ALGUNES DATES LITERARIES RELLEVANTS DEL 2019 (2a part)

El 31 de juliol doble efemèride literària, els 75 anys de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, l’autor d’”El petit príncep” i, el centenari del naixement de l’escriptor italià d’origen jueu Primo Levi reconegut per l’obra “Si això és un home” on narra el seu testimoni com a supervivent del camp d’extermini d’Auschwitz.

L’agost s’inicarà amb la celebració dels 200 anys del naixement de Herman Melville, autor del clàssic de la literatura universal “Moby Dick”.

El 9 d’agost es commemoren els 120 anys del naixement de P. L. Travers autora del clàssic  “Mary Poppins” .

El 8 d’octubre es commemora el centenari del naixement de Teresa Pàmies i Bertran, autora d’una extensa obra marcada per un to autobiogràfic i les seves experiències viscudes durant l’exili, de l’any 1939 fins al 1971, que la va portar a viure a França, Cuba, la República Dominicana,Txecoslovàquia i Mèxic. Entre les seves obres destaquen ’Testament a Praga’,‘Quan érem capitans’ (1974), ‘Va ploure tot el dia’ (1974) , ‘Quan n’érem refugiats’ (1975), ‘Dóna de pres’ (1975), ´Gent del meu exili’ (1975),’Records de la guerra i de l’exili’ (1976), ‘Jardí enfonsat’ (1992),‘Una española llamada Dolores Ibáurri’ (1977), biografia de La Passionària.

El 21 d’octubre es commemoren els 50 anys de la mort de Jack Kerouac, un dels grans escriptors nordamericans i pioner de la denominada Generació Beat, autor de la novel·la ‘On the road’.

El 22 d’octubre serà el torn de Doris Lessing per commemorar el centenari del naixement de la Premi Nobel de Literatura del 2007. Nascuda a Irán l’any 1919 va publicat  una cinquantena de novel.les  entre les que destaquen ‘El quadern daurat’, ‘Mara i Mann: una aventura’, ‘Històries de Londres’, ‘El sueño más dulce’, ‘Memorias de una superviviente’, ‘La buena terrorista’, ‘El quinto hijo’  i ‘La clivella’. Doris Lessing sempre va destacar pel seu compromís polític. Va criticar obertament els governs racistes de Rodhesia (actual Zimbabue) i Sud-Àfrica, motiu pel qual tenia vetada l’entrada a aquests països.

El 3 de desembre de 1894, fa 125 anys, moria Robert Louis Stevenson, l’autor del clàssic ‘L’Illa del tresor

Aquí trobareu informació sobre altres efemèrides i commemoracions literaries del 2019.