La castanyada a Catalunya

Ara que s’apropen les dates de la Castanyada, anem a parlar-ne una mica.

La castanyada és una festa amb més de tres segles de tradició, s’origina a finals del segle XVIII. La majoria de catalans ho celebren el dia de Tots Sants, el primer de novembre, i en algun lloc més, l’endemà, dia dels Difunts. Però uns quants dies abans, les castanyes ja omplen els carrers de moltes ciutats del país, festes escolars, fires i menjars familiars. L’espai en el qual celebràvem la castanyada anteriorment era el teatre, i ha tingut històricament un paper capital en les celebracions. A l’edat mitjana, es representaven les anomenades danses de la mort o danses macabres, que giraven entorn la mort, representada amb un esquelet. L’objectiu era recordar a tothom el seu caràcter mortal, i contínuament tenim referències al dia de Tots Sants.

Però et preguntaràs: per què mengem panellets, moniatos i castanyes? Parlem sobre els orígens de la gastronomia de la Castanyada.

Ens deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menjars que llegums i fruita seca i els pans votius de l’ofrena als difunts en els funerals, més popularment, panets o panellets. Tot té un rerefons espiritual, el motiu pel qual mengem castanyes és perquè es creia que alliberarem ànimes del purgatori. Les castanyes com a tal, no només servien per donar energia als campaners, sinó que hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada. Llavors podem dir que de nou té una gran semblança amb el dia de Tots Sants, com sabem, en altres cultures honorar els difunts amb el menjar és molt comú.

Sabies que la castanyada no només és una tradició catalana? La castanyada és la versió catalana, aragonesa, balear i valenciana, però de fet, existeixen altres tradicions al voltant de les castanyes a altres localitats, com Astúries, Cantàbria, Galícia o Castella i Lleó. Allà, les castanyes es torren en fogueres i és tradició saltar a sobre d’elles per tal d’espantar els mals esperits i la mala sort.

Us animem que no deixeu de celebrar la nostra festa local i que no es perdi amb altres cultures americanitzades. Que durant aquests dies mengeu molts moniatos i castanyes i finalment us convidem a fer panellets amb els quals més estimes. Us adjuntem aquí una recepta perquè els puguis fer a casa!

Recepta de panellets per fer amb nens

Bona castanyada!

Chloe Brito

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>