Comunicat Escola Colors en relació a la reobertura de centres en fase 2

Comunicat del claustre de l’escola Colors davant les instruccions de reobertura dels centres durant la fase 2 de desescalada, amb el recolzament per majoria absoluta del Consell Escolar:

Benvolgudes famílies,

Des del Departament d’Educació hem rebut les instruccions en relació a la reobertura dels centres educatius. Aquestes seran implementades sempre i quan es puguin complir les mesures de seguretat necessàries seguint les instruccions del PROCICAT i el Departament de Salut.

Les/els mestres de l’escola Colors trobem molt a faltar el contacte amb els  nostres infants: les xerrades, les rialles, les abraçades, el treball en comú i els aprenentatges vivencials que donen sentit a la nostra manera de concebre l’educació.

La dignitat de l’escola pública i dels seus treballadors/es rau en entendre i fer entendre, en compartir amb la comunitat, què som i què no som. I ni som, ni volem ser una guarda d’infants asèptica, sense contacte físic, amb un control rígid d’higiene, evitant compartir materials i joguines. Per contra volem ser un espai i un temps de molta qualitat per ensenyar i educar als vostres fills i filles en tots aquells aspectes per tots coneguts, basant-nos en els eixos de l’escola: els valors i el plurilingüisme. AIXÍ SOM ESCOLA COLORS!

Per tant, el claustre de l’escola considerem la proposta del Departament d’Educació de la reobertura al juny, precipitada i totalment oposada als nostres criteris. Ho sentim com un atac frontal a la idea i model d’escola, així com de convivència entre famílies, alumnes, docents i personal, pel que sempre hem lluitat i continuarem lluitant.

Davant d’aquesta situació, no podem fer més que informar-vos del risc en què posem a tota la comunitat per la manca de seguretat sanitària i jurídica en la que ens trobem. Per totes aquestes raons, el claustre de l’escola Colors creiem que:

  1. En cap moment i en cap cas, hem estat consultats, com a docents, de quan i de quina seria la millor manera de reobrir. El Departament d’Educació ha pres la decisió d’obrir unilateralment.
  2. No es pot abocar la responsabilitat de garantir la salut pública a les escoles: els docents s’autoavaluen la salut en una declaració de responsabilitat que es limita a ser un qüestionari de sis preguntes però no cap tipus de prova per detectar el Covid-19.
  3. No tenim el material ni la protecció sanitària adequada com per garantir la seguretat absoluta del personal docent i, en conseqüència, la dels infants.
  4. No pot recaure la responsabilitat de salut (dels infants i la plantilla docent) en els equips directius i, concretament, en els directors i directores dels centres. Hauria de ser el Departament d’Educació qui, evidentment, assumís tota la responsabilitat.
  5. L’escola ja està fent un acompanyament telemàtic a tots els infants  des del 13 de març, com és la nostra obligació i no podia ser d’una altra manera. Amb aquest pla de reobertura, el Departament ens obliga a duplicar esforços fent un doble acompanyament, presencial i telemàtic amb totes les seves implicacions: temps, recursos materials i personals, etc.
  6. Tenint en compte les característiques dels infants de 3 a 6 anys i la metodologia impartida a l’escola, entenem que NO podem garantir la distància de seguretat ni tampoc l’intercanvi de material o joguines establerts pel pla de reobertura.
  7. Som conscients de la importància del tancament i del comiat de l’etapa de primària pels alumnes de 6è, però en unes condicions que vetllin per la seguretat de tots i totes.
  8. Estant en la fase 1, considerem que estem dedicant molt temps, esforços i recursos a una reobertura de curta durada al mes de juny,  quan aquest temps, recursos i esforços haurien d’estar destinats a la preparació de l’inici del curs següent.
  9. Estem d’acord amb el fet que les escoles exercim una tasca de servei a la comunitat de caire social, especialment davant d’una situació d’emergència com la que estem vivint. Per això, considerem que cal una obertura del centre escolar única i exclusivament per aquells alumnes en situació de vulnerabilitat, de manca de possibilitats d’atenció i conciliació familiar i laboral.
  10. Manifestem els dubtes que ens genera la contradicció que trobem entre l’aparició de pediatres de referència durant el dia 29-05-20 a tots els mitjans de Catalunya assegurant la baixa incidència de la Covid-19 en infants i joves de fins a 20 anys, però sense acabar de prendre mesures generals d’obertura en aquesta línia o que, per exemple, es permeti l’accés lliure dels infants als parcs.

L’escola Colors, com a escola pública, sempre ha vetllat per donar un servei a la comunitat que vagi més enllà del purament acadèmic, com és el d’acompanyament a l’alumnat i a les famílies. És el nostre deure ètic i moral garantir aquest acompanyament als infants, i sempre ho hem fet, però amb unes pautes clares, vetllant per la seva seguretat i amb el suport necessari tant personal com material.

Volem que l’educació vagi endavant, tal com hem fet durant tot el curs, també en temps de confinament, adaptant-nos a les circumstàncies sobrevingudes amb esforç i dedicació.

Finalment, volem felicitar i desitjar salut a tota la comunitat educativa; expressar el nostre reconeixement al conjunt dels docents i del personal no docent per la seva tasca continuada, i a la paciència, comprensió i esforç de les famílies durant aquesta situació tan difícil que estem vivint. Cuidem-nos i vetllem plegats per un retorn a les aules que tots volem que sigui en condicions.

 

Claustre de l’escola Colors.

Les Franqueses del Vallès a 1 de juny de 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>