Awalé

L’ awalè és un joc de taula molt antic. Té els seus orígens al continent africà. Pertany al gran grup dels jocs de Mancala. En aquests jocs els jugadors han de moure peces d’un forat a l’altre del tauler en el seu torn. És un joc d’habilitat i dinàmic. La sort no hi està implicada. Només la pràctica permet arribar a tenir un nivell alt de domini. Les regles de l’aualé són simples i el joc és en realitat molt fàcil d’aprendre. El seu origen es perd en la nit dels temps.

L’ awalé o aualé amb diversos noms com per exemple: ayò, awalé, awaleté, awelé, oware, wari, woli,… es juga a països d’Àfrica occidental com Senegal, Gàmbia, Cap Verd, Guinea, Sierra Leone, Libèria, Costa d’Ivori, Burkina Faso, Mali, Ghana, Togo, Benin, Nigèria i Camerun. També es troba a les Antilles i al continent americà com per exemple: a Surinam, Guyana, Grenada, Barbados, Sta. Lucia, Martinica, Dominica, Antigua i St Kitts, Rep. Dominicana, Cuba, Brasil, etc. com a resultat del tràfic d’esclaus que provenia d’aquesta zona africana. L’objectiu del joc és el de capturar més llavors que l’adversari. Guanya el jugador que captura el major nombre de llavors al final de la partida.”

primer plano de un tablero de wari o awalé

Aquest és un projecte co-gestionat per l’Institut d’Esports, el Servei de Nova Ciutadania, Institut Municipal d’Educació i el Departament d’Educació de la Generalitat, que el Pla Educatiu d’Entorn ofereix als centres escolars. Ofereix la possibilitat de que els nens i nenes de 6è descobreixin aquest joc com a mitjà d’apropament a altres cultures. Cada escola participant, per grup- classe, disposa de 3 sessions amb una persona especialista del joc de l’aualé, on, en primer lloc es fa una introducció de la cultura africana i, finalment, una formació del joc. Al final es fa una trobada amb totes les escoles implicades i es fa un campionat.