola anomenat Les cultures de Les Aigües.

Per saber-ne més sobre el projecte i per fer-nos propostes podeu clicar aquí. 

Aquest curs 23-24 seguim amb el projecte Les Cultures de Les Aigües visibilitzant les llengües i les cultures de les famílies de l’escola.

Colòmbia, abril de 2024.

Aquest mes d’abril coneixerem Colòmbia amb la col·laboració de la Laudith, la mare de l’Avril d’I3 i del Javier de 5è; la Maria, la mare de l’Emily de 2n i el Ronald de 5è; l’Ana, la mare de la Laia de 3r; la July, la mare del Gorka de 3r; la Paula, la mare de la Naira de 4t i l’Aroha de 6è; el Luís, el pare del Marcel de 4t i la Bivi, la mare de l’Aina de 5è que són originàries d’aquest país.

El dimarts 9 d’abril al menú de l’escola hi haurà àpats colombians: de primer ajiaco santafeño (sopa de pollastre amb patata i panís),de segon una adaptació de la bandeja paisa (arròs, vedella, plàtan fregit i tomàquet) i de postres ensalada de fruta.

Les famílies han fet una selecció de música colombiana que podrem escoltar la setmana del 15 al 19 d’abril. De moment tenim seleccionades: La rebelión de Joe Arroyo, Pescador de Totó la Momposina, La pantera mambo de l’Orquesta 33, La tierra del olvido de Carlos Vives, La Bicicleta de Shakira i Carlos Vives, La invitación de Jorge Celedón i Jimmy Zambrano i Lo que te sobre de Willy García.

Estem treballant amb les famílies per concretar quins dies vindran a l’escola per apropar-nos la cultura colombiana.

Mesos temàtics viscuts:

Malàisia, març de 2024

Aquest mes de març hem conegut Malàisia amb la col·laboració del Juan Fernández, el pare de la Ivet de 6è que treballa en aquest país.

El dimecres 20 de març al menú de l’escola hi va haver àpats malaisians: maggi goreng de primer, pollastre amb arròs de Haian de segon i papaia de postres.

La Ivet i el seu pare van fet una selecció de música malàisia que vam escoltar la setmana del 18 al 22 de març: cançons d’Azrin Azhar i d’Anuar Zain i la tradicional Malay jungle.

El Juan vindrà a l’escola per explicar-nos la seva experiència laboral a Malàisia i apropar-nos la seva cultura.

La Ivet de 6è ens va fer una presentació de #Malàisia; ens va ensenyar els ringgit, la seva moneda i ens va deixar tastar uns bombons de durian, una fruita tropical malàisia.

Perú, febrer de 2024

Hem conegut el Perú amb la col·laboració de la Karina Alfaro, la mare de del Pau d’I5 A i de la Mariona de 3r A i de la Mónica Mendoza, mare de l’Eric de 3r B; que són originàries d’aquest país. La Karina i la Mónica ja van participar del projecte el 2022 i, ara 2 anys després, hi tornen a participar amb noves propostes.

El dijous 15 de febrer al menú de l’escola hi va haver àpats peruans: ensalada de remolacha de primer, lomo saltado de segon i arroz y quinoa con leche de postres

La Mónica i la Karina ha fet una selecció de música peruana que vam escoltar la setmana del 26 de febrer: cançons de Pedro Suárez-Vértiz, el rocker peruà que ens va deixar de manera sobtada a finals de desembre de 2023 com Cuéntame i Cuando pienses en volver;  Hoy de Gian Marco, la versió de El cóndor pasa de Leo Rojas i Enamorada de mi país d’Eva Ayllon.

La Karina, la mare del Pau i la Mariona, va passar pels grups d’I5 i de 3r per donar a conèixer el Perú: ens va explicar curiositats culturals i geogràfiques, ens va fer recomancions culinàries i vam aprendre algunes paraules en quítxua com Matxu Pichu (muntanya vella).

La Mónica, la mare de l’Eric de 3r, ens va explicar moltes coses del #Perú, el país on va nèixer: vam aprendre a comptar fins a 10 en quítxua i vam provar de fer sonar la zampoña.

