L’INSTITUT

ASPECTES GENERALS D’ULLDECONA I L’ENTORN DE L’INSTITUT

El municipi d’Ulldecona, pertanyent a la comarca catalana del Montsià, és veí dels termes d’Alcanar, Freginals, Godall, la Galera, Mas de Barberans i la Sénia. Per la banda de migdia, toca amb Sant Rafel del Riu, Traiguera, Sant Jordi i Vinaròs, de la comarca valenciana del Baix Maestrat.

La seva població, de 6.240 habitants, segons el cens de 2018, està distribuïda entre la vila i els nuclis rurals que formen el barris d’Ulldecona: els Valentins, el Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana.

El terme municipal té una extensió de 126,05 km². El seu relleu queda configurat per la serralada del Montsià i la serra de Godall, paral·leles entre si i separades per la vall de la Foia, depressió que desaigua al riu de la Sénia a través de la séquia de la Foia; la resta del terme municipal s’inclou en l’àmplia plana que s’estén entre la serra de Godall i el massís muntanyós dels Ports de Beseit.

La temperatura mitjana anual oscil·la entre 16° i 17 °C, amb 9 °C de mitjana al gener i 25 °C a l’agost. La mitjana de pluviometria s’aproxima als 650 mm anuals, distribuïts irregularment, amb un estiu força sec, i una major abundància de pluges al setembre i octubre, que recullen el 37% de la precipitació total anual.

Ulldecona està comunicada per la carretera de Vinaròs a Tortosa, a més de les carreteres de Godall, la Galera, la Sénia i la d’Alcanar i l’autopista AP-7, amb la sortida 42 (Vinaròs-Ulldecona-Alcanar), situada a 4 km. També hi ha l’estació de la via fèrria Barcelona-València.

EL-CASTELL-MEDIEVAL
Castell d’Ulldecona