Una trobada, moltes respostes i… un nou dubte se’ns presenta!

El dilluns vam trobar-nos amb el Xavi Bermúdez a la zona de picnic de l’EcoVilanova, al Parc Fluvial. Vam citar-nos allà per diverses raons però sobretot per la vista que teniem just davant…

En rotllana i asseguts sobre l’herba, vam fer les preguntes al Xavi que va escoltar-les i respondre-les totes de manera clara i entendora. També va aprofitar per explicar-nos altres aspectes interessants de l’època dels romans que nosaltres vam anotar als fulls que portavem a les nostres carpetes d’excursió.

Una de les nostres preguntes era sobre el Vilar del Met i va fer-nos mirar just al turó que teniem davant per explicar-nos que allà era el lloc on estava. Amb el pas dels anys ha quedat tapat per terra però han trobat trossets de ceràmica que demostren que allà haurien viscut els romans. Va ensenyar-nos un llibre i un còmic on ho expliquen molt bé, i ara nosaltres els buscarem per poder tenir-los a la classe.

Moltes gràcies Xavi per la teva ajuda!

Després de la visita del Xavi vam aprofitar per quedar-nos al bosc a jugar, abans però, vam apropar-nos fins al Vilar del Met i veure que ara és un gran camp sembrat de blat. El camí fins al turó ens va fer recordar un bosquet que queda just de camí, un espai on ja vam jugar l’última vegada i on vam poder gaudir de mil aventures! Així que vam demanar a les mestres si podiem repetir i quedar-nos-hi a dinar i a jugar. Dit i fet, vam acabar el dia en aquell indret que tant ens agrada i… qui sap, potser fa 2000 anys també uns nens i nenes romans jugaven allà i gaudiem com nosaltres ara!

L’endemà a la classe vam recordar les preguntes i les respostes que haviem resolt gràcies al Xavi. Ens adonem que comencem a saber moltes coses d’aquella època i decidim deixar constància a la nostra línia del temps de les dates que el Xavi va compartir amb nosaltres; l’any 753 aE (quan es funda Roma) i l’any 218 aE (quan els romans van estar a Vilanova). I junts decidim calcular els anys que havien passat entre una data i l’altra, ens adonem que és una resta i la fem “en aranya” a la pissarra…

Per altra banda, al nostre mapa de la classe, ubiquem unes imatges petites dels personatges que hem descobert aquestes darreres setmanes per tal de fer més comprensible aquest temps i posar “cara” a les civilitzacions de l’època. Egipcis, romans, gals i íbers, ja els tenim al nostre mapa ben col·locats!

I mirant el nostre mapa se’ns presenta una altra pregunta, “Què passava a la resta del món? No hi vivia ningú?”… Ja tenim una altra investigació entre mans!