Mèxic, gener de 2024

Hem conegut Mèxic amb la col·laboració de la família Vilches Anasagasti del José Pablo de 2n i de l’Ana de 4t i també del Joan Manuel, el pare de la Violeta de 6è, que són originaris d’aquest país. També amb la col·laboració de la Carol, mare del Nagi de 4t i del Jan de 6è, directora de l’ONG Creart que, entre altres llocs, fa treballs de cooperació a Chiapas.

Les dues famílies van fer una selecció de música mexicana que va sonar la setmana del 15 al 19 de gener: El presente de Julieta Venegas, la versió de Cielito lindo de Carlos Rivera, La Bikina de Luís Miguel i la versió de Huapango de José Pablo Moncayo dirigida per Alondra de la Parra.

El dijous 25 de gener al menú de l’escola hi va haver àpats mexicans: de primer sopa de fideos con jitomate, de segon Fajitas de pollo con guacamole i de postres arroz con leche.

Per a donar a conèixer la cultura mexicana a l’escola el Luís, el pare del José Pablo i l’Ana, va venir a compartir amb els grups de 2n i 4t la seva vida a Mèxic. Vam ubicar el país al mapa del món i el vam  conèixer millor gràcies a algú que hi va néixer i que hi va viure gran part de la seva vida. 

El Joan Puig, el pare de la Violeta, va compartir amb un grup de 6è les seves vivències familiars a Mèxic i ens va parlar d’orígens, d’exili, de cultura, de migració… una xerrada molt interessant. 

La Carol Pujadas, mare del Nagi de 4t i del Jan de 6è, com a cooperant de l’ONG Creart; ens va fer als dos grups una presentació de Chiapas, la zona de Mèxic on treballen amb comunitats indígenes. Després de la presentació vam fer el taller de retrat, un dels que acostumen a fer per donar suport psicosocial a l’abordatge de les diferents violències que pateixen nenes, nens, joves i dones a l’estat de Chiapas. Gràcies a les tres famílies per venir a compartir el seu temps amb nosaltres!

El Senegal, novembre de 2023

El mes de novembre vam conèixer el Senegal amb la col·laboració de l’Aida, la mare de l’Aissatou de 4t A, que és originària d’aquest país.

El dimarts 7 de novembre al menú de l’escola hi va haver àpats senegalesos: de primer amanida senegalesa (pastanaga, olives i panís), de segon pollastre yassa amb arròs i de postres plàtan.

L’Aida i l’Aissatou van fer una selecció de música senegalesa en wòlof que va sonar la setmana del 13 al 17 de novembre: Bukki yi plus de Youssou N’dour, Reuguine Tass de  Wally Seck, Yeuk Yeuk i Téré doudou de Viviane Chidid, Sweet game de Bass Thioung  i Tajabone d’Ismael Lô

El 17 de novembre l’Aida va venir a l’escola i ens va oferir una recepta de thiebou yapp i ens va ensenyar expressions bàsiques en wòlof.

El Marroc, maig de 2023

Vam conèixer el Marroc amb la col·laboració de la comunitat de famílies de l’escola originàries del país.

El dijous 19 de maig al gimnàs de l’escola hi va haver amb la col·laboració de la Biblioteca Les Aigües una tarda de cultura marroquina. RTV Cardedeu en va parlar a l’Informatiu del 22 de maig.

Es va fer una selecció de música marroquina que va sonar la setmana del 22 al 26 de maig: أنا مغربي  Ana Maghrabi de دوزي Douzi, المغرب العربي Maghrebia de لينا كايز Leyna Kayz, الله عليك يا بلادي (Déu et beneeixi, país meu) d’أسما لمنور و حاتم عمور و دوزي – dAsma Lmnawar, Hatem Amor i Douzi i حاتم عمور Viva Morocco de  فيفا المغرب Hatim Ammor.

El dijous 25 de maig al menú de l’escola hi va haver àpats marroquins: de primer سلطة الخضر خيار طماطم و الزيتون – sultat khadar: khiar,  tamatim w zaytun  (amanida de verdures: cogombre, tomàquet i olives), de segon كسكس بالدجاج  الزبيب البص – ksiks bialdajaj alzabib albusi (cuscús de pollastre amb panses) i de postres  الحلويات – alhalwayat (dolços).

Les famílies van participar durant el mes de maig en diferents activitats  a les aules per a donar a conèixer la cultura marroquina.

Alemanya, abril de 2023

Hem conegut Alemanya amb la col·laboració de l’Anna Corinne, la mare de la Jana d’I3 B que és originària d’aquest país.

