Programa FAIG

El nostre centre educatiu participa activament al programa FAIG: Fent per aprendre, imaginant globalment.

El Programa FAIG, conegut com “Fent per aprendre, imaginant globalment”, s’ha convertit en una eina innovadora i enriquidora per a l’aprenentatge dels nostres alumnes al llarg dels últims anys. En el nostre centre educatiu, ens complau anunciar que estem profundament involucrats en aquest programa, que ens permet obrir les portes a noves maneres de connectar amb els continguts curriculars i, alhora, promoure una visió més global i interdisciplinària de l’educació.

El Programa FAIG és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que es desenvolupa a través del Servei de Suport a la Innovació i Recerca Educativa (CESIRE). La seva finalitat principal és fomentar la cultura maker i l’aprenentatge basat en projectes, posant l’èmfasi en la creació, la col·laboració i la resolució de problemes reals. A través d’aquest enfocament, els alumnes es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge, desenvolupant habilitats i competències clau per al segle XXI.

Una de les característiques més destacables del programa és la seva capacitat per integrar diferents àrees del coneixement. Així, els projectes que es desenvolupen dins del marc del Programa FAIG no només es limiten a un àmbit concret de l’aprenentatge, sinó que abasten continguts de diverses matèries. Aquest enfocament multidisciplinari permet als alumnes fer connexions entre diferents àrees del coneixement i adquirir una comprensió més profunda i global dels temes que estudien.

Al nostre centre educatiu, els projectes del Programa FAIG són una part integral del nostre currículum. Amb el suport dels nostres professors, els alumnes tenen l’oportunitat d’explorar problemàtiques reals, dissenyar solucions innovadores i presentar els seus projectes a la comunitat educativa. A més, aquests projectes no només es queden dins les parets de l’aula, sinó que sovint es connecten amb iniciatives i col·laboracions amb altres centres educatius, entitats locals i professionals del sector.

L’experiència de participar en el Programa FAIG ha estat molt enriquidora per a tota la comunitat educativa del nostre centre. Hem pogut veure com els nostres alumnes es converteixen en agents actius del seu aprenentatge, assumint reptes i superant-los amb creativitat i determinació. Així mateix, hem pogut constatar com aquesta metodologia d’aprenentatge basada en projectes no només estimula la seva curiositat i motivació, sinó que també els prepara millor per afrontar els reptes del món real.

En resum, la participació del nostre centre educatiu al Programa FAIG representa un compromís ferm amb la innovació i la millora contínua de la qualitat educativa. Estem convençuts que aquesta experiència continuarà enriquint els nostres alumnes i contribuint al desenvolupament d’una educació més integral i significativa.

   

FAIG. Fent per aprendre, imaginant globalment

El Programa FAIG és una oportunitat per crear entorns d’aprenentatge amb sentit, on posar l’alumnat al centre, sentint la seva veu per a crear un món millor on viure i conviure.

Què és el FAIG?

El programa

Eixos d’innovació del FAIG

Un programa intensiu per a la transformació educativa

Aprofundir i consolidar l’Aprenentatge per Projectes com a línia pedagògica de centre

Vincular els projectes de treball amb els desafiaments socials de les persones i el planeta, perquè esdevinguin Projectes d’Aprenentatge amb Sentit per a l’alumnat.

Integrar el “maker” i les possibilitats creatives de la fabricació digital en els Projectes d’Aprenentatge amb Sentit, possibilitant que l’alumnat doni respostes innovadores a les necessitats i reptes de l’entorn.

Què ofereix el FAIG? Serveis i recursos

Acompanyament
– Diagnosi i personalització del projecte.
– Establiment d’acords de col·laboració amb agents externs
Formació pedagògica
– Reflexió sobre la pràctica i fonamentació de les pràctiques d’Aprenentatge per Projectes amb processos de creació maker.
– Desenvolupament de projectes d’Aprenentatge amb Sentit
Capacitació tecnològica
– Creació de l’espai FAIGLab del centre.
– Aprofundiment en l’ús i les possibilitats creatives de la fabricació digital en els Projectes d’Aprenentatge amb Sentit.
Dinamització xarxa FAIG
– Pertinença a la xarxa de centres FAIG, compartició dels projectes desenvolupats.
– Participació en les trobades de la xarxa de centres FAIGLab.
Comunitat local FAIG
Escoles
instituts propers
Capacitació tecnopedagògica
Visites, estades
Xarxa de centres FAIG
150 centres
FAIG
Plataforma de compartició de projectes, Jornades i Fires de Projectes
Aliances i acords de col·laboració amb entitats, comunitats, universitats… per a impulsar Projectes d’Aprenentatge amb Sentit en els centres educatius, vinculats als desafiaments actuals i reptes de futur

LLUITA CONTRA LA POBRESA

PENSAMENT CRÍTIC

SALUT I BENESTAR

CANVI CLIMÀTIC

COMUNITATS SOSTENIBLES

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

PAU I JUSTÍCIA

CONSUM RESPONSABLE

IGUALTAT DE GÈNERE

PROTECCIÓ DE LA VIDA SUBMARINA

VIDA TERRESTRE

AGRICULTURA
SOSTENIBLE

Faciliten que l’alumnat tingui accés a entorns i experiències d’aprenentatge autèntiques.
Aporten coneixement i donen suport a l’alumnat i les docents per a desenvolupar els seus projectes, amb impacte social.
Contribueixen al desenvolupament del pensament crític de la comunitat educativa.
Aula maker
Aula/aules disponibles (50 m² en total)
Estructures modulars transportables (opcional)
Aula lliure, no condicionada, per a fer-hi canvis profunds
Ventilació i il·luminació adequades, preferiblement amb llum natural
Sistema elèctric adequat i flexible per a la instal·lació de hardware de fabricació digital
Connexió a internet estable, segura i amb ample de banda suficient
Equipaments de dotació de l’aula maker
Aula digital
Plòter de tall
Tall i gravat làser
Producció audiovisual
Brodadora digital
Electrònica i robòtica
Impresores i escàner 3D

