Roques i Aigua: sortida al Geoparc de la Catalunya Central (1r ESO)

El passat 1 de febrer, els nostres alumnes de 1r ESO van visitar el Museu de geologia Valentí Masachs, que forma part de les instal·lacions del Geoparc de la Catalunya Central, i el Centre de l’Aigua Can Font, situat al Parc de la Sèquia. Totes dues instal·lacions estan a Manresa, a 10 minuts a peu una de l’altra. Érem una seixantena d’alumnes i 6 professores. Ens vam repartir en 3 grups i vam fer les visites als dos llocs per torns. 

Al museu, en una visita guiada, ens van explicar la diferència entre els recursos sostenibles i els que depenen de les energies fòssils, després ens van ensenyar de què estan fetes les roques, la col·lecció de minerals i les seves  aplicacions. També van tenir una estona per mirar les vitrines lliurement, incloent-hi les de fòssils.  El més impactant va ser la vitrina de minerals que hi ha en una habitació fosca, per a poder-los  il·luminar amb diferents tipus de llum, com la llum ultraviolada i demostrar els diferents tipus de fosforescència natural que tenen. Hi havia una exposició temporal sobre volcans, amb mostres de roques volcàniques i cendres. 

A Cal Font vam experimentar la salinitat de diferents tipus d’aigües, entre elles la de Montbui, utilitzant uns reactius adients. A les conclusions van relacionar les muntanyes d’escòries de les mines de sal de Sallent, amb la salinitat d’algunes mostres d’aigua de pobles propers. Finalment, vam tenir una petita estona d’esbarjo al parc de la Sèquia, enmig de la natura, on vam poder esmorzar i passar l’estona lliure. Va fer un Sol esplèndid i vàrem tornar a l’institut sense cap incidència.

Us deixem un recull fotogràfic de la sortida, al que podeu accedir fent clic aquí.

Mercè Cartanyà