El dimecres 19 d’abril al menú de l’escola hi va haver àpats alemanys: de primer Brotsuppe (sopa de pa), de segon Kartoffelbrei mit Würstchen (puré de patates amb salsitxes) i de postres Rote Grütze mit Vanillesauce (puré de fruits vermells amb salsa de vainilla).

L’Anna Corinne va fer una selecció de música alemanya que va sonar la setmana del 24 al 28 d’abril: Guten morgen liebe sorgen de Jürgen von der Lippe, Sternen Kinder de Rolf Zuckowski,  Denkmalde Wir sind Helden, Irgendwie, Irgendwo, Irgendwannde Jan Delay i Rauch-Haus-Song de Ton Steine Scherben.

L’Anna Corinne va explicar un conte en alemany a la classe de les Balenes d’I3: Der Frosch Prinz (El prícep granota). Algunes van escoltar les seves primeres paraules en alemany. Moltes gràcies, Anna! #LesCulturesdeLesAigües

França, març de 2023

Vam conèixer França amb la col·laboració de la Lucy, mare del Marcos d’I3 A i de la Laia d’I5 A; de la Marie, mare de l’Emma de 1r a i de la Malena de 4t A; de l’Olivia, mare de la Kala de 2n B i de la Noa de 5è B; del Marco, pare de la Maeva de 2n B; del Maurice, pare del Teo de 2n A i del Félix de 3r B i del Gilles, pare de l’Ona de 6è B que són originaris d’aquest país.

El divendres 10 de març al menú de l’escola va haver-hi àpats francesos: de primer gratin dauphinois, de segon boeuf bourguignon i de postres crêpes au chocolat.

Les sis famílies van fer una selecció de música francesa que va sonar la setmana del 20 al 24 de març: Vianney,  Téléphone, Louise Attaque, Grand Corps Malade, Les Rita Mitsouko, Desireless, Charles Aznavour, Claude François,  Serge Gainsbourg, Jane Birkin, Edith Piaf, Mireille Mathieu, Stromae, Johnny Hallyday, Mylene Farmer,  Zaz, Alize, France Gall, Vanessa Paradis, Louane, Jean Jacques Goldman, Pascal Obispo, Patrick Bruel i Maître Gims.

La Marie, la mare de l’Emma i la Malena ens va explicat aspectes molt interessants de #França als grups de 1r i 4t i van fet un taller de pintors impressionistes. Les produccions artístiques les tenim penjades al passadís.

Paraguai, febrer de 2023

Vam conèixer el Paraguai i la cultura guaraní amb la col·laboració de la Liz Fabiana, la mare del Pau Gael d’I5 i la Johana, mare del Luca de 1r que són originàries d’aquest país.

El dilluns 6 de febrer al menú de l’escola hi va haver àpats paraguaians: de primer kumanda kesu (brou de mongetes amb formatge), de segon so’o kui (picada de carn amb arròs) i de postres pmbujape pudín (púding de pa).

La Liz Fabiana i la Johana van fet una selecció de música paraguaiana que va sonar la setmana del 21 al 24 de febrer:  Desapego de Purahéi Soul, un grup que canta en jopaya (una mescla de guaraní i castellà); la cançó popular La Galopera;  Che la Reina d’Emiliano R. Fernández, poeta del segle passat; Soy de mi tierra de Pablo Benegas i la versió en arpa paraguaina de Pájaro campana. L’arpa és un instrument molt característic del Paraguai, fruit de la confluencia de les cultures musicals europea i guaraní.

Les dues mares van participar en diferents activitats per a donar a conèixer el Paraguai i la cultura guaraní, com per exemple un tast de tereré, una infusió molt popular al Paraguai.

Xile, gener de 2023

El 2023 el vam començar coneixent Xile amb la col·laboració del Cris Duque, el pare de l’Amaia de 1r B, que és originari d’aquest país.

El dilluns 16 de gener al menú de l’escola hi va haver àpats xilens: de primer papas mayo a la chilena, de segon completo italiano i de postres panqueque con manjar.

El Cris va fer una selecció de música xilena que va sonar la setmana del 25 al 29 de gener: cançons de Los Jaivas, de Violeta Parra i de Los Prisioneros.

Austràlia, novembre de 2022

Hem conegut Austràlia amb la col·laboració de la família de l’Yvette Fairweather de 5è A, que és originària d’aquest país.

