Història

– Els terrenys de la nostra escola són fruit d’una cessió i agrupament de duestypewriter amb escola can serra parcel•les, propietat del Sr. Juan Serra i la Sra. Elisa Badia.

– Les obres de construcció de l’edifici escolar es van fer l’any 1977, tenien un termini d’execució de vuit mesos i un cost de 34.822.215 pessetes, de les de llavors.

– L’escola Can Serra  va néixer per una “Orden Ministerial” del 22 d’agost de 1978 i va començar la seva tasca el curs escolar 1978-79. El primer Claustre de mestres va ser format per: Purificación Arellano, Roberto Carballo,Ramón Carbonel, Desiderio de la Fuente, Trinidad García, Juana Maria García, Cloti Hernández, Elena Iniesta, Avelino Jiménez, Maria Felicidad Juste, Jesús Olalla, Joan Pastor, Teresa Peñalba, Pilar Pradas, Etelvina Salvador i Mercedes Milá. D’aquests, quatre a parvulari, i la resta de 1r a 8è d’EGB. Els cursos 4t, 6è, 7è, i 8è no tenien doble línia.

– El llibre d’actes registra una primera reunió, un “mini Claustre” de 17 de març de 1978, doncs de maimg-20170310-wa0008nera provisional hi havia quatre aules de parvulari amb quatre mestres que es van incorporar, més tard, dues a Can Llobet i dues a la llavors escola Can Planas.

– La primera Directora, Etelvina Salvador, va ser escollida per 13 vots a favor, el 20 d’octubre de 1978.

– El primer Secretari del Centre escollit per unanimitat va ser en Joan Pastor, el 2 de novembre de 1978.

– El juny de 1979 van acabar el primer any d’escolaritat 354 alumnes.img-20170310-wa0009

– En reunió de claustre el 5 d’abril de 1979, i per tal de participar en el “Torneig de Primavera”, s’acorda crear un emblema o escut que representi l’escola. Actualment, 40 anys després, encara les cinc muntanyetes, com els cinc cèrcols olímpics, representen l’esperit cooperatiu de l’escola Can Serra.

– El “Consell de Direcció”, avui “Consell Escolar”, es va reunir per primera vegada el 20 de desembre de 1982 i el composaven: dues mares, dos pares, dos alumnes de segona etapa (antiga EGB), el conserge, un representant de l’Ajuntament i sis mestres, un d’ells com a secretari.

– El curs escolar 1983-84 comença els seus aprenentatges en català un dels dos parvularis de quatre anys, (llavors no hi havia nenes i nens de tres anys).

– El 22 de maig de 1986 es reuneix per primera vegada el Consell Escolar, ja amb el nou nom.sandclock

– El setembre de 1987, arriba el primer ordinador a l’escola fruit d’una compra per part de l’Ajuntament per a cada escola de la població.

– L’Escola Can Serra va tenir de director a en Joan Pastor Pobla des de l’ 1 de setembre de 1988 fins el 30 de juny de 2004 (ni més ni menys que 16 anys!).

– El 20 d’abril de 1989, el Consell Escolar valora les sol•licituds de matrícula per al curs següent i, vist que per a les classes de quatre anys hi ha majoria de sol•licituds en català i, després de valorar pros i contres, es decideix, per 16 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, anul•lar la doble línia català – castellà, i passar a ser escola catalana.

– El curs 1988-89 comença a treballar una experiència que anomenem Cicle Pont. És un cicle integrat per 5è i 6è d’EGB, i es tracta de paliar, en la mesura de les nostres possibilitats i tenint en compte la metodologia i els hàbits de treball, la diferència que hi ha entre el cicle mitjà i la segona etapa d’EGB.

– El 23 d’abril de 1989, coincidint amb la diada de San Jordi, l’escola celebra el seu 10è aniversari.

– El curs 1989-90 comença a funcionar l’EAP, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic.

