Romaní

ROMANÍ PLANTACIÓ
La forma més senzilla és sembrar llavors al març per a les plàntules, plantant arbustos amb l’arribada de calor a un llit lleuger.
RECOL·LECCIÓ
La majoria dels pagesos no cullen el romaní durant els primers 15 a 21 mesos després de la sembra o establiment de les plantes. Des del segon any, cullen una o dues vegades l’any.
MARC DE PLANTACIÓ
El romaní donat la seva grandària i el seu creixement arbustiu es plantegen distàncies entre fileres de 70 cm a 1,60 mi 50 cm entre plantes oscil·lant la densitat entre 15000 i 20000 plantes/hectàrea. Un cop finalitzada la plantació es realitza el primer reg.
EXPOSICIÓ
El romaní és molt demandant de llum solar, no en va en els seus llocs d’origen creix exposat a el sol de manera directa. Des que és únicament una plàntula ha d’evitar l’ombra si vol tenir un desenvolupament normal, és a dir, en vertical. Si ho posem en ombra o en semiombra veurem que les seves fulles perden color i s’assequen.
NOM CIENTÍFIC PLAGUES I MALALTIES
Salvia rosmarinus Pel que fa a malalties destaquen l’Oïdi i i la Fong alternària.

Pel que fa a plagues destaca el pugó.

NOM (castellà)
Romero
NOM (anglès)
Rosemary
FAMÍLIA PROPIETATS NUTRITIVES
Lamiacea

El romaní és carminatiu, digestiu i antiespasmòdic, i té propietats colerètiques, colagogues i hepatoprotectores. L’efecte favorable que exerceix en la digestió es produeix en actuar sobre diversos nivells. En primer lloc, estimula la producció dels sucs gastrointestinals.

ORIGEN
Originari de la conca del Mediterrani
CURIOSITATS
Es creu que el metge medieval Arnau de Vilanova va ser el primer en obtenir l’essència de romaní en dissolució alcohòlica cap a l’any 1300.
De les seves virtuts en diu que “una gota en valdrà per cent, que el romaní i la seva fulla és molt virtuós”

Editat per Arlet L.