Cinefòrum: “Fuimos mujeres de preso”

El dia de Sant Jordi, els alumnes de 2n de batxillerat de l’Institut Joaquim Mir vam tenir el plaer de presenciar un documental titulat “Fuimos mujeres de preso”, en el qual es mostrava com les dones dels presos polítics del Franquisme donaven tot el seu amor i esforç per intentar revertir la situació precària dels seus marits.

Va ser una xerrada-col·loqui molt interessant i emotiva presentada per la professora aragonesa Irene Abad Buil, que malgrat la seva llunyania, va poder estar amb nosaltres veient el seu documental, i explicant-nos moltes coses relacionades amb ell.

Ens va explicar com va obtenir la informació que en ell es pot veure, i va estar explicant petites anècdotes gracioses relacionades amb la recerca de documents històrics utilitzats per poder explicar el dur passat d’aquelles dones del Franquisme.

Al documental es veuen diversos testimonis de dones de presos, que parlen de les seves increïbles vivències per poder fer justícia, i de com, tot i sabent que el camí era molt difícil, mai van deixar de lluitar per allò que consideraven just.

Aquesta informació mostra com les dones han estat infravalorades al llarg de tota la història i mai se’ls ha donat el reconeixement que tan merescut haurien de tenir. És per això que estem molt agraïts de que hi hagi persones que ens expliquin aquella part de la història que no es troba als llibres, i que tan important ha sigut per poder arribar a on som ara.

Moltes gràcies Irene!

Franco Delonte (2n Batx M)