Vérsame mucho

Las palabras reflejan nuestros sentimientos en forma de poemas, que son suspiros del alma. Los profesores Laura Mora (de Lengua y Literatura castellana) y Juanma Sánchez (de tecnología) nos han hecho un rinconcito donde plasmar versos con (o sin) besos. Vérsame mucho. Simplemente precioso ♥️

Construïm muntanyes al laboratori

Els alumnes de 4t d’ESO de l’optativa de Biologia i Geologia simulen la formació de muntanyes al laboratori, amb l’ajuda d’una caixa de sorra. Aquesta caixa permet reproduir processos geològics a escala, com la formació de serralades i fosses tectòniques o valls de rift, que són massa lents per ser observats directament a la natura. La caixa té una paret mòbil en un dels costats i els laterals són de metacrilat transparent. Per fer models anàlegs de processos tectònics, primer es posen dins la caixa diferents capes horitzontals de sorra i d’altres materials, com farina, sucre o sal. Aquests materials simulen el comportament de les roques de l’escorça quan estan sotmeses a una deformació. Per reproduir un procés d’extensió (formació de valls) o de compressió (formació de serralades), es desplaça la paret mòbil en un sentit o un altre, accionant una manivela. A mesura que la paret es mou, els diferents materials es van plegant i fracturant i el relleu va canviant. La caixa de sorra es va dissenyar i construir el curs passat, fruit d’una col·laboració interdepartamental en què van intervenir els professors Javier Aragón (Tecnologia) i Àngels Piqué (Ciències Naturals). En la construcció també va participar el Francesc Millàs de manteniment.

Ja fa un any que som espai cardioprotegit!

Avui dimarts, tot just fa un any, que es va instal·lar un desfibril·lador al vestíbul del nostre institut, convertint-lo així en espai cardioprotegit. El centre educatiu també compta amb vuit treballadors acreditats pel Consell Català de Ressuscitació (CCR) per utilitzar l’aparell. El desfibril·lador es va adquirir gràcies a l’alumnat d’emprenedoria de 3r d’ESO del curs passat, els quals van iniciar el projecte de cardioprotecció. Conscients que una desfibril·lació precoç pot salvar moltes vides, els i les estudiants van dur a terme diverses activitats per aconseguir els diners necessaris per comprar el desfibril·lador. Per tal de practicar el protocol d’actuació en cas d’aturada cardiorespiratòria, properament es farà un simulacre en què hi participarà el personal del centre acreditat pel CCR.

Lliurament de diplomes DELF scolaire

El proper dimecres 23 de gener, els deu alumnes que el curs passat es van presentar a les proves del DELF scolaire (Diplôme Élementaire de Langue Française) assistiran a l’acte oficial de liurament de diplomes que tindrà lloc a l’Institut Joaquim Blume d’ Esplugues de Llobregat. Des d’aquí, enhorabona a tot l’alumnat que vau obtenir el diploma en aquesta edició!

Excursió a Can Julià

Can Julià field trip

La setmana després del Pont de la Puríssima els alumnes de 2n de l’ESO vam anar d’excursió a Can Julià, una antiga masia que ara és un Centre d’Interpretació del Riu. Hi vam anar perquè enguany estem realitzant el projecte de Globa Scholars “World of Water”. Allà hi havia dues monitores, la Laia i la Marina. Primer vam anar a la 2a planta i vam jugar a un joc de taula gegant. Semblava el joc de la oca però en comptes de ser un tauler típic, el joc era un riu: el riu Llobregat. Hi havia els trams mig i baix del riu i la desembocadura. Obteníem o perdíem punts segons si les targes que llegíem eren accions positives per al riu o negatives, com per exemple, repoblar el riu amb espècies autòctones o contaminar el riu amb residus tòxics de les fàbriques.

Després d’una pausa vam anar a baix i ens van explicar els panells de l’exposició: que el riu Llobregat té 170 km de longitud, que neix a Castellar de n’Hug, que hi ha pedres (sediments) que filtren l’aigua i altres no, etc.

L’última part  dins la masia va ser l’experimentació: vam mirar microorganismes amb una lupa científica, vam jugar a puzzles per conèixer la flora i la fauna del riu, vam experimentar amb aigua i sediments per veure quines roques i pedres filtren aigua i quines no i vam crear un delta amb sorra i aigua.

Finalment, ja a l’exterior, vam jugar a tocar i a parar. Hi havia dos equips: el de la veritat i el de la mentida. La monitora deia frases i si eren veritat, l’equip de la veritat havia d’atrapar als de l’equip de la mentida. I a l’inrevés si deia una mentida.

No vam poder anar al riu perquè no era accessible per culpa de les darreres pluges.

Ens va agradar molt aquesta excursió i ja tenim ganes de la propera, que anirem a la depuradora.

Text: Pol Navarro i Lucía Domínguez

Educació contra l’estigma

 

Foto: http://www.gtimagina.org/

Avui dia, les persones afectades per problemes de salut mental encara pateixen l’estigmatització i el rebuig de la resta de la població. Per aquest motiu, un any més, l’alumnat de 4t d’ESO del nostre institut participa en el programa Antiestigma, present en un total de 42 instituts de Catalunya i que es va crear fa vuit anys per afavorir el creixement emocional de la població des de l’àmbit educatiu. El benefici d’aquest programa és mutu: les persones afectades amb malalties mentals greus, en compartir la seva experiència vital, guanyen confiança en si mateixes i lluiten contra l’estigma, la qual cosa contribueix a la seva recuperació; l’alumnat, en tractar directament amb malalts mentals i escoltar els seus testimonis de primera mà, s’emocionen, empatitzen i se n’adonen que un malalt mental és com qualsevol altra persona i que ningú està lliure de desenvolupar un dia un trastorn mental.

A alguns ja els van conèixer a les sessions de teatre Imagina. Avui, 21 de desembre, han escoltat alguns retalls de les seves vides i l’alumnat, molt interessat, els ha fet tot tipus de preguntes. Sense dubte, aquest programa deixa emprenta entre el jovent del nostre institut. Una mostra és la gran demanda de realitzar les tasques del Servei comunitari als dos hospitals de salut mental del nostre municipi. L’estigma queda trencat.

Minigira del Cor Jove

Per acomiadar el trimestre ahir, 20 de desembre, el Cor Jove de l’Institut Rafael Casanova va cantar a l’escola Molí Nou de la Ciutat Cooperativa. També van visitar Ràdio Sant Boi i van participar-hi en el programa Dies de ràdio. Tot plegat va ser una experiència fantàstica!!! Voleu saber quines tres cançons van cantar? Dons escolteu el programa Dies de ràdio d’ahir (el cor concretament apareix a 01:11:28).

Des del Cor Jove aprofitem per desitjar-vos unes bones Festes i un any ple de música i de cançons!!!!!

Patges reials a l’escola Molí Nou

Patges reials

Avui, 20 de desembre, a punt de tocar ja les vacances de Nadal, un total de sis alumnes de 4r d’ESO del nostre institut han fet de patges reials a l’escola Molí Nou. Els nens i les nenes de 1r i 2n  d’aquest centre escolar van escriure la seva carta als Reis i els nostres patges els hi han portat la resposta. L’acte ha estat molt emotiu i el nostre alumnat ho ha fet molt bé. Felicitats a tots i a totes!