La curiosa vida de Frida Kahlo

Biografia:
Frida Kahlo o Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón va néixer el 6 de juliol de 1907 a Coyoacán, Mèxic. Des de petita havia mostrat un interès passional per l’art i la cultura mexicana.

Infantesa i salut:
Al llarg de la seva vida va patir diferents problemes de salut, de fet quan tenia sis anys li van diagnosticar poliomielitis, una malaltia incapacitant i potencialment mortal, causada per un virus que es contagia de persona en persona i si afecta la medul·la espinal, pots quedar-te paralític.

Als divuit anys va patir un greu accident amb el qual gairebé perd la vida. El 17 de setembre de 1925 estava en un autobús amb la seva parella d’aquell moment quan de sobte un tramvia va impactar contra ells causant-li greus lesions…, costelles trencades, tenia la cama fracturada per onze llocs diferents, etc. Aquest accident va marcar un abans i un després a la seva vida i a la seva carrera com a artista. Després de l’accident va haver de passar per diferents cirurgies i va patir dolor crònic fins al dia de la seva mort. Durant tot aquest temps que va estar en repòs va pintar molts autoretrats, de fet diuen que va enganxar un mirall al sostre de la seva habitació per poder dibuixar-se mentre estava estirada.

Finalment, als 47 anys, el 13 de juliol de 1954, va morir d’una embòlia pulmonar al mateix lloc on havia nascut. Per qui no sàpiga que és, és quan un coàgul de sang de la cama viatja a través de les venes fins als pulmons i bloqueja una artèria pulmonar.

Família:
L’any 1929 es va casar amb un muralista mexica famós, Diego Rivera. No van poder tenir mai fills, pels problemes de salut d’ella. Aquesta relació va estar molt “marcada” per diferents infidelitats de part dels dos. Al 1939 es van separar encara que al 1940 van tornar a casar-se.

El seu art:
El seu art era característic pels colors vius i intensos, ella utilitzava l’art com una manera de desfogar-se i treure tot el dolor i altres sentiments, creant obres molt famoses… Com per exemple la de “La columna rota” creada en 1944, és una representació visual de tot el dolor, físic i mental, que va experimentar al llarg de la seva vida. També està la de “Las dos fridas”, creada en 1939 o la de “Viva la vida” creada al 1954, de fet és una de les últimes obres pintades per ella, i diuen que és una reflexió de la mortalitat.

Algunes curiositats…
A part de ser pintora va ser una icona de la moda, per la seva peculiaritat al vestir. Sempre anava amb vestits típics mexicans i amb unes trenes.

De la seva casa es va fer un museu quatre anys després de la seva mort (1958), es troba a Mèxic i es pot visitar. Allà pots veure diferents autoretrats, el seu diari. El qual s’anomena diari íntim i és on ella expressava tot el que sentia d’una manera creativa, amb dibuixos, escrits, etc.

El suposat romanç amb Leon Trotsky. Ella a part de ser pintora, i una icona de la moda sempre havia fet diferents accions per la seva terra, donava suport al comunisme, es va comprometre amb els drets de les dones, i va oferir la seva casa com un refugi pels polítics. En aquest cas va obrir les portes de la seva casa al líder revolucionari rus i a la seva esposa, durant un temps. Diuen que en aquest breu temps van passar coses entre ells dos.

En conclusió, Frida Kahlo va ser molt més que una pintora coneguda. Va ser una dona valenta, que va enfrontar nombrosos desafiaments a la seva vida, i que va trobar a l’art una manera d’expressar el seu dolor i la seva identitat.

A més de ser una figura cultural, política i feminista que va deixar el seu llegat que perdura fins als nostres dies, inspirant artistes i activistes de tot el món.

Frida Kahlo serà recordada no només com una de les artistes més importants del segle XX, sinó també com una icona de la lluita per la igualtat, la justícia i la llibertat.

Ona Funollet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>