EL PROGRAMA MAGNET A L’ESCOLA MARIÀ FORTUNY 

Aquest és el primer curs en que “construïm escola” amb els arquitectes, professors i estudiants de l’ETSA (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV) i el COAC (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya) de Tarragona, una aliança establerta gràcies al Programa Magnet: aliances per a l’èxit educatiu. 

Aquest curs l’arquitectura ha començat a entrar a les aules i ho ha fet gràcies al programa “Arquiescola”, el programa educatiu del COAC, del qual ha sorgit el projecte “Transformar amb la llum” que és el fil conductor de les activitats realitzades per l’alumnat de l’escola Marià Fortuny conjuntament amb les arquitectes. 

El projecte s’ha pensat i dissenyat a partir de les potencialitats del centre que els arquitectes han descobert visitant els espais interiors i exteriors de l’escola. 

Jugant amb el concepte “transformar amb la llum” i tenint en compte les activitats proposades al projecte Arquiescola, l’equip de mestres va pensar unes primeres actuacions de treball compartit entre docents, arquitectes i infants sorgint moltes idees: a la comunitat de petits, el joc amb les formes i les textures amb la llum dels finestrals fent gelosies molt creatives utilitzant diferents materials, a 2n van muntar un tipi de llum i ombra, a 3r vam comprovar com influeix la llum en la nostra vida quotidiana, observant com entra a la nostra llar, a 4t van fer experimentació amb diferents cossos per demostrar la qualitat d’opacitat i transparència, a 5è vam comprovar com s’ha integrat un element natural per facilitar la vida dels humans elaborant un rellotge de sol al pati i els nois i noies de 6è van dissenyar i construir una làmpada de llum. 

La riquesa que ens ha aportat aquesta tasca rau en l’expertesa de les arquitectes, l’Anna i la Patrícia, les quals van entrar directament en el treball a l’aula, la qual cosa va potenciar un interès i una gran motivació palesa en la canalla, interactuant, fent preguntes, participant activament en tot allò proposat. Alhora, les mestres van valorar molt positivament tot el procés. Tant és així que vam voler mostrar a la nostra comunitat educativa els productes finals explicats per l’alumnat mateix en la I Jornada Arquisteam de l’escola. Jornada en la que l’alumnat va poder explicar a la resta de companys i a les famílies, tant el procés de creació com el producte final que van generar. També es va aprofitar per a què ells expliquessin d’altres projectes, relacionats amb les STEAM i l’arquitectura realitzats al llarg del curs. Va ser una festa cultural en tots els sentits on els alumnes van prendre tot el protagonisme. 

És per tot això, que la reflexió conjunta en el tancament d’aquest primer curs és el descobriment d’una gran sinergia entre els agents arquitectes-escola que marcarà la “construcció” sòlida d’un camí junts per magnetitzar a tot el nostre barri. 

SI VOLEU VEURE MÉS FOTOGRAFIES  ( cliqueu aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>