4a SETMANA DE LA NATURA/ SETMANA BIO A L’ESCOLA

Del 17 al 21 d’octubre l’escola Martí Poch va celebrar la 4a setmana de la Natura / Bio a l’escola. Una setmana per dinamitzar les accions d’escola verda i conèixer la producció agroalimentària i l’alimentació ecològiques.

L’assemblea de delegats i delegades verds/es de l’escola va donar el tret de sortida a la setmana. Alumnes i mestres van compartir els objectius i accions sostenibles previstes per aquest curs. Junts vam inaugurar la cartellera verda i el mural del treball transversal sobre els ODS. 

Al llarg de la setmana es van realitzar diverses sortides relacionades amb aquesta temàtica com va ser la visita a la deixalleria municipal, l’inici del Projecte Rius per recollir i analitzar les mostres de tardor, sortida a observar i analitzar les figueres i oliveres del poble, sortida a comprar planter per l’hort a El Gos Verd, una fantàstica visita a l’hort de l’avi Josep Maria i la passejada dels més petits als peus del bosc i al Camí de la Cometa. 

Tots els alumnes i mestres de l’escola han rebut visites de familiars i experts locals relacionats amb l’alimentació i producció ecològica. L’Anna Amigó i l’Sven Rock, dos agricultors espluguins, Lligams Orgànics, van explicar en què consisteix l’agricultura ecològica i què són els productes Bio. És saludable el pa que mengem avui? Quines característiques tenen els diferents tipus de pa? El Gerard Griñó propietari del forn de pa “Cal Tullet” i la Raquel Sánchez, mare de la Nàdia i de la Xènia, ens ho van explicar molt bé. L’Eva Vega, mare de l’escola, és propietària de Vega Aixalà, un celler familiar de Vilanova de Prades.  Va fer una explicació del treball que realitzen a les seves vinyes i de tot el procés d’elaboració del vi 100% eco i natural. El Salvi Sánchez, pare de l’escola i productor de l’oli ecològic “La Sinoga”, ens va explicar com s’elabora l’oli, les diferències entre els diferents olis d’oliva i ens va ensenyar a distingir les etiquetes dels productes ecològics i de proximitat. Ens va visitar el Dídac Espasa de Tòfona de la Conca, pare de l’escola i la tercera generació dedicada a aquest món. Ell ens va parlar de la tòfona i ens va transmetre bons consells per anar a buscar bolets al bosc. Com es fa la Mel? On fan la mel les abelles? Com s’organitzen? tot això i molt més ens ho va explicar el Josep Maria Rosell, pare de l’escola i apicultor d’afició. Els més grans de l’escola també van rebre la visita de la Núria Aparicio, cuinera de l’escola, que ens va explicar d’on venen els aliments que consumim al menjador, ecològics i de proximitat, i ens va parlar del malbaratament alimentari i de la importància de menjar-se tot el que hi ha al plat. El Lluís Tarès, avi de l’escola i un dels primers agricultors amb certificat ecològic de Catalunya ens va explicar, entre moltes altres coses, com podem aprofitar alguns insectes i plantes per substituir els pesticides i els fertilitzants.

També es van dur a terme experiments amb elements naturals, tallers de reciclatge i de bossetes d’olor, observació i cura dels jardinets de l’escola tot plantant i identificant espècies. També en llengua anglesa es va treballar la proposta Bio Food and Art in English i les sessions de biblioteca es van dedicar a la lectura de llibres i àlbums relacionats amb la temàtica com “La Greta i els gegants” , “Cullereta” i  “Les cent llavors” entre altres. 

Aquesta setmana dedicada a la natura, amb molta il·lusió i entusiasme es donava el tret de sortida a l’inici del Projecte de Renaturalització del pati de l’escola. Es van fer els forats a la pista i es van plantar diversos arbres. Al llarg del curs s’aniran adequant diversos espais exteriors per tal d’anar oferint més possibilitats d’aprenentatge. L’hort de l’escola s’integrarà a la zona i aquesta setmana també ja s’han començat a plantar diverses verdures. Un espai que potenciem mantenir-lo viu com a font d’experimentació i aprenentatge. 

Per concloure la setmana, cada alumne s’emportava un “Roll’eat” per posar l’esmorzar, un iman molt visual amb les verdures i fruites de cada estació i el tríptic informatiu amb les 10 raons per consumir aliments ecològics de proximitat. 

La celebració de la Setmana de la Natura / Bio a l’escola ha estat orientada a desenvolupar les competències curriculars bàsiques pròpies de cada etapa. Ha estat una setmana que ha aportat a la comunitat educativa moltes oportunitats d’aprenentatge, treball i reflexió.

“Cuida allò que menges, menja allò que et cuida”

Bo per a tu. Vetlla per la salut dels qui estimes

Bo per a tothom. Contribueix al progrés de la societat on vius

Bo per al planeta. Protegeix el medi ambient i el nostre futur. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>