Raïm

 

RAÏM PLANTACIÓ
Molt sovint, els jardiners recorren a plantar raïm a la tardor. Es recomana començar a participar en aquest procés a partir de principis d’octubre. I a finals de la tardor s’han d’acabar tots els treballs perquè el raïm ja s’hagi adaptat a les noves condicions i arrelin abans de les primeres gelades.
RECOL·LECCIÓ
La verema és el temps de recol·lecció. Els mesos de verema varien depenent de la zona geogràfica i de les seves condicions climatològiques. Als països de l’hemisferi sud sol realitzar-se entre febrer i abril, i en l’hemisferi nord entre agost i novembre, sent setembre i octubre els mesos de verema per excel·lència.
MARC DE PLANTACIÓ
El marc de plantació clàssic era el de línies de ceps separades per un metre entre elles i de ceps col·locats a mig metre de distància. Avui es planten línies de ceps sobre un suports de filferros tensats des dels extrems; les distàncies entre ceps poden variar, de 1 m. a 1’5. La distància entre línies és de 2’6 a 3 metres per facilitar el pas dels tracto
EXPOSICIÓ
El clima mediterrani o el clima mediterrani continentalitzat són els més adequats per la vinya: exposició al sol, pluja estacional, poca humitat, poc vent i absència de gelades.
NOM CIENTÍFIC PLAGUES I MALALTIES
Vitis viniferia Pel que fa a malalties destaquen algunes produïdes per fongs com l’oïdi, el míldiu, la podridura grisa, la podridura de les arrels i l’esca (afecta a la fusta).
Pel que fa a plagues li afecten alguns àcars (àcar de raïm de feltre, tic vermell…) i les vespes.
NOM (castellà)
Uva
NOM (anglès)
Grape
FAMÍLIA PROPIETATS NUTRITIVES
Vitáceas El raïm és de les fruites que tenen un contingut en sucre més alt, té uns 16 grams de sucre per 100 grams de raïm, una mica menys que el plàtan, que en té uns 21. Té moltes propietats, però sobretot cal destacar el seu poder desintoxicant i depuratiu de l’organisme.
ORIGEN
El seu origen sembla prou definit, la zona del mar Caspi, d’on es va escampar pel món, primer cap els països de la conca mediterrània, després per la resta d’Europa i posteriorment al continent americà per part dels espanyols.
CURIOSITATS
El raïm també és utilitza en alguns tipus de llaminadures.
Una ampolla de vi de 75 cl. requereix aproximadament d’un quilo de raïm per a la seva producció.
Aquesta popular expressió, equivalent a “que no t’enganyin”, també té la seva vinculació amb el vi. I és que el formatge fort és capaç d’enganyar els sentits, amagant els defectes d’un vi de poca qualitat. D’aquesta manera enganyaven comerciants a cellerers i cellerers a clients.

Editat per Khloe A.