Les optatives d’humanitats, al programa Art i Escola

L’alumnat de les matèries optatives d’humanitats de l’Institut de Gurb ha pogut participar en una acció virtual final del seu projecte “Bastir una vida” del programa ART I ESCOLA junt amb un grup-classe de 1r del Grau d’Educació Social de La Facultat d’Educació de la UVic-UCC.

ART I ESCOLA és un programa que, des del 2011, impulsa ACVIC, Centre d’Arts Contemporànies de Vic, el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, entre d’altres i aquest curs hi han han participat 35 centres educatius, que han reflexionat sobre el concepte de Ficció.

El programa té com a objectiu promoure i posar en valor la presència de l’art als centres educatius així com fomentar processos col·laboratius i portar a l’escola elements que formen part dels debats culturals contemporanis.

En el cas de l’institut de Gurb, aquest projecte s’ha portat a terme a les matèries optatives d’humanitats Gulliver i Paradís perdut durant el segon trimestre i ha consistit en la recreació de la identitat d’un individu desconegut a partir d’alguns elements de la seva vida.

Article i vídeos del projecte “Bastir una Vida” de l’Institut de Gurb

El projecte es va iniciar amb la reflexió sobre el concepte de ficció, a partir de les aproximacions a aquest concepte que Yuval Noah Harari fa a l’obra Sàpiens. L’autor descriu com els ordres imaginats han configurat el nostre món i tots els altres mons possibles: el concepte de temps, d’objectius vitals, d’ordenació territorial, de relacions afectives… A partir d’aquí es van apropar al plantejament artístic de la ficció d’alguns artistes com poden ser Joan Fontcuberta, René Magritte o Ana García-Pineda.

Una vegada acabada l’aproximació a les diferents reflexions, els alumnes es van disposar a crear una identitat, una ficció de persona. El punt de partida van ser uns elements audiovisuals o físics que arribaven cada setmana i pertanyien a una persona. Els alumnes van reconstruir la seva identitat i van elaborar productes que podrien pertànyer o podien reflectir la persona. Aquests productes van prendre diferents formes, en funció dels seus interessos.

L’objectiu final era reflexionar sobre els estereotips, ja que els estereotips no només venen associats a la persona que volem reconstruir sinó també a la nostra percepció de la realitat. Moltes vegades, en definitiva, som capaços d’imaginar, en molts casos, només allò que som capaços de viure.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>