Indagació científica

La docència de les ciències al nostre Institut inclou aspectes teòrics, a l’aula ordinària, i pràctics i d’experimentació, que es duen a terme als laboratoris de biologia i geologia i de física i química.

Les sessions de treball al laboratori s’estructuren al voltant d’activitats d’experimentació científica, essent l’objectiu principal l’aplicació pràctica, la reflexió i l’anàlisi dels coneixements didàctics que es vagin introduint a l’aula ordinària.

En aquestes activitats experimentals s’apliquen dinàmiques de treball en grups reduïts, afavorint el treball col·laboratiu i autònom de l’alumnat.

Sense deixar de banda aquesta metodologia ni l’aprenentatge de conceptes a l’aula, el professorat de l’àmbit científic estem duent a terme un canvi en la metodologia de les classes de ciències, en el sentit de passar dels mètodes deductius als mètodes basats en la indagació.

Les activitats pràctiques així dissenyades constitueixen la via per a l’adquisició més profunda dels conceptes i habilitats, posant èmfasi en el paper actiu i de raonament de l’alumnat en el procés d’ensenyament i aprenentatge. Per tant, és idònia per motivar especialment aquells estudiants que presenten baixos nivells de rendiment i poca predisposició a participar a l’aula.

L’aprenentatge per indagació és una forma d’aprenentatge actiu, on el progrés dels estudiants és avaluat per desenvolupar habilitats experimentals i analítiques en lloc de per la quantitat de coneixements que posseeixen.

Les activitats experimentals que realitzem al llarg de tota l’etapa educativa són les següents:

1r ESO (Biologia i Geologia):

  • Cristal·lització de sals
  • Observació i reconeixement de minerals i roques
  • Càlcul de la densitat de roques
  • Canvis d’estat de l’aigua
  • Construcció d’una “depuradora” d’aigua amb substàncies naturals
  • Experimentació sobre la pressió atmosfèrica
  • Observació al microscopi de cèl·lules vegetals i animals
  • Observació al microscopi de bacteris
  • Cultiu de bacteris
  • Observació al microscopi de microorganismes d’aigua de bassa
  • Observació de floridures
  • Dissecció d’animals vertebrats i invertebrats
  • Elaboració d’una col·lecció de fulles d’arbres

2n ESO (Física i química)

  • Conèixer el laboratori: normes de seguretat, material de laboratori i pictogrames dels productes químics
  • Mesura de longituds, masses i volums utilitzant diferents instruments de mesura
  • Mesura del volum i determinació de la densitat de sòlids i líquids
  • Canvis d’estat de l’aigua
  • Propietats dels sòlids, líquids i gasos: variació del volum i la forma, compressibilitat, fluïdesa…
  • Difusió d’un colorant en aigua a diferents temperatures
  • Experiència sensorial: calor i temperatura
  • Preparació de dissolucions sòlid-líquid i líquid-líquid
  • Determinació de la solubilitat d’una substància quotidiana, la sal
  • Tècniques de separació de mescles
  • Els àtoms i els elements de la taula periòdica
  • Els elements a la natura
  • Cinemàtica: el moviment rectilini uniforme
  • Mesura i càlcul de forces

3r ESO (Biologia i Geologia)

  • Disseccions anatòmica d’òrgans d’animals
  • Anàlisis d’etiquetes nutricionals
  • Observació al microscopi de cèl·lules animals i vegetals
  • Observació al microscopi de teixits animals
  • Elaboració d’una dieta equilibrada
  • Càlcul de paràmetres antropològic
  • Pràctiques amb mapes topogràfics
  • Pràctiques que promouen hàbits saludables
  • Petits reptes i dissenys experimentals seguin el mètode científic

4t ESO (Biologia i Geologia)

  • Observació al microscopi de la cèl·lula animal i vegetal
  • Observació al microscopi de cèl·lules en mitosi
  • Extracció d’ADN de les cèl·lules de la boca i d’un vegetal
  • Problemes de genètica
  • Activitats d’ecologia
  • Cristal·lització de sals
  • Observació i reconeixement de minerals i roques
  • Mapes topogràfics i geològics

4t ESO (Física i Química)

  • Relació entre variables (temperatura i temps)
  • Caminem a poc a poc o de pressa però a velocitat constant (MRU)
  • Caiguda de la bola per un pla inclinat
  • Llei de Hooke
  • Estudi de les forces de fricció
  • Assaig flama (flama de diferents elements químics)
  • Preparació de dissolucions
  • Lleis dels gasos
  • Propietats dels enllaços químics
  • Reaccions químiques a petita escala
  • Indicadors àcid-base
  • Construcció de models moleculars

1r batxillerat (Química)

  • Lleis dels gasos
  • Determinació de l’aigua continguda en una sal hidratada
  • Separació de components per cromatografia de capa fina
  • Destil·lació de vi
  • Composició de les dissolucions i dispersions col·loidals
  • Preparació de dissolucions
  • Simulador 3D de molècules orgàniques
  • Investigació experimental de la calor i de la velocitat de reacció i dels factors del qual depèn
  • Determinació experimental de l’acidesa del vinagre
  • Observació de reaccions de precipitació
  • Observació experimental de diferents reaccions redox
  • Valoració redox per determinar la quantitat d’àcid salicílic d’una aspirina o de la quantitat de ferro en sulfat de ferro. 
  • Investigació experimental de les propietats dels diferents sòlids. 

1r de batxillerat (Ciències de la Terra)

  • Interpretació gràfics d’ones sísmiques per determinar estructures internes de planetes
  • Càlcul de la magnitud i l’epicentre d’un terratrèmol a partir de sismogrames
  • Activitats sobre volcans i terratrèmols actuals
  • Cristal·lització de substàncies
  • Observació i reconeixement de minerals i roques sedimentàries, magmàtiques i metamòrfiques
  • Experimentació sobre les propietats dels minerals (duresa, color de ratlla, exfoliació…)
  • Càlcul de densitat de roques
  • Observació dels minerals de les sorres de platja
  • Reconeixement de roques ornamentals i de construcció al carrer
  • Classificació de roques magmàtiques mitjançant diagrames triangulars de Streckeisen
  • Observació i reconeixement d’estructures sedimentàries i de roques del voltant de l’institut
  • Interpretació de paisatges
  • Interpretació de mapes topogràfics i geològics
  • Anàlisi de riscos geològics

1r de batxillerat (Biologia)

  • Propietats de l’aigua i dissolucions
  • Fenomen de turgència i plasmòlisi en pètals de gallaret
  • Reconeixement de la presència de midó en diferents aliments i en una fulla
  • Propietats químiques del glúcids
  • Propietats químiques dels lípids
  • Saponificació
  • Propietats químiques de les proteïnes
  • Reconeixement de la catalasa i la vitamina C
  • Extracció ADN
  • Observació organismes unicel·lulars, cèl·lula animal i cèl·lula vegetal
  • Observació de plasts.
  • Cromatografia de pigments dels espinacs.
  • La col lombarda com a Indicador de pH
  • Proposta d’activitats diverses per treballar el disseny experimental