“Mai més”, la cultura de la Pau

Aquest trimestre hem iniciat un projecte sobre la Guerra Civil Espanyola. El nom que hem donat a aquesta UDI ha estat “Mai més” donat que no volem que es tornin a repetir els esdeveniments iniciats el 18 de juliol del 1936 a Espanya i que van ser tan determinants en aquella època.

Hem estat parlant de la importància de tenir “memòria històrica”, donat que només sabent i recordant el que va passar, podrem posar els mitjans per tal que no es torni a repetir.

Hem començat el projecte escoltant en silenci i amb els ulls tancats el soroll d’un bombardeig de la Guerra Civil (sirena, avions, bombes…). També hem vist a través d’alguns documentals, testimonis d’edat avançada, que van viure la Guerra en primera persona, quan eren nens.

Per entendre algunes ideologies, pensaments i maneres de fer d’aquella època hem estat aprofundint sobre algunes paraules claus (república, monarquia, dictadura, democràcia…). 

Aprofundirem en els fets més importants de la Guerra Civil Espanyola (inici, bàndols, ajudes exteriors, guanyadors, vençuts…).

També tindrem l’oportunitat de visitar un refugi a Barcelona i gaudirem d’una visita guiada per alguns indrets de Barcelona, on encara queden evidències de la Guerra Civil.

Farem una aproximació històrica a un dels fets més cruents de la nostra història, però de res servirà si en el nostre dia a dia no som capaços d’afrontar els nostres petits conflictes des de l’empatia i la tolerància.

Probablement, pensem que aquest tema, a nosaltres, ens queda molt lluny, però no és veritat: construir la pau també és cosa nostra. No calen guerres per trobar situacions de violència o de discriminació que fan que la gent no pugui viure en pau. Pot passar fins i tot al nostre entorn més proper. 

Discutir amb un germà, barallar-se a l’escola, deixar anar una mala resposta, burlar-se d’algú… Són escenes del dia a dia que també poden crear situacions violentes i fer malbé la convivència. De nosaltres depèn evitar, denunciar o corregir aquesta mena d’actuacions. 

A l’escola parlem d’actuar sempre amb tolerància i respecte pels altres, per molt diferents que siguem i encara que no tinguem els mateixos pensaments. 

Hi ha moltes maneres de construir la pau i tots hi podem contribuir.

EL NOSTRE COS: L’aparell locomotor

Aquest trimestre, hem aprofundit en la fascinant maquinària del nostre cos. Primer, vam explorar l’esquelet, descobrint la seva estructura complexa que ens dona suport i forma i que en total en tenim 206 ossos. 

Per enriquir aquest aprenentatge, a la classe, vam participar en una activitat única: cadascun dels grups va retallar un esquelet enorme. Després, amb entusiasme, vam baixar al gimnàs per muntar-lo de manera precisa i posar el nom dels seus ossos corresponents.

Aquesta experiència pràctica no només ens va permetre internalitzar millor la complexitat del nostre esquelet, sinó que també va fomentar la col·laboració i el treball en equip. Amb emoció, vam veure com cada grup va posar a prova els seus coneixements.

El grup que va muntar el primer l’esquelet va ser guanyador, celebrant no només la victòria sinó també la comprensió compartida del funcionament del nostre esquelet. 

Com a curiositat, vam aprendre sobre els ossos que l’estrep, situat a l’orella, és el més curt amb tan sols tres mil·límetres, mentre que el fèmur destaca com el més llarg, situat a la cuixa.

A més de l’exploració de l’esquelet, hem après que el nostre cos està format per més de 600 músculs que treballen col·lectivament per a la nostra mobilitat i funció. Aquesta diversitat de músculs ens permet moure’ns amb agilitat i realitzar una àmplia gamma d’activitats.

Pel que fa a les articulacions, hem descobert que són elements crucials per al moviment. Aquestes ens serveixen com a punts de connexió entre els ossos, permetent-nos flexionar i estendre parts del nostre cos amb facilitat. 

En la nostra classe, vam experimentar aquesta funció de les articulacions en muntar l’esquelet, doblegant les diverses parts del cos per entendre millor la seva interconnexió. Aquesta activitat pràctica no només va enfortir la nostra comprensió anatòmica, sinó que també va reforçar la nostra apreciació per la complexitat i coordinació que el nostre cos exhibeix diàriament.

És meravellós veure com la nostra exploració del cos humà ha despertat la nostra curiositat. Amb ganes d’aprendre més, ens embarcarem en l’estudi de l’aparell respiratori, una part fonamental del nostre sistema fisiològic. Aprofundir en els secrets dels pulmons, la tràquea i altres components ens permetrà comprendre millor com el nostre cos gestiona l’oxigen i elimina el diòxid de carboni.

Estem entusiasmats per explorar més a fons aquest fascinant sistema i descobrir com cada part contribueix al nostre benestar. Així, el nostre viatge educatiu continua, i estem ansiosos de desxifrar més misteris del nostre increïble cos.

TALLER DE ROBÒTICA

Els infants de la classe de la Natura fa un taller de robòtica “Escornabot”. Així doncs, aprenem a programar d’una forma divertida i experimental. Primer vam gaudir de programar amb diferents nivells, on cada vegada es va anar complint amb més dificultat els recorreguts. Després amb un plànol de Molins de Rei vam treballar el reciclatge i vam haver de programar els diferents contenidors per poder reciclar el plàstic, el vidre, el cartró i l’orgànic. Ens ho vam passar genial i ens hem adonat que la robòtica s’utilitza en el dia a dia. Així doncs, gaudim i aprenem fent moltes coses divertides en robòtica.

Despertant la Consciència Energètica

En un món on els recursos naturals són limitats i les preocupacions sobre el canvi climàtic són cada cop més urgents, és essencial que ens adonem de la importància de fomentar una consciència energètica entre el nostre alumnat.

Educar als nens sobre com utilitzar i conservar l’energia no només beneficia el medi ambient, sinó que també pot fomentar uns hàbits de vida més sostenibles i responsables en el futur.

Els alumnes de la classe del Flaix, hem estat parlant aquests dies sobre la gran varietat de fonts d’energia que fem servir, des de la llum solar que ens il·lumina fins als aparells electrònics que utilitzem diàriament. 

És important entendre que hi ha  fonts d’energia que no són infinites i que cal ser conscients del seu ús i impacte en el planeta. 

Hem parlat de les energies renovables i no renovables, però també de la pobresa energètica, així com les mesures d’estalvi energètic que podem fer a casa. 

No obstant això, la consciència energètica no només es tracta de l’ús eficient de l’energia, sinó també de reconèixer la interconnexió entre l’energia i altres aspectes de la vida quotidiana, com la salut i el benestar. Analitzar l’impacte de l’energia en la qualitat de l’aire i de l’aigua, així com en la nostra pròpia salut, pot ajudar-nos a prendre decisions sobre el nostre estil de vida.

El nostre compromís individual i col·lectiu, pot ser la clau per a la creació d’un món més verd i equilibrat.