Moda ràpida, la indústria que desvesteix al món

Explotació, despesa excessiva i necessitat dels consumidors.

A tots ens agrada anar de compres i tenir roba nova i barata cada poc temps, però no ens adonem que gràcies a això fem mal al medi ambient i estem fent que gent treballi en condicions infrahumanes. No t’ha passat alguna vegada que t’has comprat uns pantalons i l’endemà el porten tres persones més? Hi ha molta influència en les xarxes socials de comprar en quantitats molt grans pel simple fet de tenir més roba nova a l’armari, que no ens posem. La producció de roba barata o molt accessible fa que les grans empreses dedicades a la moda creen noves col·leccions cada setmana, que si ho mirem des d’un punt de vista general, les empreses triguen aproximadament tres mesos a llençar una nova col·lecció. Això ens deixa que pensar si realment necessitem consumir tanta quantitat de roba que no ens fa falta. És roba de qualitat si està dissenyada i portada al mercat en menys d’una setmana? Quines conseqüències ambientals comporta? Hi ha alternatives? Què hi podem fer nosaltres?

Primer de tot, que és la moda ràpida? Es tracta d’una tendència que han adoptat moltes marques de roba i que es caracteritza per la producció ràpida de peces de roba a baix cost amb l’objectiu de satisfer la demanda constant i canviant del mercat. A conseqüència de la gran producció de roba el Programa de les Nacions Unides del Medi Ambient afirma que la indústria de la moda genera un 10% de les emissions de carboni mundialment. A més llencem 16 mil tones de roba a l’any, un 816% més que a la dècada de 1970. Per això és responsable del consum de 93 bilions de litres d’aigua anuals. Utilitzant materials barats que triguen 200 anys en descompondre’s i mà d’obra encara més barata. En aquesta indústria hi treballen aproximadament 75 milions de persones, i només un 2% te un salari digne. Per evitar tenir problemes legals tenen les fàbriques al Sud-est Asiàtic i Europa de l’Est on tenen condicions precàries treballant de 14 a 16 hores diàries amb males condicions i pocs recursos econòmics.

La millor alternativa seria deixar de comprar aquesta roba, però tots sabem que no deixarem de consumir-la gràcies al fet que és roba barata i que molta influència a les xarxes socials. Però que podríem fer? Doncs una manera molt fàcil seria comprar a botigues de segona mà, usar apps específiques de compravenda de roba, o simplement reutilitzar roba, arreglar-la o donar-la.

Chloe Brito

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>