Astronomia 1r d’ESO

Benvinguts/des a l’assignatura optativa “Projecte d’astronomia” de 1r d’ESO!

Aquest trimestre aprendrem moltes coses… Ens hi acompanyeu?

Presentació

Parlar d’astronomia és com iniciar un viatge en molts aspectes: un viatge en la història de la ciència i la humanitat, un viatge en el pensament i la filosofia, un viatge a la nostra visió i forma d’entendre l’Univers, un viatge als límits de la ciència, un viatge a les grans qüestions que, encara avui, es formula l’ésser humà. Vist així, aquest viatge pot arribar a semblar tant vertiginós com un salt al buit! La ciència sempre ha tingut grans reptes i necessita gent valenta que pugui afrontar-los. No hem de tenir por de fer-nos preguntes que encara no tenen resposta. Però tot allò que és gran, té els seus orígens en allò més petit i senzill. És per això que hem de començar l’astronomia per allò que tenim més a prop, per allò més simple: sortir i mirar enlaire! La ciència més gran, neix a partir de les observacions més simples, bo i fent-nos preguntes que mirarem de respondre.

Aquest trimestre estudiarem com veiem els astres des de la Terra: sobretot el Sol, la Lluna i les estrelles. Recollirem dades sobre la Lluna que ens permetran saber perquè la veiem així. Estudiarem els eclipsis, uns fenòmens tant espectaculars com difícils de preveure. Mirarem si cada nit veiem les mateixes estrelles des de casa nostra. Parlarem d’astronomia, però també de mitologia i d’astrologia, perquè hem de saber que no tot és ciència en aquesta vida. Farem un petit planetari a l’aula, que ens permetrà investigar, en primera persona, el moviment de la Terra al voltant del Sol així com el moviment de la Lluna al voltant de la Terra. La cirereta del pastís serà poder fer una observació des del telescopi que tenim al centre, una experiència a l’abast de poca gent i que ens deixarà amb la boca ben oberta!

Objectius

Els objectius d’aprenentatge per aquest curs són:

  1. Descriure el moviment del Sol en el cel des de les nostres contrades al llarg del dia i de l’any, fent servir un sistema de coordenades esfèriques senzill (azimut i altura).

  2. Relacionar el moviment del Sol amb el pas del dia i la nit i el pas de les estacions.

  3. Descriure el moviment de la Lluna vist des de la Terra i com varia la posició relativa en el cel entre el Sol i la Lluna.

  4. Explicar les fases de la Lluna a partir del seu moviment en el cel i de la posició relativa amb el Sol. Deduir la forma de la Lluna a partir d’aquestes observacions.

  5. Explicar els eclipsis de Sol i de Lluna a un nivell elemental a partir de la posició relativa dels dos astres en el cel. Deduir la forma de la Terra a partir dels eclipsis de Lluna.

  6. Descriure el moviment de les estrelles fixes en el cel.

  7. Relacionar el moviment del Sol respecte de les estrelles fixes per descriure el canvi que observem en les estrelles que es poden veure de nit al llarg de l’any.

  8. Explicar el concepte d’eclíptica. Reconèixer les constel·lacions del zodíac i conèixer l’origen de l’astrologia.

  9. Reconèixer les constel·lacions, asterismes i estrelles més importants en el nostre cel nocturn i conèixer les explicacions mitològiques que van aparèixer en diferents cultures.

  10. Integrar aquests coneixements en un model de comprensió superior de l’Univers, el model heliocèntric, participant en la creació d’aquest model a l’aula amb l’elaboració in situ d’un petit planetari vivent.