L’alumnat de 1r d’ESO de l’institut dona a conèixer el patrimoni de les Garrigues als mSchools Students Awards on el seu projecte queda finalista

El dissabte 8 de juny de 2019, un grup d’alumnes de 1r d’ESO va presentar el projecte “Descobrim la nostra terra” (un escenari amb la geolocalització de molts dels elements del patrimoni immaterial de la comarca) a la final dels mSchools Students Awards. La final es va celebrar al pavelló La Farga de L’Hospitalet de Llobregat i l’alumnat va estar acompanyat de cinc professors del centre: Clara March, Sílvia Mateus, Francesc Miret, Ester Pinyol i Maria Zapater. Tot i que el nostre treball no va resultar el guanyador, tant el professorat com l’alumnat vam marxar de La Farga molt satisfets de la feina feta i molt contents per haver mostrat el patrimoni de Les Garrigues en un esdeveniment tan important.

El matí va començar amb la recollida d’acreditacions del centenar de persones que vam assistir a la final. Un cop dins del recinte, i amb la col·laboració de les famílies de l’alumnat participant, vam preparar l’estand que representaria el nostre projecte. A partir de llavors, i fins les 12:30, els nois i noies van anar explicant els objectius i continguts del projecte als jutges i a la resta del públic que visitava l’estand. Un dels moments més divertits de la jornada va ser quan el senyor John Hofmann, conseller delegat de GSMA (Groupe Speciale Mobile Association), va visitar el nostre estand i es va interessar pel patrimoni de la comarca. L’alumnat va explicar-li el nostre treball en un anglès molt correcte i van rebre la felicitació del senyor Hofmann per la presentació del projecte.

Quan va arribar el moment de fer la presentació del projecte al jurat, els nois i noies van fer una exposició oral realment brillant, la qual va finalitzar amb una petita cercavila que mostrava diversos elements del patrimoni cultural de la comarca. L’alumnat ha treballat en aquest projecte des del mes d’octubre de 2018. Han fet entrevistes, han visitat diversos llocs de la comarca, han participat en fires, festes i altres tradicions, i també han ajudat a cuinar plat tradicionals. Els nois i les noies han utilitzat diferents dispositius mòbils que els han estat molt útils (telèfons, chromebooks i tauletes), però aprendre a utilitzar-los correctament no ha estat l’únic objectiu del projecte, ja que hem volgut anar més enllà i hem unit les noves tecnologies amb la memòria de la nostra comarca.

Com que el patrimoni immaterial es transmet de generació en generació, amb aquest projecte també hem fomentat l’intercanvi d’experiències entre diverses generacions de garriguencs i garriguenques. Aquesta és una de les premisses amb què hem treballat: hem creat coneixement per al nostre alumnat i també els hem connectat amb avis, àvies i altres persones del territori que els han transmès informació i il·lusió per les nostres tradicions. Vam tornar de la final amb moltes idees per treballar el curs vinent i amb moltes ganes de començar un nou projecte amb l’objectiu de fer un bon treball i ser seleccionats finalistes per tercer any consecutiu.

Si voleu veure les fotografies d’aquesta final dels mSchools Students Awards, podeu visitar la següent galeria d’imatges.