Juguem amb valors

Des de l’escola, amb el suport de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament de Cardedeu, treballant en el programa de formació esportiva:  “JUGUEM AMB VALORS”.

És un programa que pretén fomentar i consolidar el sistema de valors dels infants a través dels principis pedagògics de l’esport i del joc i de la participació activa i inclusiva.

Per tal de portar-ho a terme utilitzem metodologies actives, vivencials i participatives, donant molta importància al diàleg i a la comunicació entre els infants i afavorint els processos de reflexió sobre les pròpies emocions i les emocions dels altres.

Aquest any degut a la pandèmia de la Covid-19, les metodologies i esports han estat supervisats per tal de garantir el distanciament físic i per a aconseguir la màxima seguretat durant les activitats físiques que es realitzaran. Seguirem totes les recomanacions marcades per les diferents autoritats sanitàries.

Aquest programa està adreçat a tots els nens i nenes de 1r a 6è de les escoles públiques de Cardedeu i consta d’1 sessió  anual que es desenvoluparà a les instal·lacions esportives municipals o per l’entorn més proper del nostre municipi, en horari escolar.

Activitats de 1r: ”PETITS GRANS ATLETES” i “CONEGUEM NOUS ESPORTS DE XARXA” 

S’utilitzen les capacitats més elementals del cos humà, com córrer, saltar o llançar perquè els nens i les nenes aprenguin a utilitzar i dominar el seu cos tot jugant i divertint-se, a través de proves de jocs atlètiques.

Aprenen a superar els reptes proposats i a acceptar les pròpies limitacions i les dels nostres companys.

Fem pràctica de diferents esports fent servir una xarxa amb una diversitat de  material.

Valors com la cooperació i la diversió estaran per sobre la competitivitat i el rendiment esportiu.

Activitats de 2n: ”DESCOBERTA DE L’ENTORN”.

Ens apropem a la natura per gaudir-la, estimar-la i respectar-la. Ajudem els infants a fer una reflexió sobre, el que veuen, el que viuen i el que comparteixen.

Com a objectius grupals ens hem plantejat, millorar les relacions personals i/o ajudar a crear lligams i referents comuns.

Com a objectius individuals volem, millorar les experiències vitals que exigeixen la autosuperació del cansament, l’esforç. Facilitem un espai d’autoconeixement de les pròpies limitacions i possibilitats.

 Activitats de 3r: ”FES UNA BONA JUGADA” i “MOVEM L’ESQUELET”

Practiquem el beisbol: un esport d’equip en què tots els components de l’equip han d’estar molt coordinats.  Per tant la comunicació i la col·laboració seran fonamentals per aconseguir l’objectiu proposat. Amb el beisbol, millorarem les relacions personals i/o ajudarem a crear lligams i companyerisme.

Mitjançant la dansa treballem l’expressió corporal, la coordinació i el ritme com a llenguatge no verbal. Fem servir el temps, l’espai i la música com a elements fonamentals per realitzar una activitat per a prendre consciencia del propi cos i un treball psicomotriu i envers els altres, fomentar la relació entre iguals.

Activitats de 4t: ”SOM UN EQUIP” I ”JUGUEM UN BON MATCH”

Treballem l’esport del maçaball, un  esport alternatiu amb un enfocament de coeducació que permet ser practicat en qualsevol nivell i que posa èmfasi dins d’un caràcter lúdic i recreatiu. La coordinació i la organització dels components de l’equip, abans del joc per  la posició en que juguin els membres, farà que es potenciïn la comunicació, així com el respecte.

Practiquem el tennis. són els mateixos infants qui controlaran els punts del joc. Per aquest motiu, valors com la comunicació i el respecte seran presents per aconseguir un joc net.

Activitats de 5è: ”FEM UN BON SET”

Practiquem el bàdminton, un dels millors esports per a treballar la coeducació a l’esport.

Ens marquem una sèrie d’objectius com son la responsabilitat, la participació i la igualtat de manera individual i grupal.

Quan es fan els petits partits, són els mateixos infants els que controlen els punts del joc. Valors com la comunicació, posar-se d’acord i el respecte, estaran presents per aconseguir un joc net.

Activitats de 6è: ”MARXA NÒRDICA ”

Fem una passejada a l’aire lliure. Factors com el en contacte amb la natura, la proximitat de l’entorn i l’esport hi són presents.

La marxa nòrdica inclou un treball de cames i part superior del cos. Ens ajudem de dos bastons dissenyats per a aquesta modalitat esportiva, simulant l’acció de l’esquí de fons.

Com a objectiu grupal ens hem plantejat, millorar les relacions personals i/o ajudar a crear lligams i referents comuns.

Com a objectiu individual volem millorar les experiències vitals que exigeixen la autosuperació del cansament i l’ esforç.