DE LES LLAVORS DELS BAOBABS…

Mentre llegim el Petit Príncep s’obren noves vies plenes d’oportunitats per conversar, mirar, observar, analitzar, descriure, dibuixar, cercar informació, escoltar música, cantar, pensar, memoritzar, construir transformar…

En aquesta ocasió tenim l’oportunitat d’obrir la finestra que ens porta al món de les plantes. Descobrim els baobabs i ens preguntem per les seves llavors. Poden les llavors del baobab esquerdar el planeta? I davant de les múltiples respostes positives i les poques, i discretes negatives, ens trobem amb la necessitat d’analitzar el món vegetal que ens envolta.

Què en sabem de les plantes? Quines coneixem? Com es reprodueixen? Què són les flors? Per a què serveixen? I les tiges? Com s’alimenten? Les plantes respiren? …

L’endemà, com per art de màgia, apareixen a l’aula una vintena de llibres sobre el tema. En molts surt la idea de plantes medicinals i els usos. Això ens sorprèn però ens genera més curiositat encara i ens animem a fer-ne més recerca. També hi ha infants que ho relacionen amb olis essencials, infusions i altres remeis casolans que fan servir.

Uns dies després sortim a la cerca i collita d’exemplars per tal d’investigar-les. Amb la motxilla a l’esquena, una carpeta i un sobre estem preparats per anar al “bosc”. L’objectiu està clar, agafar una mostra per cadascú, si pot ser diferent millor, amb un procediment acurat: la collita responsable. No podem agafar una planta si no n’hi ha cap més d’igual a la vora, hem de ser respectuosos i demanar-li permís i ens endurem a canvi la brossa que puguem.

Tot i la sequera hem trobat força varietat d’exemplars. Allà mateix les hem descrit. I hem abandonat la zona recollint les escombraries (amb guants i bosses) que d’altres humans hi han deixat.

De nou a l’aula les hem dibuixat amb atenció, hem cercat els noms científics i n’hem descobert les característiques i propietats. Amb aquests treballs n’hem fet uns murals artístics.

Arribats a aquest punt hem descobert, gràcies a la lectura d’un article de la revista “Muy interesante” i a la conferència de l’investigador Stefano Mancuso, que les plantes són molt més del que ens pensem. De fet ara sabem que es comuniquen i que tenen molts més sentits que els éssers humans.

I amb això se’ns obre un univers sencer de possibilitats de mirar el món que ens envolta d’una manera diferent.