– El 23 de novembre de 1990, en sessió extraordinària de Claustre, s’aprova presentar un projecte per participar en el concurs “Pla d’actuacions d’introducció curricular dels mitjans informàtics als Centres Públics d’EGB”.

– En reunió de claustre de 6 de novembre de 1991, i atès que hi ha moltes sol•licituds, s’acorda demanar la construcció de un nou aulari per a nenes i nens de tres anys.

– El setembre de 1992 comença el nivell de pàrvuls de tres anys. L’endarreriment en les obres fa que els primers mesos els passem a l’aulari d’Elisa Badia, amb la Gloria i la Guillermina com a mestres.

– L’any 1993 comencem a celebrar les Setmanes Culturals. El primer tema triat va ser “La primavera”.

– El mes de setembre de 1994 posem en funcionament l’ascensor, per tal d’afavorir la mobilitat dels nens d’integració (mobilitat reduïda).

–  A partir del curs escolar 1995-96, comencem a fer servir el nou pavelló esportiu municipal de Can Serra per a les classes d’Educació Física i Psicomotricitat.

– El mes de juny de 1996, els alumnes de 6è i 8è d’EGB passen a fer estudis d’ESO. Iniciem, d’aquesta manera, la Reforma Educativa.

– El juny de 1997, els darrers alumnes de 8è d’EGB s’incorporen a l’ESO i l’estructura de l’escola queda definitivament com a 3-12 corresponent a les edats dels nostres nens i nenes.

– El curs 1997-98 estrenem la remodelació dels nous espais: l’Aula d’Audiovisuals, l’Aula de Música, l’Aula d’Idiomes, l’Aula d’Informàtica i l’espai destinat a Teatre (l’antiga aula de Pretecnología).

– El curs escolar 2002-2003 comença el nostre Pla Estratègic d’Educació per a la Comunicació.portada-color2

– El desembre del 2003 inaugurem el nou pati d’Educació Infantil.

– 2003-2004: Celebrem el 25è aniversari de l’escola. L’escultor Ramon Cerezo crea una escultura, actualment situada al ‘hall’ de l’escola.

– De 2004 a 2008, el director de l’escola fou el mestre Joan Tafalla.

– El curs 2004 se celebra una setmana cultural dedicada al llibre, tret de sortida del nou projecte de socialització de llibres que dóna peu al naixement de la Cooperativa que gestiona l’AMPA.

– El curs 2006 es caracteritza per l’aplicació de la polèmica sisena hora.

Glòria Solé va ser directora de l’escola des de l’any 2008 fins el 2015, amb l’Emi Pandiella com a Cap d’Estudis i la Montserrat García com a secretaria.

– L’escola va celebrar les seves pròpies olimpíades amb una gran cerimònia d’inauguració l’any 2009, tret de sortida de la setmana cultural dedicada als esports: “L’esport és divertit si es fas amb amics”.

-Durant el curs 2010-2011, l’escola duu a terme una setmana cultural basada en la cultura popular catalana: “Visca la festa, visca la gresca“. Els infants donen vida a una nova icona cultural de l’escola: LA FARIGOLETA, una gegantona que, mitjançant les històries inventades pels nens i nenes, arriba a Can Serra per representar-nos a les festes del poble. Fou batejada amb pètals de rosa el juny de 2011 al pati de Can Serra i va ballar públicament per primera vegada a les festes del poble. L’escola ‘estrena’ gegantona però també un nou logotip basat en el que es va crear el 1979.

– El curs 2011-12, la Generalitat suprimeix la sisena hora com a mesura d’estalvi i l’escola torna a l’horari anterior. També ens redueixen la plantilla de personal docent de l’escola, així com altres recursos humans (menys hores de vetlladora) i econòmics (pressupost de l’escola retallat). La setmana cultural d’aquest curs fou “Mites que vénen i van

