La Marató 2015 de TV3 a l’Institut

Des del 29 d’octubre i al llarg del mes de novembre, l’Institut participa en la campanya de sensibilització i difusió social que precedeix la Marató 2015 de TV3 del 13 de desembre, enguany dedicada a la diabetis i l’obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya. Una campanya en què, a través de conferències realitzades per metges i metgesses del CAP en les tutories dels diferents grups i nivells de l’Institut, es pretén traslladar a l’alumnat el coneixement sobre la diabetis i l’obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya, ahora que es promou la solidaritat per recaptar fons per impulsar-ne la recerca científica per prevenir-les i/o curar-les, així com la conscienciació i l’educació de la societat en la cultura científica. […]

Segons els experts, la diabetis, una malaltia que provoca la presència de nivells elevats de sucre a la sang, afecta aproximadament el 14% de la població de Catalunya, la meitat de la qual ho desconeix. Bàsicament, hi ha dos tipus de diabetis. La diabetis tipus 1, que majoritàriament afecta nens i adults joves, requereix tractament immediat amb insulina. I calen encara més estudis que expliquin els mecanismes que la causen. La majoria de casos de diabetis, però, són del tipus 2, i l’obesitat juga un paper molt important en el seu desenvolupament. L’obesitat no consisteix només a tenir un pes superior al normal, sinó a acumular un excés de greix en òrgans que no en tenen o en tenen poc, com el fetge, el cor i l’abdomen. Aquest fet desencadena alteracions que faciliten l’aparició de la diabetis.

L’obesitat és un problema cada vegada més freqüent en la població mundial, que no s’explica només pels canvis d’estil de vida associats als països desenvolupats. Moltes de les seves potencials causes biològiques, ambientals i condicionants genètics es desconeixen encara. S’estima que l’índex d’obesitat entre la població infantil s’ha triplicat en els darrers 15 anys i que un nen obès acabarà sent un adult malalt.

L’any 1998, La Marató es va dedicar a la diabetis. Aquella edició va sensibilitzar a bastament la societat, però també va representar un impuls significatiu en la investigació d’aquesta patologia a Catalunya. Disset anys després, La Marató se centrarà en aquesta malaltia i en l’obesitat, amb l’objectiu d’impulsar nous projectes de recerca en biologia cel·lular, teràpies gèniques, nous medicaments i tractaments diana que millorin la qualitat de vida de les persones afectades i, en general, permetin avançar en el seu coneixement des de totes les àrees de la recerca (bàsica, clínica i epidemiològica).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>