ENCIAMS | PLANTACIÓ |
Es poden plantar pràcticament en qualsevol època de l’any. | |
RECOL·LECCIÓ | |
Depenent de l’època de l’any, l’enciam pot collir-se amb més o menys rapidesa, des de 3 a 4 setmanes en ple estiu fins als gairebé dos mesos a l’hivern. | |
MARC DE PLANTACIÓ | |
Es planta a una distància de 30-50 cm entre línies, i de 25-30 entre plantes. Si volem plantar a l’hort podem fer-ho de dues maneres diferents:
|
|
EXPOSICIÓ | |
S’ha d’exposar a el sol de manera directa. I és que si es posés en ombra, les fulles creixerien sense força, i el cabdell no tindria un bon desenvolupament. Per tant, acabaries tenint un enciam feble. |
|
NOM CIENTÍFIC | PLAGUES I MALALTIES |
Lactuca saliva. | Segons la varietat, l’enciam és una bona font de vitamina A, vitamina K i potassi, amb altes concentracions de vitamina A als enciams d’un color verd més fosc. També proporciona una mica de fibra dietètica (concentrada a la tija i a les ramificacions), hidrats de carboni, proteïnes i una petita quantitat de greix. Amb l’excepció del tipus iceberg, l’enciam també proporciona vitamina C, calci, ferro i coure, amb vitamines i minerals que es troben a la fulla. D’altra banda, de manera natural, l’enciam absorbeix i concentra liti. |
NOM (castellà) | |
Lechuga. | |
NOM (anglès) | |
Lettuce | |
FAMÍLIA | PROPIETATS NUTRITIVES |
Asteraceae. | L’enciam és principalment aigua (95%), i per això aporta molt poques calories, hidrats de carboni i greixos. Té una quantitat important de fibra.
L’enciam i les seves vitaminesLes quantitats de vitamines de l’enciam depenen de la varietat així que.
|
ORIGEN | |
L’enciam va ser conreat per primera vegada pels antics egipcis | |
CURIOSITATS | |
Enciam meravella: Els reis perses ja consumien enciam uns 300 anys abans de Crist perquè combina bé amb gairebé tota classe d’aliments, excepte amb les substàncies dolces. |
Editat per Megan Z.