Quin és l’horitzó? Referents internacionals

Nou contracte social que comporti transformar l’educació per a transformar el món
Mobilització dels currículums “cap a aprenentatges centrats en problemes i projectes”

L’informe de la Comissió Internacional sobre els Futurs de l’Educació de la UNESCO, “Reimaginem junts els nostres futurs: Un nou contracte social per a l’educació” (2022), posa de rellevància la necessitat de transformar l’àmbit educatiu a fi de forjar futurs justos, equitatius i sostenibles, tot proposant un nou contracte social basat en els principis generals que sustenten els drets humans: inclusió i equitat, cooperació i solidaritat, responsabilitat col·lectiva i interdependència

Quins principis inspiren el FAIG?

Origens

Principis inspiradors

EDUCACIÓ I APRENENTATGE AMB SENTIT

Aprendre en comunitat amb el cor, el cap i les mans.No va de màquines,va de persones

FUTURS EMERGENTS

Utilitzar la tecnologia per a donar resposta a problemes i reptes socialment rellevants.Innovació i recerca pel creixement del projecte

HUMANITZACIÓ

Que el món sigui més món i els humans siguem més humans.Tornar-nos a connectar amb la natura, rehumanitzar-nos

IMAGINACIÓ

Imaginar durant el procés de creació.Imaginar un món millor i treballar per fer-lo realitat

ESPAIS EN COMUNITAT

Crear xarxa per aprendre en comunitatFomentar l’ús d’espais maker i cooperatius per poder ser creadors, en comptes de consumidors

GLOBAL

Connectar l’aprenentatge amb la vida i amb l’entorn proper, trobar un lloc en el món i actuar pel bé comú.Prioritzar l’enfocament globalitzat de l’aprenentatge per projectes

Quin és el posicionament
educatiu del FAIG?

L’aprenentatge amb sentit

L’aprenentatge amb sentit és aquell que connecta amb la vida dels aprenents i amb la resolució de problemes del món real vinculats amb les persones i el planeta, el qual esdevé significatiu, perdurable i transferible a altres situacions i contextos.

Com s’aprèn amb sentit?

Aplicant metodologies actives que impliquin el fer, pensar, comunicar i sentir, a través de les quals l’alumnat tingui veu, construeixi i reguli el seu procés d’aprenentatge. És aleshores quan aquest esdevé significatiu, perdurable i transferible.

Per què s’aprèn amb sentit?

Perquè volem que cada infant i jove desenvolupi les seves potencialitats i talents, de manera que trobin el sentit personal d’allò que aprenen i s’impliquin al màxim.

Què s’aprèn amb sentit?

Es mobilitzen els sabers de diferents àmbits o disciplines del coneixement i es desenvolupen les competències necessàries per comprendre la realitat globalment, prendre decisions i actuar en conseqüència.

Per a què aprendre amb sentit?

Perquè els nostres infants i joves siguin capaços de respondre a problemes globals amb solucions creatives i innovadores.

Perquè esdevinguin persones crítiques, participatives i transformadores del seu entorn, tot contribuint a la construcció d’una societat més democràtica, solidària i justa amb les persones i el planeta.

Com integrem
el maker en el FAIG?

Les grans idees del construccionismeAdaptació de “Eight Big Ideas Behind the Constructionist Learning Lab”, de Seymour Papert (1999)

La identitatTrobar la identitat dins la comunitat, donant forma a les idees de cadascú i deixant-los treure les pròpies conclusions. Reinventar el món. Resoldre problemes reals i significatius per a nosaltres fent servir la creativitat i la col·laboració.

Aprendre fent

Aprenem millor quan hi ha una acció, quan combinem l’activitat física i la intel·lectual.

La construcció d’artefactes ens permet apropiar-nos dels sabers, comprendre millor els conceptes abstractes i solucionar problemes pràctics. Especialment quan fem coses que realment volem.

Tecnologia com a material de construcció

Es poden fer coses molt més interessants si fem servir tecnologia, i aprenem molt més fent-les.

La manipulació, l’experimentació i la combinació de materials i eines tecnològiques és especialment rellevant.

Diversió davant les dificultats

Aprenem i treballem millor si gaudim del que estem fent. Però això no vol dir fàcil. La millor diversió és dura i es dona quan l’aprenent s’implica i s’esforça en el que fa.

Aprendre a aprendre

Molts estudiants pensen que només pots aprendre si t’ensenyen. Però ni l’escola ni ningú et pot ensenyar tot el que et caldrà.

L’estudiant ha de ser el protagonista actiu del seu aprenentatge, el docent només és mediador.

Prendre temps

Controlem massa el temps dels estudiants i els donem contínuament ordres.

La vida no és així, cal que aprenguin a escollir i gestionar el que volen fer amb el temps que tenen per ells mateixos.

Aprendre de l’error

No pots fer-ho bé, sense equivocar-te, res important funciona a la primera. L’única manera d’encertar-ho és mirar que va passar quan va sortir malament.

Qualsevol dificultat és una oportunitat per aprendre.

Fem el que demanem als estudiants

Els professors també som aprenents. I gaudim del que estem fent, acceptant que serà dur i prenent el temps necessari per fer-ho bé.

Han de veure que també ens costa aprendre.

Utilitzar el digital com a eina

Avui conèixer la tecnologia digital és tan important com llegir i escriure. Però també l’hem de fer servir per a aprendre sobre tota la resta.





















 

Aneu a la barra d'eines