Pastanagues

PASTANAGUES PLANTACIÓ
Sembra Podzimny: a la tardor, sembreu a principis, mitjans o finals de novembre. Sembra de primavera.
RECOL·LECCIÓ
Quan tenen la mesura adient. A més s’han de recollir abans que vinguin les gelades regulars.
MARC DE PLANTACIÓ
La distància entre plantes ha de ser d’uns 10x30cm.
EXPOSICIÓ
No tolera molta sequedat ni calor.
NOM CIENTÍFIC PLAGUES I MALALTIES
Daucus carota Pel que fa a malalties destaquen la Podridura negra, la Podridura seca i la Podridura de feltre, així com l’Oídi i la Cercosporosi.

Pel que fa a plagues destaquen la Mosca de la pastanaga, el Lliri de pastanaga i el cuc de filferro.

NOM (castellà)
Zanahoria
NOM (anglès)
Carrot
FAMÍLIA PROPIETATS NUTRITIVES
Umbel·líferes Les pastanagues crues són un 88% d’aigua, un 9% d’hidrats de carboni, un 0,9% de proteïnes, un 2,8% de fibra dietètica, un 1% de cendres i un 0,2% de greixos. Destaquem principalment el seu alt contingut en vitamina A i carotens, responsables del seu color taronja. Altres vitamines presents en quantitats més discretes són la vitamina C i la vitamina B6, que juntament amb els altres nutrients li confereixen un caràcter antioxidant
ORIGEN
Les pastanagues són originàries de la zona on avui s’ubica l’Afganistan, els humans ja les consumien cap a l’any 3000 aC.
CURIOSITATS
Segur que la majoria de nosaltres associem les pastanagues amb el color taronja, però sabíeu que antigament no eren d’aquest color?. Darrere aquesta característica trobem una història força curiosa i que té a veure amb un procés d’independència.

Les pastanagues són originàries de la zona on avui s’ubica l’Afganistan, els humans ja les consumien cap a l’any 3000 aC, però eren de color morat per fora i grogues per dins. Quan es van anar estenent per diferents zones d’Àsia i Àfrica van anar apareixent altres tonalitats, com blanques, grogues, verdes i fins i tot algunes amb una tonalitat negra.

Amb l’expansió del món àrab, al segle XI aquell tubercle de color morat va arribar a al-Àndalus (Andalusia) a través de l’estret de Gibraltar i des d’allà es va anar estenent a tota Europa. En el segle XVI el principal productor de pastanagues d’Europa era Holanda, actualment els Països Baixos. Per tal de trobar una varietat més dolça i amb una textura més cruixent, els agricultors van anar fent encreuament de diferents varietats. El resultat va ser una pastanaga amb més betacarotè, el pigment responsable dels colors ataronjats.