– Les fortes retallades en educació tenen conseqüències directes a l’escola Can Serra durant el curs 12-13: hi ha més alumnat (pugen les ràtios) i menys mestres, es redueix considerablement el pressupost de funcionament del centre, no es cobreixen les substitucions per malaltia dels mestres fins passats els 10 dies (dues setmanes de classe) i s’augmenta la ràtio per aula. Els “Musicals” són els protagonistes de la setmana cultural i del Carnaval d’aquest curs. Un grapat de bombetes lluminoses van acollir els dotze cartells que entre totes les classes van crear fent servir diferents textures i materials. Malgrat les dificultats i les retallades, després de fer un intens treball d’investigació sobre el cas de la Malala, una representació de mestres i d’alumnes de sisè van tenir l’oportunitat d’assistir al lliurament del Premi Internacional Catalunya al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya. Allà van conèixer el President Artur Mas, i la guardonada Malala Yousafzai (nominada al Premi Nobel de la Pau).

– La Setmana Cultural del curs 2013-14, “VIU LA CIÈNCIA“, ofereix un ampli ventall de propostes didàctiques, com per exemple la visita del científic Dani Jiménez, presentador del programa de TVC “Dinàmiks”. Es posa en marxa la colla gegantera de l’escola, impulsada per l’AMPA i participa a la trobada de Gegants d’escola que té lloc, malgrat la pluja, a l’escola Miquel Martí i Pol.

– 14-15: L’escola estrena “votacions online” per escollir l’eslògan de la setmana cultural: “La pintura, un somni de colors“. Els infants i mestres escullen, d’entre tres projectes presentants per diferents artistes, la composició de l’Agustí Garcia per decorar el vestíbul de l’edifici de primària. Durant la setmana dedicada a la pintura, també es pinten les columnes del pati amb diferents motius artístics. El canal informatiu de “Facebook” s’estrena “en fase de proves”.

– La mestra Isabel Jiménez dirigeix l’escola Can Serra a partir del curs 15-16. L’escola estrena pàgina web (s’unifica web i bloc) i es dóna impuls a les xarxes socials (facebook i twitter) com a canal informatiu per a les famílies. L’escola deixa d’entregar circulars en paper; a partir d’aquest moment, les comunicacions es fan via correu electrònic. La setmana cultural d’aquest curs porta com a eslògan “AMB ANIMALS EN RISC, JO NO VISC“. L’escola rep la visita d’aus i de gossos assistencials (programa “Aprendre junts és millor).  Durant el curs es fan diverses activitats per celebrar el 100 aniversari de l’escriptor Roald Dahl (1916-2016).

– 16-17: L’escola ofereix a les famílies “Subscripcions” als articles de la pàgina web. D’aquesta manera, cada vegada que es publica un article al web de l’escola, les famílies reben una notificació automàtica al mòbil. La geganta Farigoleta obre el seu propi Instagram. La Setmana Cultural del curs 16-17 gira al voltant del treball de les emocions, sota l’eslògan “EMOCIONA’T, CAN SERRA!”. L’Escola se suma a la campanya “Casa nostra casa vostra” formant un mosaic gegant al pati amb la forma del logotip de l’associació.

– 17-18: Can Serra celebra la Setmana Cultural “3,2,1 Can Serra en acció” dedicada al cinema i participa en la gravació del curtmetratge “Gusanos de Seda” del ex-alumne Carlos Villafaina (càsting i gravació a les instal·lacions de l’escola). Pedro Almodóvar dóna el tret de sortida amb un vídeo que dedica a l’escola.

L’escola duu a terme un projecte per renovar la biblioteca de l’escola, que fou batejada amb el nom de “Biblioteca Valentí Gubianas”, després d’un procés participatiu on l’alumnat, després d’estudiar l’obra de diferents escriptors/es i il·lustradors/es (de llibres que llegim a Can Serra), va poder votar el nom que preferia per a la nova biblioteca. Al següent enllaç podreu trobar amb detall el projecte que va vertebrar la remodelació d’aquest espai tan entranyable per a totes i tots nosaltres.

