Som Teen Ambassadors Across Europe

El dilluns 11 de novembre, els centres educatius de Catalunya que formen part dels TEEN AMBASSADORS ACROSS EUROPE van ser convocats a participar en la primera jornada debat de la mà del programa Caixaescena. L’Institut de Vallbona d’Anoia és un dels centres participants en aquest projecte europeu de bones pràctiques teatrals. 

La trobada ha estat dinamitzada per la periodista Júlia Bertran, líder del projecte, Cristina Cazzola (Segni New Generations Festival, Itàlia) i un dels seus socis, Henrik Kohler (Teatercentrum- April Festival, Dinamarca).

A la jornada hi han participat les professores del centre, Carme Flores i Xesca Vela, que també formen part del projecte i cinc alumnes de la companyia de l’institut No res Teatre, Aitana Martil, Guillem Hervàs, Mariona Robert, Delia Patón i Jacob Fekkak.

Ha estat una experiència gratificant per l’alumnat al ser escoltats per programadors dels teatres de Barcelona i comarques, directors teatrals i especialistes en el món de les arts escèniques. L’Aitana ha verbalitzat al debat que s’ha sentit escoltada i que li agradaria que els espectacles pels adolescents no els fessin tan infantils. Li agradaria veure espectacles protagonitzats per joves i així poder empatitzar. La Delia deia que s’havia sentit important ja que explicaven als grans les seves idees i eren escoltades. Hem estat tots a la mateixa sala, professors, alumnes i experts del teatre, diu la Mariona, i ha estat una fantàstica combinació. Per altra banda, en Guillem pensa que li ha servit per veure que hi ha molta gent que fa teatre i que s’interessa molt per tot el món de l’art. “Quan estàvem tots junts em sentia un més, i amb tot el que hem dit crec que tots, no només jo, hem après moltes coses noves i interessants que ens serviran en les arts escèniques”.

Una de les idees amb les que hem sortit de la jornada és que els joves poden ajudar a co-programar els teatres i festivals artístics. S’han adonat que el que pensen importa i que és essencial que difonguin el plaer per veure teatre. Els joves que fan teatre i estimen el que fan són uns grans ambaixadors per als seus companys que són NO PÚBLIC. És a dir, aquells adolescents que no van al teatre, i poder motivar-los. Per aconseguir influencers adolescents teatrals cal formar a aquest jovent i empoderar-los culturalment. Aquesta és una bona pràctica teatral que la Mostra de teatre d’Igualada comença a implementar. Els festivals europeus que participen en el projecte TEEN AMBASSADORS ACROSS EUROPE utilitzen diferents metodologies per crear públic adolescent capaç de contagiar la màgia del teatre de forma apassionada i crítica. A l’Institut Vallbona d’Anoia volem despertar la mirada artística dels nostres adolescents, de primer a quart de l’ESO. Els ofertem la possibilitat de fer teatre, de veure espectacles i d’analitzar-los. Apostem per un públic jove que aprengui a gaudir i compartir experiències artístiques i vivencials.

LES PARAULES DELS NOSTRES ALUMNES:

Aitana Martil: Jo crec que ha sigut una experiència única i haver pogut compartir les meves idees amb el meu punt de vista als “supervisors” i als qui tenen les idees. Per exemple he comentat que les obres que he anat a veure de la nostra edat, moltes estan protagonitzades per adults. I jo crec que hi han poques dirigides a nosaltres que la protagonitzin adolescents. Crec que captariem millor el seu missatge, ja que ens l’estan transmitin amb gent que parla, fa i explica com nosaltres.

Delia Patón: Per la meva part, opino que la trobada ha estat molt enriquidora i interessant. Aquest tipus de reunions ens fan sentir com “importants” ja que estem proposant idees als més grans. A més de que també ens han donat informació que no en sabíem (anant des de espectacles i festivals fins a xerrades) i ens han explicat experiències i dificultats que ens preparen d’una manera o d’un altre per al futur. 

Mariona Robert: Per a mi ha sigut una trobada super interessant i curiosa perquè en una mateixa sala hi havia professionals del teatre, professors i alumnes (adolescents) compartint opinions i idees. Com a mínim jo he empatitzar molt i això m’ha fet sentir especial pel fet de que hi ha altra gent que també li agrada el teatre tant com jo i això d’avui de compartir experiències i opinions amb gent fa que et sentis escoltat. Ha sigut una experiència fantàstica.

Guillem Hervàs: Aquesta trobada ha sigut molt interessant, perquè ens ha servit per veure que hi ha molta gent que fa teatre i que s’interessa molt per tot el mon de l’art. Quan estavem tots junts em sentia un més, amb tot el que hem dit crec que tots, no només jo, hem après moltes coses noves i interessants que ens serviran en les arts escèniques. També em faria molta il·lusió anar a Caixaescena aquest curs, perquè ja vaig anar l’any passat i va ser una experiencia molt divertida i en la que vaig aprendre molt que m’agradaria repetir.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>