ALGUNES DATES LITERARIES RELLEVANTS DEL 2019 (1a part)

 

L’1 de gener DE 2019 comença l’any amb la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor J. D. Salinger, autor d’El vigilant en el camp de sègol.

El 19 de gener es commemorarà el centenari del naixement  del poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa i Cuervo.  Aquest 2019 serà l’Any Brossa amb diverses activitats programades que recordaran durant tot l’any la seva extensa obra on destaquen els seus poemes visuals.

El 6 de març es commemoren els 400 anys del naixement de l’escriptor francès Cyrano de Bergerac.

El 9 de març farà 25 anys de la mort de Charles Bukowski, autor estatunidenc d’origen alemà d’un mig centenar de llibres, relats curts i poemes.

El 6 de maig es commemora el centenari de la mort de l’escriptor L. Frank Baum, autor del clàssic de la literatura juvenil El màgic d’Oz.

El 30 de maig  recordarem els 25 anys de la mort de l’escriptor uruguaià Carlos Onetti.

El 21 de juliol  es commemoren els 25 anys de la mort de l’escriptor Pere Calders i Rossinyol. Va destacar com a escriptor de contes i relats tot i que es va donar a conèixer com a periodista i dibuixant en la revista ‘L’Esquella de la Torratxa’.  Caldres va ser voluntari a l’exèrcit republicà, fet que el va obligar a exiliar-se  en acabar la Guerra Civil. Primer va exiliar-se a a França i, posteriorment, a Mèxic, on va viure vint-i-dos anys, fins que el 1962 va tornar a Catalunya. Tot i començar la carrera com a escriptor als anys trenta, no seria fins el seu exili a Mèxic, quan es va  consolidar amb obres que avui en dia s’han convertit en clàssics de la literatura catalana. Va  fer les seves incursions en la novel·la amb obres com ‘Cròniques de la veritat oculta’ (Premi Víctor Català 1954) ‘L’ombra de l’atzavara’ (Premi Sant Jordi 1964), ‘Ronda naval sota la boira’ entre d’altres. Autor també dels clàssics: ’’Antaviana’, ‘Aquí descansa Nevares’, i  ‘Invasió subtil i altres contes’. Va rebre el Premi d’honor de les lletres catalanes al 1986 i la Creu de Sant Jordi al 1982.