DEFINIM “GEBRE” I EN CREEM!

En la primera sessió de Projecte de comunitat ens va quedar pendent aclarir què volia dir el nom del nostre grup. La paraula GEBRE ens portava a pensar en coses ben diferents i volíem sortir de dubtes! Vam acordar que faríem servir els Chromebooks així que en la segona sessió vam anar-los a buscar.

I què és un Chromebook? – van preguntar els Rovellons.

Aquest moment va ser molt divertit. Vam demanar a les Alícies i a les Tanits que no diguessin la resposta i vam deixar que els Rovellons pensessin què podia ser. Van començar a dividir la paraula “Chrome” i “book”, i a fer associacions…

“Book” és llibre en anglès i “Chrome”… potser vol dir cromos! Un llibre de cromos!

Quina sorpresa al portar l’armari i veure ordinadors a l’obrir les portes! Després de riure una estona, vam repartir un Chromebook per parelles i vam buscar “gebre” al buscador de Google. Vam mirar fotografies, tot fugint de llegir, però les fotografies ens despistaven: plantes, carreteres, flors, taules… Vam seguir fixant-nos i vam veure que totes les fotografies tenien una cosa en comú, els objectes que sortien tenien com una espècie de gel a sobre. Era el moment de llegir per confirmar el que sospitàvem. Al llegir vam trobar que el gebre és el gel que es deposita sobre les superfícies quan hi ha boira. “És el gel de la boira!”, vam acabar resumint per entendre-ho millor. La Cristina ens va proposar que, si volíem, en la tercera sessió podríem intentar crear gebre, ràpidament vam dir tots i totes que sí!

Aquesta setmana al trobar-nos al matí vam arremangar-nos per fer l’experiment! Primer de tot vam preparar el material que necessitàvem: llaunes, gel, sal i una cullera. Després d’explicar els passos a seguir, cadascú de manera autònoma va organitzar-se i fer l’experiment. Un cop tots i totes vam tenir les llaunes preparades, era el moment de fer servir l’últim ingredient imprescindible quan volem experimentar: la paciència! Vam deixar tots els pots sobre un armari i vam observar què passava. Minuts desprès, vam poder apreciar al voltant de les llaunes una capa transparent que semblava aigua, mica en mica aquesta capa va anar emblanquint-se alhora que és feia més gran… “Gebre! És gebre!”  Experiment aconseguit!

Després de les proves era el moment de deixar-ho escrit com a bons científics i científiques que som. Seguint el model científic vam anotar tant el material com els passos a seguir així com les hipòtesi que teníem abans de començar i les conclusions finals a les que hem arribat.