La família Fairweather va fer una selecció de música australiana que va sonar la setmana del 7 a l’11 de novembre The loco motion i Spinning around de Kylie Minogue, música amb didgeridoo el corn tradicional dels aborígens australians, Down under de Men at work, la versió de Slim Dusty de Waltzing Matilda (l’himne popular d’Austràlia), Great southerm land d’Icehouse i Beds are burning de Midnight oil.

El dimecres 16 de novembre al menú de l’escola hi va haver àpats australians: de primer caesar salad, de segon australian meet pie i de postres lamingtons.

La Montse, la tieta de l’Yvette va fer una presentació d’Austràlia als grups de 5è: la seva història, fauna i flora, curiositats i llocs d’interès. També ens va fer una petita presentació de la gastronomia i ens va portar una delicioses galetes que es fabriquen a Austràlia: les TimTam.

Víctor Vico, un músic resident a Cardedeu es va interessar pel projecte i va venir al gimnàs de l’escola a oferir-nos un sorprenent concert de didjeridú per als grups de 5è.

Guatemala, octubre de 2022

Hem conegut Guatemala amb la col·laboració del Santiago Figueroa, pare de l’Emma de 1r i la Malena de 4t, que és  originari d’aquest país.

El dimarts 11 d’octubre al menú de l’escola hi va haver àpats guatemaltencs: de primer tortilla de maiz rellena de huevo revuelto con tomate, de segon carne guisada i de postres arroz  con leche.

El Santiago va fer una selecció de música de Guatemala que va sonar la setmana del 17 al 21 d’octubre: El Rey Quiché de Marimba Maderas Chapinas, música maia ancestral com Son Sololà  de Tz’utuj Q’ajom, Fuiste tú de Ricardo Arjona amb Gaby Moreno, Luna llena de Malacates i Gaby Moreno i Aire de Bohemia Suburbana.

El Santi va passar per els aules de 1r i 4t i ens va explicar moltes coses de Guatemala: volcans, cultura maia, quetzal (moneda i ocell),… Per acabar la sessió vam tastar un dolç boníssim: les canillitas de leche. Moltes gràcies!

Pakistan, juny de 2022

Hem conegut el Pakistan amb la col·laboració de la família Rizwan, la de la Mariam de 3r i el Nad de 4t, que és originària d’aquest país.

El dijous 16 de juny al menú de l’escola hi va haver àpats pakistanesos: de primer پاستا ڈاٹ مسالا pasta tikka massala, de segon پنجابی چکن pollastre punjabi i de postres لیب ا شیریں – lab e shireen (Laboratori dolç).

La família ha fet una selecció de música pakistanesa en urdú que vam escoltar la setmana del 13 al 17 de juny: اجازات – Ljzaat (permisos) de بلال سید  – Bilal Saeed, شکریہ Shakar Wandaan (Gràcies) d’اسرار شاہ – Asrar Shah i پاکستان زندباد Pakistan Zindabad (Visca el Pakistan) de ساحر الی بگگا  Sahir Ali Bagga.

Grècia, maig de 2022

El mes de maig vam conèixer Grècia amb la col·laboració de la Ιωάννα – Ioanna, la mare del Salvador de 2n que és originària d’aquest país.

El divendres 13 de maig al menú de l’escola hi va haver àpats grecs: de primer ελληνική σαλάτα – ellinikí saláta (amanida grega), de segon παστίτσιο (pastítsio) i de postres ελληνικό γιαούρτι με μέλι – ellinikó  giaoúrti me méli (iogurt grec amb mel)

La Ioanna va fer una selecció de música grega que vam escoltar la setmana del 23 al 27 de maig amb clàsics de la cançó grega com Τάνια Τσανακλίδου – Tánia Tsanaklídou, Μάνος Χατζιδάκις – Mános Chatzidákis, Μίκης Θεοδωράκης – Mikis Theodorakis o Νίκος Ξυλούρης –  Nikos Xylouris entre d’altres.

Brasil, abril de 2022

Aquest mes d’abril hem conegut el Brasil amb la col·laboració de la  Marcilae, la mare de l’Àngel de P3, el Vitor de 2n i el Daved de 6è; la Lusineia, mare del Joshua de P3 i de la Zoe de 5è; el Rafael, pare de la Laia de P3 i la Mariana, mare de la Valentina de 3r i del Leo de 5è, que són originaris d’aqiuest país.

