Visita al centre de tractament de residus de Gavà-Viladecans

El passat dimecres 20 de desembre de 2017, els alumnes de 4t d’ESO que cursem les optatives de Física i Química, Biologia o Tecnologies vam anar a visitar la planta de selecció d’envasos de Gavà- Viladecans i la deixalleria.

Per començar, què és una planta de selecció d’envasos? Doncs bé, és una instal·lació on arriben els residus del contenidor groc (bosses i envasos de plàstic, llaunes, brics i altres ) que es van  classificant i separant segons la grandària, el tipus de material, la densitat, el color… fins que finalment es compacten formant bales grans (cubs) de residus, que són venuts a diverses empreses que els  reciclaran i convertiran en  altres productes diferents, o bé seran reaprofitats com a recurs energètic.

En aquesta planta, concretament, es tracten tots els residus procedents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ens va sorprendre enormement el fet de saber que poden arribar-hi fins a 24.000 tones d’envasos a l’ any, i que només en un dia cadascun de nosaltres generem una mitjana d’1,2 kg de residus!

La Planta de Gavà, a més de fer-se càrrec de la selecció d’envasos, també té una secció de deixalleria. Aquí és on van a parar tots els mobles, electrodomèstics vells i tota mena d’andròmines que també seran processats i reutilitzats.

Ens va semblar una sortida molt interessant perquè ens va recordar la importància de reciclar i de  fer-ho correctament, degut als beneficis ambientals que això representa. A més, vam poder gaudir d’una explicació ben complerta de tot el procés de selecció d’envasos i després vam tenir el privilegi de poder observar d’a prop el funcionament de les diferents màquines que duen a terme tot aquest procés.

Us recomanem aquesta sortida tan profitosa, sobre tot per la conscienciació que comporta.

Però malgrat tot, ja sabeu que : ” El millor residu és aquell que no es genera “

     Elena Arteche i Maria de Hoyos. 4t ESO B