Els drets dels animals

Alba Palomino i  Íria Casas

 

Sovint parlem dels Drets Humans, imprescindibles i absolutament necessaris, però ens oblidem que també hi ha altres éssers vius que mereixen ser respectats i estimats. Els altres animals (nosaltres no deixem de ser-ne un tipus més) també mereixen ser tinguts en compte i ser respectats, i tot i que s’està fent força feina en el bon camí, encara ens queda molt de tram per recórrer. Quan es va començar a parlar de drets no es plantejava massa els dels  animals i avui volem posar-hi el nostre interès i contribuir a aquesta bona causa.

Hi ha gent que quan les seves anomenades mascotes “es porten malament”,  les peguen i maltracten i la bestiola creix amb por, por que ja demostra en  només intentar fer-li una carícia. Normalment ho fa perquè en un passat la maltractaven, però de vegades també ho fa perquè simplement no li agraden les carícies: també hi ha caràcters…

Hem pensat mai que els animals també tenen dret a viure?  Hi ha molts animals condemnats a morir perquè són engreixats com a “aliment”per a les persones, però en els darrers anys, cada vegada hi ha més gent amb consciència que així no podem seguir, ja sigui per ètica i/o bé per una qüestió de sostenibilitat. Podem substituir-los? Sí, és clar. Això és el que fan els els vegetarians i sobretot els vegans.

Per tot això, a continuació us presentem els elements més essencials dels Drets del Animals.

 

LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS DELS ANIMALS

La Declaració Universal dels Drets dels Animals,  adoptada el 1977 i després aprovada per la UNESCO i la ONU, compta amb 14 articles en defensa dels animals:

 1. Tots els animals neixen iguals davant la vida i tenen el mateix dret a existir.
 1. Tot animal té dret al respecte, a l’atenció i a la protecció per part de l’ésser humà.
 1. Cap animal no serà sotmès a maltractaments i es prohibeixen els actes cruels envers els animals. En cas que la mort de l’animal sigui necessària, ha de ser instantània, sense dolor i sense angoixa.
 1. Els animals salvatges tenen dret a la llibertat. Els domèstics, a viure i créixer al ritme i en les condicions pròpies de la seva espècie, i a viure en el seu medi natural i a poder complir el seu cicle natural de vida. Tota privació de llibertat, encara que sigui amb finalitats educatives, és contrària a aquest dret.
 1. Tot animal propi de l’entorn humà, té dret a viure i créixer al ritme i en les condicions de vida i de llibertat que són pròpies de la seva espècie, lliures dels interessos mercantils de l’home.
 1. Tot animal acollit per les persones com a company té dret a viure conforme a la seva longevitat natural. L’abandonament d’un animal és un acte de crueltat i degradant.
 1. Tot animal de treball té dret a gaudir d’un límit en el temps i en la intensitat del seu treball, a una alimentació adequada i al repòs.
 1. Es condemna tota experimentació amb animals que impliqui un patiment, tant físic com psicològic, ja siguin experiments mèdics, científics, comercials o qualsevol altre forma d’experimentació.
 1. Quan un animal és criat per a l’alimentació, ha de ser nodrit, allotjat, transportat i sacrificat sense que res no li produeixi ansietat o dolor.
 1. Cap animal no ha d’ésser explotat per divertiment de l’ésser humà. Es prohibeixen els espectacles i exhibicions incompatibles amb la dignitat de l’animal.
 1. Tot acte que provoqui la mort innecessària d’un animal és un crim contra la vida, és a dir un biocidi.
 1. Tot acte que provoqui la mort d’un gran nombre d’animals salvatges és un genocidi, és a dir, un crim contra l’espècie. La contaminació i la destrucció de l’ambient natural conduiran cap al genocidi.
 1. Un animal mort ha de ser tractat amb respecte. Les escenes de violència en què els animals són víctimes han de ser prohibides en el cinema i la TV, a no ser que serveixin per mostrar els atemptats contra els drets dels animals.
 1. Els organismes de protecció i salvaguarda dels animals han de ser representats a nivell governamental. Els Drets dels Animals han de ser defensats per la llei com ho són els Drets dels Humans.

VAQUES AMB UN FORAT A L’ESTÓMAC PER AUGMENTAR LA PRODUCTIVITAT

Vaca Milka

Vaques amb un forat obert al ventre amb un “ull de bou” que es tapa i es destapa, com si fos l’obertura del dipòsit de benzina, per abocar l’aliment directament al seu estómac.

L’ull de bou instal·lat en un costat del ventre de les vaques té 15 centímetres de diàmetre i alguns dels treballadors de la instal·lació hi fiquen el braç per extreure mostres i l’obren també per abocar-hi aliments, abans de tornar a posar-hi la tapa.

ADOPTA UNA VACA!!

Tot i els Drets dels Animals, encara hi ha malànimes que no els compleixen com ha de ser.

Malauradament, trobarem molts exemples en què no es contemplen els drets descrits, amb granges que han estat denunciades pel maltractament d’aquestes criatures…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>