L’IPM participa al projecte Erasmus Plus K2

Estem treballant el PROYECTO DE TECNOLOGÍA EUROPEA ERASMUS PLUS K2 en colaboración con los servicios neonatales y la red internacional NIDCAP .

El nostre Erasmus consisteix a dissenyar un equip capaç de controlar diferents magnituds com soroll i llum per ser utilitzat en les instal·lacions dels hospitals de la Xarxa NIDCAP i amb col·laboració amb els serveis neonatals.

Figura 1: Font: Viquipèdia: Nena a incubadora

Els centres que participem som:

 

 

 

L’objectiu del projecte és realitzar una acció internacional per dissenyar un sistema de mesura de dades ambientals dels serveis neonatals, que permeti als equips dels Hospitals registrats en el procés internacional NIDCAP millorar les seves actuacions envers els nadons.

Hem decidit establir un model de treball cooperatiu per desenvolupar un únic dispositiu “Sonolux” a la fi del projecte, buscant una optimització del producte a partir de les divergències i de les idees proposades pels tres socis del projecte. En conformitat amb aquesta idea central hem proposat la nostra candidatura Erasmus. La tecnologia es planteja com a fonament de la cura neonatal, tot utilitzant la sensibilitat, la creativitat i la humanització de les tecnologies.

El servei de neonatologia i reanimació neonatal acull els nounats amb prematuritat i/o dificultats fisiològiques.

El servei està compromès amb una filosofia d’atenció, el NIDCAP. Consisteix a adequar les cures i l’entorn de l’infant segons la seva capacitat per tolerar l’estimulació. L’entorn sonor és, per tant, un element important d’aquestes estimulacions per al nadó i es té en compte cada dia per limitar aquest tipus d’estimulació perquè el nen pugui concentrar-se en el seu propi desenvolupament.

Els nadons es beneficien d’una estreta vigilància; la quantitat de so és alta (alarmes d’abast, timbres, nombre de professionals i discussions entre professionals, etc.). Per tant, hi ha una acumulació de sons que augmenta la intensitat del so general.

Figura 2: Font Viquipèdia: Nen a incubadora

Per superar aquests problemes, el servei va adquirir fa diversos anys un sonòmetre que sembla inadequat, ja que el nivell sonor s’ha mantingut igual.

Alguns departaments de reanimació neonatal utilitzen sistemes de sonòmetres lluminosos, en forma d’orella, de color, per educar les famílies i els professionals sobre el nivell d’intensitat del so. Aquests sistemes tenen l’avantatge de ser visuals i visibles per captar l’atenció, però tenen un cost relativament alt.

A partir de les especificacions donades per l’hospital, hem de desenvolupar un sistema capaç de mesurar el volum sonor de les habitacions i el hall del servei de neonatologia perquè respongui amb una alarma lluminosa, per advertir els pacients, el personal i els usuaris de l’hospital del llindar per sobre del qual les seves emissions sonores podrien danyar els pacients, i degradar la qualitat de l’atenció i la gestió del servei.

La demanda, així explicada, hauria de ser un sistema que tingui mòduls terminals i un mòdul de centralització. Els mòduls terminals, ubicats a les habitacions dels pacients i al passadís, estaran connectats en xarxa al mòdul de centralització. Aquest podrà recollir les seves dades i analitzar-les en una aplicació informàtica que permetrà al personal d’infermeria estudiar-los, introduir les modificacions necessàries i optimitzar el seu servei.

Els alumnes que treballaran en aquest projecte de dos anys de durada seran els alumnes de 1r de batxillerat del curs vinent escolar, i seguiran al següent curs a 2n de batxillerat. Cal remarcar que aquest projecte, també està obert als alumnes de cicles formatius interessats a treballar amb plataformes Arduino i Rasperry.

L’associació dels tres centres es basa en aquests objectius:

1 / La creació d’un prototip o dispositiu tecnològic capaç de millorar l’assistència i el servei dels centres de nounats provincials o regionals de cada centre. (Objectiu tecnològic)

2 / L’enfortiment de les competències derivades de les disciplines científiques. (Objectiu científic)

3 / Enfortir al seu torn els intercanvis lingüístics i la millora en l’ús d’un idioma europeu per a cada centre (tenint l’espanyol com a llengua principal, no exclusiva, de publicació. (Objectiu lingüístic).

LA PLANIFICACIÓ DE LES MOBILITATS

DATA DE LA PRIMERA MOBILITAT

DESTINACIÓ PREMIÀ DE MAR (ESPANYA)
DATA FEBRER-MARÇ-ABRIL 2022

DATA DE LA SEGONA MOBILITAT

DESTINACIÓ MÒDENA (ITÀLIA)
DATA GENER-FEBRER 2023

DATA DE LA TERCERA MOBILITAT

DESTINACIÓ SAINT BRIEUC (FRANÇA)
DATA ABRIL-MAIG 2023

L’INS Premià de Mar cerca la modernització i internacionalització de la seva oferta educativa mitjançant la participació en activitats de mobilitat del Programa Erasmus, amb la finalitat de millorar la qualitat de la formació, les competències lingüístiques i interculturals del seu alumnat i del seu professorat, i tenint en compte que tot plegat afavoreix la cohesió social. Amb aquest triple objectiu cerquem:

  • La mobilitat dels seus estudiants en països europeus.

  • La participació del professorat en projectes d’innovació, intercanvis i cooperació dirigits a la millora d’aspectes curriculars, organitzatius, pedagògics i de metodologia docent.

Seguirem informant.

Cristina Blaya, cap de departament de tecnologia i responsable del projecte

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>