Els nens de 3r estem estudiant el Sector Secundari

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

Per estudiar el Sector Secundari els nens i nenes de tercer vam fer dues sortides: una al Molí paperer de Capellades i l’altra a la fàbrica Cacaolat.

El dijous 7 d’abril vam anar a visitar el museu del Molí paperer de Capellades.

Per començar ens van explicar que aquell molí funcionava des del s.XVIII i que cada dia feien 4.500 fulls de paper. El procés de fabricació tardava un mes.

Per fer la pasta de paper el drapaire passava per les cases a recollir la roba vella.

Les nenes, que treballaven a partir dels 9 anys, feien rodar una mena de capsa reixada per treure la pols de la roba. Seguidament la deixaven reposar en una espècie de pou amb aigua durant un mes i feia molta pudor.

Després, aquesta pasta la posaven en uns grans recipients i amb uns motlles feien  els fulls de paper.

L’energia que utilitzaven era la hidràulica. Això  vol dir  que hi havia una roda molt gran que quan estava plena d’aigua es movia i feia que les màquines funcionessin.

Aquestes màquines planxaven els papers i les feien funcionar els nens.

La resta de les feines la feien els adults.

Per acabar, els fulls de paper s’havien d’estendre per assecar-se.

El paper era tant resistent que aguantava el pes d’una pedra de 200 Kg.

 

El dia 12 d’abril els nens i nenes de 3r  vam anar a visitar la fàbrica de Cacaolat que està a Santa Coloma.

La Laura, la nostra guia, ens va explicar  que el Cacaolat  es va inventar l’any 1933. La idea va ser d’una família catalana que ja tenia la fàbrica de la llet Letona. Li van posar aquest nom perquè està fet de cacao i llet. Va ser el primer batut envasat del món. La fórmula és secreta i la tenen guardada en una caixa forta. Fabriquen també batuts  per a les persones intolerants a la lactosa

El cacao s’obté de l’arbre del cacao.  El que fan servir a la fàbrica el porten de Guinea Ecuatorial. El cacao va canviant de color quan va madurant i després s’ha de torrar.

La nostra companya Sheila en va explicar que els seus avis que viuen a l’Ecuador tenen camps de cacao.

Després de les explicacions, vam anar tots a una sala on ens van passar un vídeo de com es feia aquest batut i mentrestant vam prendre un Cacaolat..

Seguidament ens van portar a un mirador amb grans vidres i des d’allà veiem les màqujnes. Gairebé no hi havia persones treballant. Ens va cridar l’atenció la màquina que feia les ampolles de plàstic. Agafava una peça de plàstic i la inflava amb forma d’ampolla. Ara ja sabem com és  una fàbrica per dintre!

Al final de la visita vam estar olorant cacao, cafè i vainilla.

Aquesta visita, i la del Molí Paperer, han estat molt interessants perquè ens serveix per entendre més el que estem estudiant a la classe: Les activitats econòmiques i  especialment el sector Secundari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>