Taller de caixes niu a 5è

Els alumnes de la classe del Flaix hem estat construint unes caixes niu per penjar en un dels parcs més coneguts per a tots nosaltres, ens referim al parc de la Mariona.

A primera vista, pot semblar una activitat anecdòtica, però la realitat és que aquest acte senzill pot tenir una influència significativa en l’ecosistema local.

La desforestació per fer lloc a edificis, carreteres i altres infraestructures redueix les àrees on els ocells poden establir els seus nius.

Les aus depredadores, com els gats domèstics, poden ser més presents en àrees urbanes, posant en perill els ous i les cries dels ocells que nidifiquen als arbres. La manca de refugis naturals també fa que sigui més fàcil per als depredadors accedir als nius.

La sequera prolongada i el canvi climàtic poden provocar una reducció en la disponibilitat d’aigua per als arbres. Aquesta manca d’aigua pot debilitar els arbres fent que aquests tinguin branques i troncs més fràgils. Això, pot fer que sigui més difícil per als ocells trobar llocs segurs i sòlids per construir els seus nius.

Aquests factors i altres, fan que siguin molt útils les caixes niu que hem anat col·locant estratègicament en el parc de la Mariona. Aquestes caixes estan especialment dissenyades per als pardals i les mallerengues, dues espècies d’ocells insectívors que viuen en aquest parc.

 Penjar les caixes niu al parc de la Mariona, no només crea un entorn acollidor per a aquests ocells, sinó que també ens permet estudiar-los i observar-los de prop. 

Les nostres caixes han estat minuciosament etiquetades per poder-les tenir controlades. Durant els següents mesos, mentre gaudim del nostre parc, podrem veure els pardals entrar i sortir de les seves caixes niu, portant petites branques i fent els seus nius. 

Al maig, els alumnes de la classe del Flaix, baixarem de nou les caixes niu que hem penjat i observarem el que ha passat dins aquests petits habitacles.

Aquesta activitat dinamitzada meravellosament bé pel nostre expert en ocells, Javier Oliver Alejos, permet als nostres alumnes aprendre sobre els cicles de vida dels ocells, la biodiversitat i la interconnexió dels éssers vius, esdevenint una gran lliçó pràctica sobre la importància de cuidar el nostre entorn més proper.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>