Els alumnes de l’INS Joan Amigó visiten La Fassina

La dècada del 1830 s’inaugurava una destil·leria d’aiguardent a L’Espluga de Francolí. La maquinària antiga ha estat restaurada i encara es conserva per explicar l’evolució en el procés productiu de l’aiguardent. El 4 i 6 de novembre els alumnes de 1er de la ESO del INS Joan Amigó de L’Espluga de Francolí, van tenir l’oportunitat de conèixer el passat industrial de la nostra comarca, la importància i l’impacte econòmic que van tenir les fassines a la Conca de Barberà.

Durant la visita a l’antiga fàbrica, la nostra guia ens va explicar com en la fassina s’aprofitava tot (pell, pinyols i rama) i no es produïen residus, com es manipulava la brisa del raïm i produïa l’alcohol, generant un procés industrial tancat molt diferent a l’actual. Vam ser testimonis d’una destil·lació en directe amb medis transparents de vidre, on els alumnes van poder acabar d’entendre la destil·lació com un medi de separació de substàncies que aprofita els dos punts d’ebullició diferents entre l’aigua i l’alcohol.

Al finalitzar la visita, els alumnes van realitzar un joc, on van poder comprovar els coneixements durant la visita. La Fassina, com es coneix popularment, participa en la Setmana de la Ciència i durant els dies 15 i 16 ofereix la visita gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>