“Premià es llegeix” al II Congrés Internacional de Geografies literàries

El proppassat divendres, vàrem presentar el projecte de 1r d’ESO Premià es llegeix (el podeu veure aquí) al III Congrés Internacional de Geografies literàries que, enguany, ha tingut com a seu la Universitat de Vic. Ens agradaria destacar l’organització meticulosa i acurada per part del comitè organitzador, gens fàcil en els temps actuals, i l’acollida cordial per part de tots ells.

La finalitat d’aquest congrés era presentar projectes en els quals literatura i territori es fusionin i veure la transposició didàctica que el professorat de primària, secundària i universitari en fa a les aules. Va ser una experiència molt enriquidora i esperem que fructífera.

El Premià es llegeix és el projecte vertebrador del curs de llengua catalana i literatura de 1r i se situa en el context immediat de l’alumnat, ja que versa sobre el nomenclàtor de Premià de Mar i té com a eix els carrers que porten els noms dels autors i autores de la literatura catalana. Aquesta contextualització atorga una clara significació als aprenentatges dels alumnes i té una clara voluntat integradora i de descoberta de la nostra vila. Cal remarcar que l’alumnat treballa en grups cooperatius heterogenis i estables, per tant la proposta beu del socioconstructivisme: construïm part del nostre coneixement amb els sabers dels companys.

El recorregut que realitzem és el següent: d’entrada, fem una hipòtesi sobre el nomenclàtor; en segon lloc, classifiquem els carrers per àrees temàtiques; tot seguit, fem un quadre en el qual categoritzem els literats amb uns paràmetres adequats a la seva edat, en quart lloc, l’alumnat escull un carrer (descoberta de l’espai); seguidament,  fem la cerca i síntesi guiada d’informacions de l’autor,  el següent pas és la comprensió guiada de textos de cada literat i, a continuació, la lectura expressiva d’aquests textos en un recital dirigit als alumnes de sisè de les escoles de primària (l’haurem de fer virtual). Una de les darreres seqüències té com a producció final crear una antologia amb textos dels autors i, per tancar el curs, creem una rondalla amb què literaturitzem el nostre carrer i el colofó és la ruta literària pels carrers de Premià.

Per concloure, cal comentar que aquesta feina hauria estat impossible sense l’esforç de l’alumnat que aquest curs fa 2n i el suport del Salva Redón, el Pep Caballeria, l’Alfred, que va col·laborar amb l’embrió del projecte, l’Eva Juan, la Margalida Capellà, el Francesc Barea , que s’ha unit a l’aventura, la Chelo Casanova, tot l’equip de 1r, els companys de departament i l’assessorament i col·laboració del Toni Civit de l’Ajuntament de Premià. Moltes gràcies a tots! Us deixo amb la musicació de poemes de Verdaguer que va interpretar el líder d’Obeses, Arnau Tordera, al congrés, una petita meravella.

7 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>