Recursos TAC/TIC

INFORMACIONS IMPORTANTS I D’INTERÈS!

Quines responsabilitats tenen els meus fills a Internet?

És important transmetre als menors que a Internet tenim drets però també obligacions. Tot allò que fem o diem pot repercutir en els altres.

Cal reflexionar amb ells sobre dues qüestions:

 • Internet no és anònim. Molts menors pensen que donar-se d’alta en un compte de correu electrònic amb un pseudònim garanteix l’anonimat. Altres creuen que poden crear un perfil en una xarxa social amb dades falses i ningú sabrà qui són. Se’ls ha d’explicar que si fan quelcom així perquè després volen enviar insults, escriure amenaces o penjar fotografies o informació personal d’una altra persona poden ser denunciats i identificats.
 • Els menors de 14 anys en endavant tenen responsabilitat penal sobre tot el que fan. Poden ser denunciats i ser cridats per un jutge, que els aplicarà la Llei en funció d’allò que hagin fet. Escriure o enviar amenaces, calúmnies, injúries o difondre imatges d’altres persones sense la seva autorització, o dades personals, té conseqüències penals. Aquells menors que no tenen els 14 anys no tenen responsabilitat penal, però els seus pares sí patirien les conseqüències. Una sanció econòmica per alguna cosa que ha fet un nen/a de 12 o 13 anys serà pagada pels pares.

Per evitar males experiències a la xarxa, recomanem que traslladeu normes bàsiques als vostres fills com les que citem a continuació:

 • Hem de respectar les opinions dels altres. Tot el món té dret a expressar-se.
 • Hem de respectar als demés com a persones. No està justificat insultar, injuriar o calumniar.
 • No podem amenaçar ningú a través d’Internet, ni en converses públiques ni en privades. Amenaçar és un delicte recollit en el Codi Penal.
 • Hem de respectar la privacitat dels demés. No podem publicar dades personals d’altres persones sense la seva autorització.
 • Una fotografia d’una persona ha de ser tractada com una dada personal. No podem publicar fotografies d’altres persones sense la seva autorització prèvia. Els menors de 14 anys no poden donar aquesta autorització, per la qual cosa és necessari demanar-la als adults.
 • No podem llegir ni difondre els correus electrònics d’altres persones si NO són per a nosaltres. 
 • No podem fer-nos passar per una altra persona a Internet. No podem enviar correus fent-nos passar per aquesta persona, i molt menys crear un perfil en una xarxa social prenent la seva identitat. És quelcom molt seriós i denunciable.
 • No hem de tolerar l’assetjament a Internet, ni fora de la xarxa. Si trobes un lloc web, fòrum o perfil en el que s’assetja, insulta o amenaça a algun menor d’edat que no sap com actuar, pots comunicar-ho a internetsegura.cat/contactar
 • Si trobes continguts il·legals o que et resultin especialment desagradables, has de comunicar-ho als mossos d’esquadra o a internetsegura.cat/contactar.
 • Hem de respectar els drets dels autors i els creadors. No hem de piratejar els llibres, cançons, sèries i/o pel·lícules que han suposat treball per a altres persones que tenen drets sobre aquests continguts. Si a més utilitzes programes de P2P, recorda que és fàcil descarregar-se diferents tipus de virus, o fins i tot un contingut il·legal camuflat sota un nom qualsevol.

Per a qualsevol dubte que tingueu, estem per ajudar-vos a internetsegura.cat/contactar o al telèfon 116 111 d’Infància Respon (tots els dies de l’any).

(aquesta informació ha estat extreta de la web: https://internetsegura.cat/)

MISCEL·LÀNIA

Vídeo Tutorials
Extensions de google
GRID VIEW GOOGLE Aquesta extensió permet veure a tots els participants d’una vídeo trucada en una mateixa finestra.

TALK AND COMMENT Amb aquesta extensió podem gravar notes de veu fàcilment per enviar-les o compartir-les a través d’enllaç.

TUTORIALS D’OPCIONS DE GOOGLE MEET

Aplicació que permet fer vídeo trucades.File:Google Hangouts Meet icon.png - Wikimedia Commons

Aquí teniu alguns vídeos tutorials de diferents opcions que es poden fer amb google meet. Són vídeos dirigits a mestres, però creiem que potser us poden interessar.

INCLOURE EMOJIS AL MEET

COM COMPARTIR PANTALLA AMB ÀUDIO AL MEET

COM POSAR UN FONS PERSONALITZAT A GOOGLE MEET

COM CANVIAR EL FONS I AFEGIR FILTRES A GOOGLE MEET

Pissarres Interactives
JAMBOARDGoogle Jamboard: Pizarra interactiva ***NUEVO*** | UC3M Aplicació de google per crear pantalles interactives. Aquí teniu un llistat de vídeos que expliquen com utilitzar les diverses opcions.
ALTRES PISSARRES

En aquest vídeo, a part d’una petita explicació de Jamboard, també trobareu dues opcions més per fer servir com a pissarres interactives: l’extensió de google Web Paint i una aplicació de google que es diu Canvas.
Edició de vídeo  
Funciona con Drive - G Suite Marketplace Permet gravar presentacions de qualsevol document a l’ordinador afegint veu. La versió gratuita permet fins a 5 minuts de gravació. Aquí teniu un vídeo tutorial de com funciona.
Recursos

File:Canva Logo.png - Wikimedia Commons
Disposa de multitud de plantilles i permet crear de forma senzilla i visual cartells, targetes, infografies….

Herramienta: Padlet » Recursos educativos digitales
Permet crear murs i suros virtuals on poder col·locar informació i organitzar-la. Es pot utilitzar, per exemple, per treballar rutines, dates, recordatoris. Permet compartir i treballar cooperativament.

Popplet
Permet crear esquemes i mapes conceptuals. També permet treballar cooperativament.

Pixton es la herramienta elegida para generar nuestras primeras ...
Aplicació que permet elaborar còmics on line de manera molt senzilla.

Permet crear tot tipus de continguts digitals amb interactivitat i animacions. Permet fer presentacions i compte amb moltes plantilles diverses.
Storybird | Storybird | Fred Seibert | Flickr Permet crear contes o històries on line i compartir-les a les xarxes.

Library of JClic activities
Programa que permet crear diferents activitats interactives. La biblioteca Jclic conté diferents activitats en aquest format, creades per docents, que treballen diferents aspectes. Es poden fer cerques a partir de diferents criteris.
9 ideas para trabajar con nubes de palabras | ProfeDeELE És un generador de núvols de paraules y núvols d’etiquetes on line i gratuït.
Cómo mejorar la atención de tus alumnos | Teaching Solutions Vídeos de yoga, mindfulness i moviment per nenes i nens.