Entre tots quatre han fet una selecció de música brasilera per la setmana del 25 al 28 d’abril. Hem escoltat: Mas que nada de Jorge Ben Jor, Águas de março d’Elis Regina i Tom Jobin, Brasil pandeiro de Novos Baianos, Asa branca de Luiz Gonzaga, Domingo no parque de Gilberto Gil, Tropicália de Caetano Veloso, Garota de Ipanema de Tom Jobin, Segredos de Mario Fernando, de Djavan, Boa sorte de Vanessa da Mata, Trevo tu d’Anavitória i O que é o que é de Gonzaguinha.

El divendres 8 d’abril al menú de l’escola hi va haver àpats brasilers: de primer arroz e feijão, de segon barreado i de postres banana frita.

Durant el mes d’abril la Mariana, el Rafael, la Lusineia i la Marcilae han participat en diferents activitats per donar a conèixer la cultura brasilera a l’escola.

Taiwan, març de 2022

Hem conegut Taiwan amb la col·laboració de la  Shu-ching, la mare de l’Arnau Liao de 4t que és originària d’aquest país.

La Shu-ching ha fet una selecció de música taiwanesa per la setmana del 14 al 18 de març. Escoltarem cançons en taiwanès: 愛情你比我想的閣較偉大– Àiqíng nǐ bǐ wǒ xiǎng de gé jiào wěidà (Amor, ets més gran del que em pensava) de 茄子蛋 – EggPlantEgg, 樹枝孤鳥 – Shùzhī gū niǎo (Ocell solitari a la branca) de 伍佰  – Wu Bai & China Blue, i cançons en xinès mandarí: 刻在我心底的名字 – Kè zài wǒ xīndǐ de míngzì (El nom gravat al meu cor) de 盧廣仲 – Crowd Lu, 沒關係 – Méiguānxì (No té importancia) de 張宇-Phil Chang, la versió en xinès de Shape of you d’Ed Sheran versionada per 胡斯漢 – Jason Hu, la versió en xinès de Let it go de la VSO de Frozen i 草螟弄雞公 – Cǎo míng nòng jī gōng (Segador d’herba jugant) de 灣聲樂團 – One Song Orchestra.

El dijous 24 de març al menú de l’escola hi haurà àpats taiwanesos: de primer 奶油玉米濃湯 – nǎiyóu yùmǐ nóngtāng (crema de blat de moro), de segon 鹹酥雞-xián sū jī (pollastre arrebossat) i de postres 椰汁雪花糕 – yēzhī xuěhuā gāo (pudding de llet de coco).

Durant el mes de març, la Shu-ching participarà en diferents activitats per donar a conèixer la cultura taiwanesa a l’escola com un taller de paper retallat.

Itàlia, febrer de 2022

Hem conegut Itàlia amb la col·laboració de la Francesca, la mare del Remy de P4 i de l’Esmee de 1r; del Davide, el pare de la Laia i el Pau de P4; de l’Elisa, la mare del Gabriele de P5 i del Vito, el pare del Luca de P5  que són tots quatre originaris d’aquest país.

El dimecres 16 de febrer al menú de l’escola hi va haver àpats italians: pizza de primer, insalata caprese de segon i panna cotta de postres.

El Vito, l’Elisa, el Davide i la Francesca estan fent una selecció de música italiana que podrem escoltar la setmana del 7 a l’11 de febrer. Entre d’altres sentirem: Lucio Battisti, Francesca Michielin, Jovanotti, Fedez, Orietta Berti, Francesco de Gregori, Noemi, Carl Brave i d’altres,…

Durant el mes, les quatre famílies participaran en diferents activitats per donar a conèixer la cultura d’Itàlia a l’escola.

Perú, gener de 2022

Hem conegut el Perú amb la col·laboració de la Karina Alfaro, la mare de del Pau de P3 A i de la Mariona de 1r A i la Mónica Mendoza, mare de l’Eric de 1r B, que són originàries d’aquest país.
El divendres 28 de gener al menú de l’escola hi va haver àpats peruans: ensalada de remolacha de primer, lomo saltado de segon i arroz y quinoa con leche de postres.
La Mónica i la Karina van fer una selecció de música peruana que vam escoltar la setmana del 24 al 29 de gener: Hoy de Gianmarco, la versió de El cóndor pasa de Leo Rojas, Enamorada de mi país d’Eva Ayllon i la cançó infantil El capitán de los siete mares de Yola Polastry. La Karina ens va explicar un munt de coses interessants de Perú: vam veure les principals zones del país, la música, la gastronomia i alguns jocs. Vam jugar a endevinar què hi havia a les bosses que portava i vam acabar tots i totes ballant el ball del “festejo”.

