L’alumnat de CFGM i CFGS d’Olis i Vins visita les vinyes de Enate a la DO Somontano

IMG_20160315_124245Tot apuntava a que faria un dia plujós i fred, però finalment la meteorologia ens va permetre als cicles de vins i olis vam visitar les vinyes i instal·lacions de Enate a la DO Somontano el passat dimarts 15 de març. L’enòleg, Estanis Dalmau, va guiar la visita durant tot el matí.

Les vinyes tenen una superfície de 500 ha pròpies, on elaboren raïm de diferents varietats com Chardonay, Gewürztraminer, Cabernet sauvignon, Sirah o Merlot. Tenen una producció mitja relativament baixa, de 5000kg/ha, primant la qualitat a la quantitat, conceptes antagònics en el món de la viticultura. Vam comentar la gestió i els tractaments necessaris per obtenir una producció òptima.
Després vam visitar a Salas Bajas les instal·lacions per elaborar els diferents vins, des de l’entrada del raïm fins a l’embotellament. Vam poder saber alguns dels secrets de la fermentació alcohòlica, la malolàctica, o l’estabilització de precipitats tartàrics mitjançant la refrigeració.
Vam finalitzar la sortida amb una cata de cinc vins, dos de blancs, un de jove i l’altre criat en barrica amb aromes de torrats i cafè, un rosat sorprenent amb un punt carbònic, intens i un dels millors de la península, i dos negres criança.
El nostre agraïment a Enate i a l’Estanis Dalmau per una visita intensa i complerta, d’un alt nivell tècnic i pedagògic. http://www.enate.es/

Joan Feliu

Departament d’Olis i Vins

Galeria de fotos