Malalties minoritàries…?

PROJECTE D’AULA

Amb l’arribada del paquet, hem començat a parlar sobre què són les malalties minoritàries.

Hem començat visualitzant el video divulgatiu que des de la web de La Marató de TV3 ofereixen. La frase: “Quan hi ha un gen que no funciona bé, es genera una malaltia”, ens ha portat a la conversa sobre què són els gens i què vol dir que una malaltia sigui minoritària, poc freqüents o estranyes.

En aquest video, hem conegut tres casos de joves catalans: l’Alba, és un exemple valent, de com estimar-se tal com ets. Té el cos cobert de pigues, i a l’esquena una de gegant; el nom científic de la seva malaltia és: nevus congènit melanocític gegant. En Bilal, va nèixer amb un gen que no li funcionava bé, i això va fer que tinguès una malaltia anomenada Mòrquio, que fa que edat de creixement hi hagi deformitat ens ossos (braços, cames, caixa toràcica) i en alguns òrgans. També es caracteritza per poca alçada, tot i que en Bilal ha arribat a fer 1’50 metres i és un dels més alts. I per últim, la Laura, té una malaltia anomenada anèmia de Fanconi, que li provoca diferents problemes: un d’ells és que la mèdula òssia no fabrica suficients cèl·lules sanguínies per funcionar. I l’única solució que hi pot haver és amb un trasplantament de medul·la. 

El següent pas, ha estat adonar-nos, que moltes d’aquestes malalties afecten a parts del nostre cos, com els ossos. Així que hem començat a investigar els noms del ossos que tenim.