Euskadi, novembre de 2021.

El mes de novembre vam conèixer Euskadi amb la col·laboració de l’Ainara Bilbao, mare de l’Amaia de P5, que és originària d’aquest país.

El divendres 12 de novembre al menú de l’escola hi va haver àpats bascos: de primer askotariko pintxoak (pintxos variats), de segon legatza saltsa berdean (lluç en salsa verda) i de postres gatzatua (quallada).

L’Ainara va fer una selecció de música en euskera que vam poder escoltar la setmana del 15 al 19 de novembre: música amb instruments tradicionals com la trikitrixa o la txalaparta,, cançons infantils com Astonatuta, tronpeta flauta del grup Ene Kantak que parla d’un ruc astronauta despistat, Xoxoak galdu du burua que explica la història d’una merla que va perdent les parts del cos i Maite Zaitut (T’estimo) de Pirritx, Porrotx eta Marimotots i altres músiques com Furra, furra o Alferraren Astea (La setmana de la mandra) on cada dia s’explica un motiu per no anar a treballar d’Oskorri i Aldapan gora (Pujada amb pendent) d’ Huntza.

L’Ainara, mare de l’Amaia va fer un taller de cultura d’#Euskadi al grup de P5 B. Va ha explicar dos contes en èuscar, van aprendre les paraules KAIXO (hola) i AGUR (adéu) i van ballar la cançó Maite Zaitut (T’estimo) de Pirritx. Moltes gràcies, Ainara!!

Polònia, octubre de 2021.

Elmes d’octubre vam conèixer Polònia amb la col·laboració de la Joanna Bouyssi, mare del Teo de 1r i del Felix de 2n que és originària d’aquest país.

El divendres 15 d’octubre al menú de l’escola hi va haver àpats polonesos: de primer zupa pomidorowa  (sopa de tomàquet), de segon kotlet schabowy (llom de porc arrebossat) tłuczone ziemniaki (puré de patata) buraczki (remolatxa ratllada) i de postres naleśniki z dżemem (creps amb melmelada).Tot estava bonísim!!

La Joanna va fer una selecció de música polonesa que vam escoltar la setmana del 18 al 22 d’octubre, entre d’altres: Bawię się świetnie d’Ania Dąbrowska, Trojkatty I Kwadraty de David Podsiadlo o poloneses de Chopin.

La família va participar en diferents activitats per donar a conèixer la cultura de Polònia: van fer figures típiques de tardor amb castanyes, glans fulles,… que hem exposat al vestíbul de l’escola. Va presentar a Maria Sklodowska-Curie, una de les poloneses més internacionals.  També ens va parlar de les moltíssimes varietats de pomes que hi ha a Polònia i ens en va regalar una a cadascú amb aquesta frase de Maria Sklodowska-Cuirie: “No s’ha de tenir por de res a la vida, només comprendre-ho”.

Romania, juny de 2021.

Vam conèixer  Romania amb la col·laboració de l’Adela, la mare del Jacob de P5, el Jossia de 3r i el Joel de 6è que és originària d’aquest país.
El divendres 11 de juny al menú de l’escola hi havia àpats romanesos: de primer ciorbă de perișoare (sopa de mandonguilles), de segon tocăniță de vită (estofat de vedella) i de postres salam de biscuiți (salsitxa de galetes).

La setmana del 14 al 18 de juny va sonar una selecció de  música romanesa: Holograf amb Sa nu mi iei niciodată dragostea (No em prenguis mai em meu amor), Toți K1 amb Împreună Învingem Mereu (Junts sempre guanyem), Hora Unirii (L’hora de la unió) un poema musicat i un dels himnes de Romania, un cosí de la família Sánchez-Zeres Riff amb Un joc a fost (Ha estat un joc), 3 Sud Est & Andra amb Jumătatea mea mai bună (La meva millor meitat), Gheorghe Zamfir amb Doina de Jale (Cançó trista), Mi-ai Luat Inima (M’has pres el cor) de Proconsul i Doua cuvinte (Dues paraules) de Rapha, Dima, Vlad & Dorian.

