40 anys d’història del Vallverdú (19): 9N de 2014, el dia en que l’institut va ser col·legi electoral

A diferència de molts altres centres educatius, l’Institut Josep Vallverdú no ha estat mai, en els seus 40 anys d’història, el col·legi electoral on els borgencs i les borgenques han estat cridats a votar. Aquesta funció va assumir-la, després de la seva construcció, el pavelló poliesportiu Francesc Macià i, posteriorment, el nou pavelló de l’Oli. Fins que la primera d’aquestes instal·lacions no va estar completada, les votacions a la capital de les Garrigues es realitzaven a l’espai de l’antiga biblioteca.

Tot i així, com tota norma digna d’aquest nom la de l’espai de votacions a les Borges Blanques també té una exepció: la que es va produir en el marc de la consulta sobre la independència de Catalunya convocada per la Generalitat el 9 de novembre de 2014. La controvèrsia legal sobre la seva convocatòria va fer que el govern català decidís instal·lar els col·legis electorals en edificis de la seva propietat, com és el cas de l’Institut Josep Vallverdú. Així, doncs, aquell 9 de novembre, a diferència del que havia succeït des de la fi de la dictadura franquista, la ciutadania de les Borges Blanques va ser cridada a votar al nostre centre.

La sala d’actes de l’institut va acollir les diferents meses de votació i va ser testimoni de les llargues cues que es van formar, especialment, en el moment d’obertura del col·legi tal i com es pot comprovar en la documentació gràfica que acompanya aquest text. L’aleshores directora, Antonieta Bernat, va supervisar unes votacions que es van desenvolupar amb total normalitat i que van tenir, com demostra la imatge anterior, a l’actual auxiliar administratiu del centre, Joan Mir, com un dels responsables d’una de les meses. També cal destacar el paper de l’antiga administrativa de l’institut, Carme Solé, malauradament traspassada fa pocs dies i també present a la fotografia, que va ser una de les ànimes que més va contribuir a la celebració d’una consulta que havia estat suspesa pel Tribunal Consitucional espanyol.

Tot i la suspensió, aquell 9 de novembre de 2014 un total de 2.841 borgencs i borgenques es van apropar fins a l’institut per participar en la consulta sobre la independència, un gens menyspreable 63% del cens que estava cridat a les urnes. Un 90,3% (2.567) va votar sí-si, un 4,1% (118) sí-no, i un 1,7% (48) es va decantar pel no. També es van registrar 18 vots en blanc. El fet que la consulta estigués adreçada als majors de 16 anys (a diferència de les eleccions habituals que estableixen el dret de vot als 18) va propiciar que fossin nombrosos els alumnes de l’Institut Josep Vallverdú que exercissin per primera vegada el seu dret al sufragi al mateix centre on encara estaven estudiant.

En resum, un dia històric que va convertir, per primera i única vegada, a l’Institut Josep Vallverdú en col·legi electoral d’una consulta que, probablement, algun dia s’estudiarà a les aules del mateix centre on va tenir lloc. Una consulta que podeu reviure visitant aquesta galeria d’imatges del 9N de 2014.