 

Els pressupostos de l’any 2018 de l’Ajuntament de Barberà del Vallès recullen una partida pressupostària per fer dues obres que milloraran considerablement les instal·lacions de la nostra escola. Durant l’estiu de 2018 es va materialitzar la primera gran obra. Es va canviar tot l’alumini de les finestres i es es van treure les persianes antigues. Es van instal·lar noves finestres i un nou sistema de gelosies horitzontals de grans pales amb els colors del logotip de l’escola. La segona obra es durà a terme el proper estiu (juny-juliol 2019) i se centrarà en la planta baixa de l’edifici de Primària. S’ampliarà el menjador, s’habilitarà l’espai per una nova cuina (preparada per cuinar) i es tancarà la meitat del porxo dels cotxes, on s’instal·larà un despatx per l’AMPA i la nova consergeria. També es redistribuirà la direcció, secretaria i sala de mestres. Trobareu més informació sobre els pressupostos del 2018 al següent enllaç (pàgina 11).

18-19: L’il·lustrador Valentí Gubianas dibuixa un mural a la paret de la biblioteca de l’escola. Un imponent far, cuidat per la Farigoleta i un grapat de personatges de la literatura infantil i juvenil, il·lumina les lectures de la nova biblioteca. Paraules del propi artista:

“Per votació popular, l’escola va decidir que la seva biblioteca portaria el meu nom i poder posar llum en aquest espai estimat, cuidat i viu, m’omple moltíssim. Aquest far és la biblioteca que desprèn llum en forma de personatges de la literatura infantil i juvenil i surten, volant, a conèixer món, a conèixer lectors. Gràcies Can Serra, tot vostre!”  Valentí Gubianas, novembre 2018.

Vam dedicar la setmana cultural 18-19 als oficis amb l’eslògan “Oficis en igualtat, oficis de veritat“, posant l’accent en el paper de la dona al món laboral. Vam celebrar el 40è aniversari de l’escola donant la benvinguda a un nou Carnestoltes. 

19-20: Durant l’estiu de 2019 es va dur a terme una obra per reestructurar la planta baixa de l’edifici: es va ampliar el menjador, es va crear una nova cuina que permetrà oferir servei de cuina pròpia, es va tancar un dels porxos per ubicar l’AFA i la consergeria, així com crear nous despatxos de gestió de menjador, secretaria, sala de mestres i direcció.

La setmana cultural del curs 19-20 va girar al voltant dels invents i va portar com a eslògan “Somiem que inventem“.

El 13 de març de 2020, les escoles de tot el país van tancar arran de la pandèmia de la Covid-19. Inicialment, es van tancar per 15 dies, però finalment l’escola va romandre tancada fins al juny.

Durant dos cursos (20-21 i 21-22), l’escola va haver de planificar i dur a terme un pla d’organització especial per a fer front la pandèmia de la Covid-19.

La setmana cultural del curs 20-21 va ser: “El còmic”

La setmana cultural del curs 21-22 va ser: “Can Serra et dóna ales” (volta a món). El setembre de 2021, l’escola posa en marxa el servei de cuina pròpia.

El juny de 2022, la Farigoleta va arribar a 6è, es va fer “gran” i va estrenar un nou look.

La setmana cultural del curs 22-23 va ser: “un circ d’il·lusions, un món d’emocions”.

La setmana cultural del curs 23-24 es va dedicar als Jocs de taula “3,2,1, Can Serra en acció”.

HISTÒRIA DEL LOGOTIP DE L’ESCOLA (2010)

Per tal de dissenyar el logotip actual de l’escola Can Serra (2010), abans es van fer moltes proves i es van proposar molts dissenys alternatius. Voleu veure’ls? Aquests són els esbossos previs al logo final.

El nou objectiu pretenia recuperar la concepció del logo inicial: les cinc muntanyes (sobreposades) en cinc colors diferents. L’ordre dels colors dels anells es va modificar per tal de no interferir amb el text. El logotip recupera l’esperit cooperatiu dels cinc anells olímpics, dels cinc continents del planeta (l’escola va participar al “Torneig de Primavera” el 1979) i de la SERRAlada sobreposada, formada pels cinc triangles equilàters.