Bielorrússia, maig de 2021.

Vam conèixer Bielorússia amb la col·laboració de la Nadezda, la mare del Nico de P3, que és originària d’aquest país.

El 27 de maig al menú de l’escola hi va haver àpats de belorussos: de primer Яечня з бульбай і вяндлінай – Jaječnia z buĺbaj i viandlinaj (ous remenats amb patates i penil), de segon Тушаная бульба з мясам – Tushanaya bulba z myasam  (patates guisades amb carn) i de postres Блінцы з варэннем  – Blintsi z varennem (creps amb melmelada).

La setmana del 17 al 21 de maig va sonar música belarussa: Nizkiz, Sauka i Grishko, Naviband, Radzimichi i Sergey Kosmas i Sergey Tikhonovs amb la versió belrussa de l’Estaca.

 

República Dominicana, abril de 2021.

El mes d’abril vam conèixer la República Dominicana amb la col·laboració de les famílies de la Yuleisy de 5è i de l’Iris i l’Aitana de 6è que són originàries d’aquest país.

El 14 d’abril al menú de l’escola hi va haver àpats dominicans: ensalada dominicana (amb patata, remolatxa, pastanaga i ou dur), la bandera (amb “frijoles”, arròs i vedella estofada) i flan de leche de postres.

La setmana del 12 al 16 d’abril va sonar música dominicana: Milly Quezada, Juan Luís Guerra,  Maridalia Hernández i Manny Cruz.

Bulgària, març de 2021.

Vam conèixer Bulgària amb la col·laboració de la família del Gabi de P4 que és originària d’aquest país.

El dijous 11 de març al menú de l’escola hi va  haver àpats búlgars: Пилешка супа – Pileshka supa (sopa de pollastre), Картофени кюфтета – Kartofeni Kyufteta (hamburgueses de patata) i торта Бисквитена – Torta Biskvitena (pastís de galetes).

La setmana del 15 al 19 de març soni música búlgara: Моя страна, моя България – Moya strana, moya Bŭlgariya (El meu país, la meva Bulgària), Врабчета – Vrabcheta: Празник – Praznik (Pardals-Vacances), Крисия, Хасан и Ибрахим: планетата на децата – Krisiya, Khasan i Ibrakhim: Planetata na detsata (El planeta dels infants), Графа – Grafa: Давам Всичко За Теб – Davam Vsichko Za Teb (Ho dono tot per a tu), Нели Петкова – Neli Petkova: Аз и Ти – Az i Ti (Jo i tu) i Графа, Любо и Орлин – Grafa, Lubo & Orlin: Заедно – Zaedno.

Angola, febrer de 2021.

La família de l’Arnau de 3r ens va proposar música angolana: Bonga, Lourdes Van Duném, Yala Semedo, Paulo Flores, Rui Orlando, Eduardo Paim i Matias Damásio,

El dinar del dia 18 va ser a base de plats angolans: saldada de frutas, frango piri-piri i bolo de banana.

Argentina, gener de 2021.

Vam conèixer l’Argentina amb la col·laboració de les tres famílies de l’escola que tenen vincles amb aquest país: la de l’Adriana i la Sofia de 2n,  la del Mel de 3r i la del Jonathan de 6è. Vam escoltar aquesta selecció de música argentina: Flaca d’Andrés CalamaroToaster de Ciro y los PersasSalvapantallas de Loco,Nada que ver de Lo’ PibitosFankydeCharly García, De música ligera de Soda Stereo i Canción para bañar la Luna de María Elena Walsh. 

L’Abelardo, el pare del Mel de 3r, va fer una presentació del país, d’alguns instruments musicals i de la Mafalda de Quino.

Al menú de l’escola del 22 de gener es van oferir empanadas, choripán i per postres panqueque amb dulce de leche, estava tot boníssim!

Mali, febrer de 2020.

Vam conèixer Mali a càrrec de la família de la Salimata de P3, l’Aboubacar de 2n i l’Awa de 6è. Vam escoltar música d’aquest país cantada en bambara per Oumou Sangaré, Nabintou Diakite i Mami la Star que canta en francès. Al menú de l’escola també vam tastar l’arròs jollof amb pollastre, un plat típic malià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>