EL GEBRE: PERILL O BENEFICI?

Arrel de la visita al Parc de Bombers d’Igualada, el grup Gebre hem parlat sobre els desastres que a vegades poden provocar aquests fenòmens meteorològics que donen nom als nostres grups de projectes. En el nostre cas, quan pensem en el gebre, ens venen ràpidament relliscades més o menys greus però que poden causar que les persones es facin mal. A mesura que les nostres converses i reflexions evolucionen ens adonem que no trobem coses gaire positives més enllà de que pot ser bonic si arriba a formar-se gel i, inclús, alguna bola de neu.

Per tal de fer noves descobertes alhora que canviar una mica la mirada envers aquest fenòmen, la Cristina ens mostra una notícia del 2017 que va ocórrer a les terres de Lleida. Els pagesos de la zona expliquen que han estat 28 dies seguits amb boira, en concret, amb boira gebradora. Uns pagesos ens mostren alhora que comenten com el pes de la gebre després de tants dies ha trencat branques d’arbres i això afectarà a la collita de l’oliva, alhora la brigada de l’Ajuntament de Guissona ha de sortir cada dia a tirar sal pels carrers del poble per evitar relliscades importants tant de persones com de vehicles. Però per una altra banda, uns altres pagesos, mostren i expliquen com el gebre també ajuda al creixement dels cereals degut a que fomenta la humitat així com als arbres fruiters ja que els protegeix de possibles plagues de fongs.

Després de veure i escoltar la notícia compartim les nostres impressions, a tots i a totes ens ha sobtat bastant la segona part doncs no sabíem que el gebre pogués ser bo per certs conreus, també ens ha sorprès força la quantitat de dies seguits amb boira, 28 dies! Un dels pagesos ha fet servir certes paraules que no hem acabat d’entendre; “sota 0” i “6 positius”… molts creiem que té a veure amb el fred però no sabem com explicar-ho.

“Però com sabem el fred que fa?”, ens pregunta la Cristina.

“Mirant les notícies!”, responem.

“I com ho saben els de les notícies?”, ens torna a preguntar ella.

“Ah, perquè miren unes màquines o aparells!”, “Si, el termòmetre!”, “La meva iaia en té un a la finestra…”…

Sembla que el gebre ens portarà a parlar de temperatures…